"Kreikka on muuttunut helvetiksi, vaikkei se taivas ole ollutkaan"

07.12.2012 - 13:35
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
KKE:n Liana Kanelli peräänkuuluttaa Suomen kommunisteilta solidaarisuutta ja toveruutta. – Puolueemme mukaan Kreikan olisi erottava EU:sta ja valtion sosialisoitava strategiset luonnonvarat. Kriittiset massat pystyvät tekemään sen, uskoo Kanelli. / Juha Säijälä |

Kreikan tämän hetken kuuluisin kommunisti Liana Kanelli sai läimäytykset poskilleen viime kesäkuisessa television suorassa poliittisessa väittelyssä fasistisen Kultainen Aamunkoitto -puolueen puhemieheltä Ilias Kasidiarisilta.

Kanelli on toki ollut tätäkin ennen tunnettu ja ennen kaikkea kysytty kommentoija ympäri maailman aina porvarillisia BBC ja CNN-televisiokanavia myöten.

Hän syntyi Ateenassa asianajajaisän tyttäreksi. Äiti oli kotirouva.

Äitini oli luonteeltaan avarasydäminen ja taiteellinen, soitti pianoa ja lauloi.

Liana opiskeli lakia Ateenan yliopistolla, jonne pääsi lukion jälkeen. Samaan aikaan hän alkoi työskennellä useissa eri töissä, kuten moppaamassa televisiostudioita ja kirjoittamassa lastenlehtiin.

Kirjoittamiseen minulla on kyky, mutta urani aloitin kuvataiteilijana. Minua haastateltiin ”ihmelapsena” 13-vuotiaana, koska maalasin ja tein musiikkia. Minusta oli tarkoitus tulla taiteilija, hän kertoo.

Lopulta Kanelli päätti tarvitsevansa taidetta paikaksi, missä voi lepuuttaa sieluaan; lakia taisteluun epäoikeudenmukaisuuksia vastaan; journalismia vastustaakseen ihmisyyden vihollisia – ja koska se oli hänelle luonteenomaisinta työtä. Poliitikoksi Kanelli päätyi Balkanin sodan seurauksena.

Sitä ennen vitsailin aina ystävilleni, että jos koskaan huomaatte minun sekaantuvan politiikkaan, laittakaa minut mielisairaalaan!

Sitten Yhdysvaltojen presidentti hyökkäsi Balkanille ja Kanelli huomasi, ettei ole hullumpaa asiaa kuin sota. Hän alkoi tehdä Journalistiliitosta käsin yhteistyötä kommunistien kanssa vuonna 1992.

Kosovon sodan ja Naton Jugoslavian pommistusten jälkeen vuonna 1999 ilmoitin KKE:lle, että haluan tehdä jotain. Muuttaa maailmaa, mutta en yksin. Osallistuin heidän toimintaansa ja seuraavana vuonna he ehdottivat, että hakisin parlamenttiin.

Marxin ajattomat ajatukset

Kommunismiin päätymiseen vaikutti Liana Kanellin mukaan hänen koko elämänkokemuksensa ja se, että isänsä oli Saksassa keskitysleirillä. Isä vangittiin miehityksen viimeisenä vuonna, koska ei halunnut pettää kommunistiystäväänsä.

Hän ei itse ollut kommunisti, vaan demokraatti. Mutta sellainen luonteeltaan, ettei kavaltaisi ystävää. Hänellä kesti kaksi vuotta palata Kreikkaan. Isän hauta on edelleen eräässä kylässä, koska kaikki luulivat hänen kuolleen.

Kanellin äiti oli orpo ja hänet pelastivat partisaanit. Molempien vanhempien perheet ovat olleet konservatiivisia, mutta heillä itsellään oli natsienvastainen asenne.

Kanelli väittää olevansa vasta aloittelija politiikassa. Hän ei myönnä suunnittelevansa uraa sen parissa tai haluavansa johtaa mitään. Kanelli tahtoo olla seuraaja ja työskennellä niiden ajatusten parissa, jotka ovat hänen mielestään tarpeellisempia kuin koskaan.

