Kotkan seudun nuorison yhteiskunnallinen seura 50 vuotta

21.12.2016 - 13:00

Vuonna 1966 perustettiin Kotkan Seudun Opiskelevan Nuorison Yhteiskunnallinen Seura Konys. Seuran perustan laajentamiseksi nimestä jätettiin myöhemmin sana ’opiskelevan’ pois.

Seuran lyhyt toiminnallinen historia rajoittuu vuosiin 1966-1972. Toiminta kasvatti muassaan suuren joukon.

Ajatus yhdistyksestä lienee syntynyt varttuneempien kotkalaisten aivoissa. Konys oli alun perin kaikista poliittisista suuntauksista koostuvien nuorten seura, josta aivan viimeisinä vuosina kaikkosivat porvarillisesti ajattelevat nuoret pois.

Toiminnalla laajaa vaikutusta

Toiminnan alkuvuosina 1966-1969 oli enemmän normeihin rajautuvaa ja vuoden 1969 syksystä alkaen radikaalia nuorison itsensä ideoimaa toimintaa. Siihen jatkuvasti osallistuneiden määrä rajoittuu reippaasti alle sadan yksilön, mutta toiminnalla oli vaikutusta laajemmalle.

Ensimmäinen voimakkaasti tietoisuuteen vaikuttanut tapahtuma oli SUPO-ilta syksyllä 1969 ja sen seuraukset rikostutkimuksineen ja eduskuntakyselyineen.

Toisen toimintakauden keskeinen sisältö oli Vietnamin sodan ja USA:n politiikan vastustaminen, johon SUPO-vaino kytkeytyi.

Seuran toiminnan luonnollinen ongelma oli uusien vuosiluokkien lähtö opiskelemaan. Johtoa oli jatkuvasti uusittava. Toinen kahden loppuvuoden piirre oli jäsenistön puoluepolitisoituminen, jolloin suurempi joukko suuntautui SKP:n ja SDNL:n linjoille. Sosialidemokraateilla oli myös vahvaa kannatusta.

Puoluepoliittinen suuntautuminen oli myös syy, miksi Konys lopetti toimintansa vuonna 1972.

Tapaamisia vuosittain

Toiminnan jatkona voidaan nykyään pitää vuosittaista kokoontumista, jolloin joka kesä tavataan, muistellaan menneitä ja keskustellaan nykyajan kysymyksistä. Osanottajia on ollut pian kahden vuosikymmenen ajan kahdenkymmenen paikkeilla. Ensi kesänä taas tavataan Kotkassa Niinlahdessa, jossa aikanaankin usein kokoonnuttiin.

Konysissa yhteiskunnallisen toimintansa aloittaneet ovat olleet laajasti hyvin menestyviä kansalaisia omilla aloillaan: lääkäreitä, insinöörejä, maistereita; ammattimiehiä ja -naisia eri aloilta.

Myös kansanedustaja, kunnanvaltuutettuja ja muita luottohenkilöitä mahtuu joukkoon.

Konysin varsinaisena toiminta-aikana meitä pidettiin ehkä jonkinlaisina yhteiskuntarauhaa rikkovina häiriköinä. Silloinen Kotkan nuorisotoimenjohtaja Väinö Sinervo kuitenkin joku vuosi sitten sanoi, että olitte hänen virkakautensa alun ensimmäinen itsenäinen nuorten järjestö. Väinö meitä tukikin monin tavoin.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.