Kriittinen keskustelu EU:sta esille

02.08.2013 - 10:42
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Porissa keskustelijoina olivat vasemmalta lukien JHL:n Porin osaston puheenjohtaja Tommi Raunela, VEU:n puheenjohtaja Arjo Suonperä, Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Aki Nummelin sekä Vasenryhmän kansanedustaja Jyrki Yrttiaho. / Vaihtoehto EU:lle |

Euroopan unionin jäsenyys ei ole tuonut aikoinaan liittymispropagandassa esiteltyjä etuja suomalaisille.

– EU-jäsenyyden aikana Suomen hyvinvointivaltio on rapautunut, elinkeinorakenne kuihtunut paikoilleen ja hälyttävä osa työpaikoista siirtynyt ulkomaille tai muutoin kadonnut. Minään rauhanjärjestönäkään EU:ta ei voida pitää, se on samassa sotilaallisessa rintamassa Naton ja USA:n kanssa, joka asevoimin on valmis ottamaan itselleen uusia alusmaita, totesi Vaihtoehto EU:lle Tiedotuskeskuksen (VEU) puheenjohtaja Arjo Suonperä Porissa heinäkuussa.

VEU:n Porin toimintaryhmä järjesti Porin Jazzien aikaan heinäkuussa Suomi Areenan varjotapahtumana avoimen keskustelutilaisuuden EU:n demokratiavajeesta ja kriisiytyvästä unionista. Keskustelijoina olivat Suonperän lisäksi kansanedustaja Jyrki Yrttiaho, Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Aki Nummelin sekä JHL:n Porin osaston puheenjohtaja Tommi Raunela.

Kehitys kohti liittovaltiota

EU on Suonperän mukaan perustettu eräänlaiseksi vapaamatkustajien liitoksi, jolla osa isoista yrittäjistä laistaa yhteiskuntavastuutaan, saa halpaa työvoimaa ja tehostaa ammattiyhdistysliikkeen vastaista toimintaa.

– Sen tarkoituksenakaan ei ole ollut jäsenmaitten kansalaisten hyvinvoinnista ja asemasta, sosiaalipolitiikasta, työ- tai koulutuspaikoista huolehtiminen, ne on jätetty jäsenvaltioitten EU-jäsenyydestä kaventuneille hartioille.

EU:n alkuperäisen tarkoituksen muuttamista pelkästä poliittisluonteisesta vapaakaupan sopimusjärjestelystä oikeaksi liittovaltioksi on pala palalta ajettu monelta taholta. Suonperän mielestä ei oikein ole osattu tiedostaa, että esitetyt vaatimukset EU:n roolin muuttamisesta sosiaalisempaan suuntaan merkitsevät viime kädessä tätä. 

– Mitä enemmän EU:lle annetaan sitovaa tai vain poliittista valtaa päättää tai suositella normeja yhteiskuntaelämän eri aloille, sitä pidemmälle mennään liittovaltiokehityksessä, painotti Suonperä.

Suomi säilytettävä itsenäisenä

Monelle kriitikollekin unioni näyttäytyy puutteistaan huolimatta mahdollisuutena lisätä yhteiskuntapoliittista valtaa yritysmaailman sanelun sijaan, kunhan EU:n elimiin saadaan oikeanlainen poliittinen enemmistö. Tuon kaukaisen tavoitteen saavuttamiseen saakka EU toimisi Suonperän mielestä kuitenkin jonkinlaisena poliittisena esiintymislavana, jolla yhteiskunnan tavoitteita voitaisiin ainakin esitellä.

– Kun katsoo EU:n poliittista karttaa, niin vasemmiston asemat näyttävät niin heikoilta, ettei muutokselle nykyisillä syrjivillä ja paljon rahaa kysyvillä vaalijärjestelmillä tunnu olevan realismia. Saksa ja muut isot jäsenmaat ja niitten poliittiset edustajaryhmät vähät välittävät suomalaisten hyvinvoinnista.

EU:sta eroaminen on VEU:n tavoitteitten kannalta vain eräs vaihtoehto, eikä ainoa.

– Sen lisäksi tavoitteisiin kuuluu EU-vaalijärjestelmän demokratisoiminen niin, että myös EU-kriittisillä ehdokkailla on reaaliset mahdollisuudet taloudellisten resurssien puolesta saada ehdokkuutensa näkyviin edes jotenkin tasaveroisesti verrattuna EU-kannattajien mahdollisuuksiin saada kampanjointiinsa tukea verovaroista ja liike-elämältä, totesi Suonperä.

Hän korosti, että VEU:n tarkoituksena on Suomen säilyttäminen itsenäisenä ja kansanvaltaisena valtiona, joka yhteistyössä muiden maiden kanssa etsii tietä kestävään kehitykseen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (85 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.