Esimerkiksi luettuaan eräässä kulttuuritapaamisessa Karl Marxia, häneltä kysyttiin oliko teksti julkaistu New York Timesissa edellisviikolla. Niin ajankohtaisia ja välttämättömiä ovat ajatukset, joissa maailma muutetaan sosialismilla.

Joskus sanon ystävilleni ja jopa julkisesti, ettei manifestia koskaan kirjoitettu, vaan sitä kirjoittaa kaiken aikaa työväenluokka ympäri maailmaa. Tuolla luokalla kello kulkee hyvin nopeasti taaksepäin. Olemme jo menneet 300-400 vuotta takaisin kohti keskiaikaa. Mutta meillä on keinot muutokseen, meillä on teknologia, meillä on teoria, meillä on voima, meillä on rikkaudet, koska maailman työläiset tuottavat ne.

Eurooppa tekee itsemurhaa

Kreikan kommunistisen puolueen KKE:n mielestä kreikkalaisia voidaan suojella siten, ettei maa ole mukana Välimeren esimerkiksi Iraniin ja Afganistaniin kohdistuvissa imperialistisissa suunnitelmissa, koska niistä seuraa verenvuodatusta.

Liana Kanellin mielestä Kreikan pitää päästä ulos niin sanotusta sudenpesästä, joksi KKE kutsuu Euroopan Unionia ja eurovyöhykettä.

Milloinkaan ei pidä unohtaa, että maa on osa Balkanin niemimaata ja Välimerta. Euroopan Unionissa on nähty viljeltävän kaikenlaisia maajakoja, jos niistä saadaan voittoa kapitalisteille. Ei ole mitään Pohjois- ja Etelä-Eurooppaa, vaan valtaapitävä luokka ja työväenluokka!

Kanellia ihmetyttää niin sanotun ”Kreikan taloudellisen kriisin” epidemian kaltainen esiintuominen. Hän tulee siitä vihaiseksi ja tuntee maansa olevan koekaniini.

Tämä tilanne ei ole ensimmäistä kertaa nähty historiassa, vaan siitä päätettiin jo Maastrichtissa 1992, Kanelli palauttaa mieliin. KKE oli ainoa kreikkalainen puolue, joka sanoi ei Maastrichtin sopimukselle.

Eli tässä on pohjimmiltaan kyseessä ”sodasta” kapitalismin ja työväenluokan välillä. 12 miljoonaa saksalaista ja ties kuinka paljon espanjalaisia, ranskalaisia ja ruotsalaisia elää köyhyysrajan alapuolella. Nälkiintynyt väkivaltainen proletaari nousee, kun siltä pyritään riistämään radikalismi, hän tuo painokkaasti esiin.

Joka kerta kun huomattava ihmisjoukko ja työväenluokka yrittää torjua nykyisen eurooppalaisen politiikan, he keksivät uudestaan tasapäistämisen – natsismin, stalinismin, punaisen ja mustan totalitarismin, Kanelli luettelee ja jatkaa:

Kapitalistit taas kehittelevät vääristellyn matemaattisen tarinan voitoista ja siitä, kuinka tulevaisuus kuuluu harvemmille ja harvemmille päättäjille. Markkinat määrittelevät kokonaiset valtiot. Euroon liittymisen jälkeen Kreikka on muuttunut helvetiksi, vaikka se ei ole taivas koskaan ollutkaan.

Tsekkoslovakiaa pidettiin esimerkkinä siitä, miten ongelma Kyproksen kanssa voitaisiin ratkaista. 1960-luvulta aina tähän päivään asti Kypros on ollut kahtiajaettu.

Heti kun he liittyivät euroon, heille tuli ongelmia. Turkin miehitysjoukot ovat edelleen saarella. Miksi tässä maanosassa, Euroopassa, on ollut niin paljon verenvuodatusta, kun täällä on niin paljon kauniita, monimuotoisia mieliä ja kulttuureja? Tässä kulttuurien sulatusuunissa meidän on hyväksyttävä, että teemme itsemurhaa. Kuinka voisimme kilpailla pakistanilaisen tai kiinalaisen palkan kanssa?

Nykykriisi rajatonta luokkasotaa

Liana Kanellista on naivia kuvitella, että ”talouskriisi” olisi pelkästään Kreikan. Euroopan kriisi on yli rajojen ulottuva luokkasota. ”Talouskriisi” on hänestä mainittava vähintäänkin sitaateissa.

Jokaisessa maassa on köyhiä. Myös Saksassa on ihmisiä, jotka työskentelevät 400 euron kuukausipalkalla. Kreikassa tarkenee asua ilman lämmitystä, mutta Suomessa se maksaa. Kreikassa puolestaan tarvitsemme rahaa itsemme viilentämiseen kesällä. Joka maassa on omat ongelmansa, hän huomauttaa.

Uusnatsismin nousu on uhka Kreikassa, koska kapitalismi on luonut samanlaisen nöyryytetyn, kukistetun ihmisjoukon kuin 1930-luvun lopun Saksassa. Natsit toimivat Kreikassa kauan piilossa eri puolueissa. Kanellin mukaan uusnatsismissa on huolestuttavinta eri ihmisten natsiasenteet, jotka tulevat esiin heidän puheissaan ja käytöksessään, kuin mikään yksittäinen natsipuolue.

Eurooppalaiset ottavat osaa sotiin, joissa muodostuu pakolaisia ja sitten vielä vainoamme noita pakolaisiakin. Nyt toteutetaan laillista orjuuttamista. Kun esimerkiksi palestiinalainen siivooja korvaa suomalaisen tyytymällä pienempään palkkaan. Näin suomalaisen siivoojan on kelpuutettava myös pienempi palkka tai luovuttava työpaikastaan. Voitko kuvitella, että maassamme, joka oli myös natsivallan alla, on parlamentin jäseniä, jotka taivuttavat kätensä natsitervehdykseen?, Kanelli hämmästelee viitaten kansallissosialistiseen ja äärioikeistolaiseen Kultainen Aamunkoitto -puolueeseen, joka sai suuren vaalivoiton viime kevään parlamenttivaaleissa.

Kriisissä” on Kanellin mukaan ylikuormitettu kapitalismi, jossa pääoma ei enää pysty tuottamaan lisää voittoa. Tällöin osa kapitaalista on tuhottava Euroopan sisä- ja ulkopuolella.

Myös ihmisiä uhrataan, joukkomurhataan. Kreikan työläisiltä on 2000-luvulla riistetty kaikki oikeudet, joista he taistelivat kahdessa sodassa. Nyt he tekevät pätkätöitä: tänään täällä, huomenna jossain toisaalla. Ihminen saattaa aloittaa vaikkapa sairaanhoitajana, päätyä astronautiksi ja taas maanviljelijäksi, mitä ikinä massat kaipaavatkaan.

Kukaan ei pysty enää suunnittelemaan elämäänsä tai vaikkapa perheen perustamista, kun pomo päättää kuinka monta päivää, mitkä päivät ja mihin aikaan viikossa työskentelet, Kanelli muistuttaa ja kysyy miten voi kouluttautua, jos joutuu maksamaan velkaa jo viisitoistavuotiaana?

Köyhyys on klassinen kapitalistinen supertehokas ydinase sosiaalisesti, poliittisesti ja taloudellisesti.

Sosialisoinnilla monopoleja vastaan

Kreikan kommunistinen puolue KKE on maan puolueista vanhin, 94-vuotias. Noista vuosista se on ollut 27 vuotta laiton.

