Kosovon tunnustaminen paha virhe

07.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 10 / 7.3.2008

Suomi aikoo tunnustaa Kosovon "itsenäisyyden" presidentin esittelyssä tänään perjantaina. Tunnustaminen on Suomelta paha virhe.


Ensiksikään, Kosovo ei ole saamassa itsenäisyyttä tai edes minimaalista itsehallintoa. Sitä tulevat perinteisen siirtomaahallinnon tapaan johtamaan USA:n, Euroopan unionin ja Naton nimittämä korkea edustaja ja muut niiden nimittämät elimet asevoimineen. Imperialistisilla hallintovirkamiehillä tulee olemaan valvonnassaan maakunnan ulko- ja sisäpolitiikka.


USA:n, EU:n ja Naton nimittämä kansainvälinen siviiliedustaja (ICR) tulee valvomaan Kosovoa. Hän voi peruuttaa mitkä tahansa toimenpiteet, kumota mitkä tahansa lait ja erottaa virasta kenet tahansa. ICR:llä tulee olemaan käsissään täysi ja lopullinen tulli-, vero-, valtiovarain- ja pankkiasioiden valvonta.


EU tulee pystyttämään Euroopan turvallisuus- ja puolustuspoliittisen tehtävän (European Security and Defense Policy Mission, ESDP) ja Nato tulee pystyttämään Kansainvälisen sotilaallisen läsnäolon (International Military Presence). Nämä elimet tulevat valvomaan ulkopolitiikkaa, turvallisuutta, poliisia, oikeuslaitosta sekä kaikkia tuomioistuimia ja vankiloita. Niille taataan välitön ja täydellinen pääsy ja puuttumisoikeus mihin tahansa toimintaan, prosessiin ja asiakirjaan.


Näillä elimillä ja ICR:llä tulee olemaan viimeinen sana sen suhteen, mistä rikoksista ja ketä vastaan voidaan nostaa syyte; ne voivat muuttaa täysin tai kumota minkä tahansa tehdyn päätöksen. Kosovon suurin vankila on USA:n jättimäisessä sotilastukikohdassa Camp Bondsteelissa, missä vankeja pidetään ilman syytteitä ja oikeusapua. Tukikohdan varsinainen tehtävä on vahtia koko alueen öljy- ja kuljetusreittejä.


Toiseksi, Washingtonin suorittama Kosovon tunnustaminen vahvistaa jälleen kerran, että USA:n imperialismi rikkoo minkä tahansa itse allekirjoittamansa kansainvälisen tai muun sopimuksen, myös sopimukset, jotka se on itse laatinut ja toteuttanut voimalla ja väkivallalla toisia kohtaan.


Kosovon tunnustaminen rikkoo suoraan kansainvälisiä lakeja, erityisesti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1244, mikä Jugoslavian johtajat pakotettiin allekirjoittamaan Naton vuonna 1999 suorittamien pommitusten päätteeksi. Jopa tämä sopimus vahvisti "kaikkien jäsenvaltioiden sitoutumisen" Jugoslavian tasavallan/Serbian "suvereenisuuteen ja alueellisen koskemattomuuteen".


Kolmanneksi, USA:n imperialistinen herruus ei hyödytä miehityksen alaista kansaa. Naton yhdeksänvuotisen suoran sotilaallisen miehityksen jälkeen Kosovon työttömyysaste on 60 prosenttia. Luonnonvaroista rikkaan maakunnan kaivokset, tehtaat, sulattamot, jalostuskeskukset ja rautatiet ovat pysähdyksissä. Naton miehityksen alaisen Kosovon luonnonvarat yksityistettiin väkivaltaisesti ja myytiin ylikansallisille läntisille yhtiöille. Nyt lähes ainoa työllistymiskeino on työskentely USA:n ja Naton miehitysarmeijan tai YK:n toimistojen palveluksessa.


Yli 250 000 serbiä, romania ja muiden kansallisuuksien edustajaa on karkotettu Kosovosta sen jälkeen kun se tuli USA:n ja Naton valvontaan. Lähes neljäsosa albaaniväestöstä on joutunut lähtemään työnhakuun muualle.


Neljänneksi, Kosovon "itsenäistyminen" merkitsee uuden mafiavaltion ja huumevaltion syntymistä Eurooppaan. Kosovon pääministerillä Hashim Thacilla ja hänen KLA-taustaisella PDK-puolueellaan on kiinteät yhteydet paitsi al-Qaidaan myös maakunnan kaikkeen järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Kosovo on kansainvälisen huumekaupan ja prostituutiorenkaiden keskus Euroopassa.


Viidenneksi, Kosovon "itsenäistyminen" on vaarallinen ennakkotapaus, joka voi avata Pandoran lippaan. Se voi lietsoa vastaavia pyrkimyksiä Abhasiassa, Etelä-Ossetiassa, Espanjassa, Skotlannissa, Tirolissa, Transsylvaniassa, Flanderissa, Pohjois-Kyproksella, Transnistriassa, Bosniassa, Länsi-Makedoniassa, Montenegrossa, Nagorno-Karabahissa ja muualla.


Kuudenneksi, on hyvin vaikea kuvitella kahden yhteisen rajan omaavan albaanivaltion erillistä olemassaoloa. Todennäköisempää on Suur-Albania-hankkeen elpyminen. Ja tämä voi merkitä myös paitsi Serbian myös muiden rajanaapureiden, Makedonian ja Montenegron, eheyden horjuttamista. Hankkeella on synkkä historia. Toisen maailmansodan aikana Adolf Hitler ja Benito Mussolini tekivät Kosovosta osan Suur-Albaniaa, ja Kosovon albaanit tappoivat 10 000 ja karkottivat 100 000 Kosovon serbiä.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli