Koti ja kulttuuri kuuluvat kaikille

15.10.2010 - 09:17
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Hanna Piirainen on muutaman vuoden järjestötyöpestinsä myötä noteerannut suomalaisen yhteiskunnan asenneilmapiirin koventumisen. / Veikko Koivusalo |

Helsinkiläisen kirjailijan Juha Vuorisen reilu kymmenen vuotta sitten aloitettua Juoppohullun päiväkirja -sarjaa on myyty satoja tuhansia kappaleita. "Suomalaisen lähiöalkoholistin manifestinakin" tunnetut edulliset taskukirjat ovat päätyneet monen linnakundin ja laitapuolen kulkijan lukulistalle.

Turkulainen Linnateatteri on sittemmin sovittanut Vuorisen tekstit näyttämölle. Tämä, yhdessä kirjailijan saaman lukijapalautteen kanssa synnyttivät idean kulttuuritempauksesta.

Vuorinen otti yhteyttä asunnottomia auttavaan Vailla vakinaista asuntoa -yhdistykseen. Yhteistyössä Linnateatterin ja Linnanmäen Peacock-teatterin kanssa syntyi asunnottomille tarkoitettu hyväntekeväisyysnäytös Juoppohullun päiväkirja -näytelmästä. Ohjauksesta vastaa Lauri Maijala.

Juha Vuorinen itse on kertonut, että ainutlaatuinen lukijakunta on avannut hänen silmiään monella suunnalla ja tavalla.

– Minulla on ollut jo useamman vuoden haaveena järjestää jokin tapahtuma, jolla voisin linkittää vähäosaiset ja kyseisen teoksen. Runsaalla alkoholinkäytöllä ja syrjäytymisellä on hyvin usein pitkä kuherruskuukausi meneillään, kiteyttää Vuorinen.

Vuokraustoiminta kovaa bisnestä

Kulttuurin ei pitäisi olla vain eliitin hupia, vaan se kuuluu kaikille. Kulttuuri on ihmisen perusoikeus, kuten asuntokin, toteaa Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen järjestösihteeri Hanna Piirainen. Hän kertoo, että kohderyhmä otti hyvin vastaan Asunnottomien yötä edeltävällä viikolla järjestetyn maksuttoman teatterielämyksen.

Pääkaupunkiseudulla ja etenkin Helsingissä on jo pitkään kärsitty asuntopulasta. Piiraisen mukaan pieniä vuokra-asuntoja ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.

Vaikka pitkäaikaisasunnottomuuteen on kiinnitetty huomiota, tuupataan asunnottomuusputkeen uutta väkeä, erityisesti nuoria ja pienipalkkaisia yksineläjiä.

– Vuokraustoiminta on nykyään kovaa bisnestä, ja jos henkilön taustassa on jotain häikkää, kuten luottotietohäiriöitä, ei asuntoon pääse käsiksi, sanoo Piirainen.

Vailla vakinaista asuntoa on käytännössä se viimeinen taho, jonne päätyvät muiden yhteiskunnan tukiverkkojen läpi pudonneet, asuntoa vailla olevat ihmiset.

Asenneilmapiiri koventunut

Hanna Piirainen on muutaman vuoden järjestötyöpestinsä myötä noteerannut suomalaisen yhteiskunnan asenneilmapiirin koventumisen.

– Elämän epävarmuus on kasvanut. Rahan ja toimeentulon puute tuo pahoinvointia ja turvattomuutta, mikä lisää vastakkainasettelua niin kotimaisten ja muualta tulleiden ihmisten kuin työttömien ja työssä käyvien köyhien välillä.

Vastalääkkeeksi Piirainen tarjoaa yhdessä tekemistä ja solidaarisuutta, mistä Juoppohullun päiväkirja -näytelmän maksuton esityskin on hyvä esimerkki. Hänen mukaansa Asunnottomien yö on koko maan laajuinen, hyvä yhteistyön foorumi, joka kokoaa yhteen kansalaisyhteiskunnan eri toimijoita, kuten radikaalia kansalaistottelemattomuutta harjoittavia asunnonvaltaajia, erilaisia sosiaalialan järjestöjä sekä seurakuntia.

– Kylminä aikoina pitää puhaltaa yhteiseen hiileen ja tuottaa lämpöä. Konstit ovat monet, mutta tavoite yhteinen, summaa Piirainen.

Asunnottomien yö 17.10. Tapahtumia ympäri Suomea.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.