Tuona aikana parhaat mielet teloitettiin tai karkoitettiin maasta, kommunismin symbolien esilläpitäminen on edelleen kiellettyä useissa maissa, mutta tässä silti olemme. Puolueemme on saanut aikaan työväenluokalle isänmaallisuustunteen natsismin sijaan. Kaikkien analyysien ja ennustusten mukaan kommunismi tulee nousemaan koko Euroopassa. Me palaamme takaisin, koska olemme enemmistö. Hitaasti ja vakaasti, Kanelli julistaa.

Hän ennustaa, että viiden vuoden päästä KKE tulee edelleen olemaan pioneeri taistelussa hyvien ihmisten selviämisen puolesta. Kommunistit ovat Kanellin mukaan vapaamielisiä ihmisiä. Muunlainen puhe näyttäytyy hänelle propagandana.

Maailmasta ei löydy kahta samanlaista kommunistista puoluetta. Jokaisen maan kommunistit taistelevat oman maansa luonnonvarojen, resurssien ja ihmisten avulla ja niiden puolesta. Noista asioista on pidettävä huolta ja jokaisen täytyy suunnitella tuota kautta oma tiensä kommunismiin. Jokainen kapitalistinen puolue taas on täysin samanlainen: pahoja, sysimustia ja ahneita tyyppejä täynnä, Kanelli muistuttaa, tyynesti ja tietävästi.

Brysselissä sanotaan, että eliniänodote laskee viidellä vuodella Kreikassa ”Troikan ohjelman” seurauksena. On myös olemassa tutkimus, jonka mukaan viiden vuoden lasku eliniänodotteessa tarkoittaa, että puoli miljoonaa ihmistä tulee kuolemaan. Päälimmäisenä syinä tähän Liana Kanelli näkee julkisten palveluiden puutteen, nälkiintymisen, ahdistuksen, stressin, masennuksen, itsekunnioituksen menetyksen ja vuosikausien työttömyyden.

Koska ihmiset joutuvat elämään 300 euron palkalla yhteiskunnassa, jossa pullollinen vettä maksaa euron, hän konkretisoi.

Puolueemme mukaan Kreikan olisi erottava EU:sta ja valtion sosialisoitava strategiset luonnonvarat. Kriittiset massat pystyvät tekemään sen. Unioni ei ole ihmisten yhteenliittymä, vaan monopoli. Monopolia pelataan niin, että tiettyjä maita, paikkoja ja ihmisiä ostetaan ja myydään, ostetaan ja myydään. Mutta kyseessä ei ole peli, vaan elämä!

Liana Kanelli peräänkuuluttaa Suomen kommunisteilta solidaarisuutta ja toveruutta.

Tarvitsemme teidän luntanne ja jäätänne, koska tarvitsemme vettä. Te tarvitsette aurinkoamme ja appelsiinejamme. Tarvitsemme toistemme kulttuureja, jotta voisimme kommunikoida. Muistakaa, ettei kulttuuri ole myytävä tuote, joka määrittelee kuinka lihava, pitkä tai valkoinen kukin saa olla, hän painottaa.

Monikulttuurisuus on keino ymmärtää toisiamme. Meidän velvollisuutemme on pelastaa maailma riistolta, niin että näkisimme auringon, emmekä polttaisi itseämme siinä. Meidän on perehdyttävä toistemme kulttuureihin, jotta ymmärtäisimme toisiamme. Ei vain juoda joka paikassa samaa Coca-Colaa.

Garyfallia (Liana) Kanelli
Γαρυφαλλιά (Λιάνα) Κανέλλη

  • syntynyt 20.3.1954 Ateenassa
  • ammatiltaan journalisti
  • opiskellut lakia Ateenan Yliopistossa
  • nousi Kreikan parlamenttiin 2000, uusinut paikkansa 2004, 2007, 2009 ja 2012
  • kreikan lisäksi Kanelli puhuu englantia, ranskaa ja italiaa
  • harrastaa kuvataiteita ja runouttaKreikan kommunistinen puolue KKE
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.