Kriittinen keskustelu EU:sta esille
Euroopan unionin jäsenyys ei ole tuonut aikoinaan liittymispropagandassa esiteltyjä etuja suomalaisille.
– EU-jäsenyyden aikana Suomen hyvinvointivaltio on rapautunut, elinkeinorakenne kuihtunut paikoilleen ja hälyttävä osa työpaikoista siirtynyt ulkomaille tai muutoin kadonnut. Minään rauhanjärjestönäkään EU:ta ei voida pitää, se on samassa sotilaallisessa rintamassa Naton ja USA:n kanssa, joka asevoimin on valmis ottamaan itselleen uusia alusmaita, totesi Vaihtoehto EU:lle Tiedotuskeskuksen (VEU) puheenjohtaja Arjo Suonperä Porissa heinäkuussa.
VEU:n Porin toimintaryhmä järjesti Porin Jazzien aikaan heinäkuussa Suomi Areenan varjotapahtumana avoimen keskustelutilaisuuden EU:n demokratiavajeesta ja kriisiytyvästä unionista. Keskustelijoina olivat Suonperän lisäksi kansanedustaja Jyrki Yrttiaho, Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Aki Nummelin sekä JHL:n Porin osaston puheenjohtaja Tommi Raunela.
Kehitys kohti liittovaltiota
EU on Suonperän mukaan perustettu eräänlaiseksi vapaamatkustajien liitoksi, jolla osa isoista yrittäjistä laistaa yhteiskuntavastuutaan, saa halpaa työvoimaa ja tehostaa ammattiyhdistysliikkeen vastaista toimintaa.
– Sen tarkoituksenakaan ei ole ollut jäsenmaitten kansalaisten hyvinvoinnista ja asemasta, sosiaalipolitiikasta, työ- tai koulutuspaikoista huolehtiminen, ne on jätetty jäsenvaltioitten EU-jäsenyydestä kaventuneille hartioille.
EU:n alkuperäisen tarkoituksen muuttamista pelkästä poliittisluonteisesta vapaakaupan sopimusjärjestelystä oikeaksi liittovaltioksi on pala palalta ajettu monelta taholta. Suonperän mielestä ei oikein ole osattu tiedostaa, että esitetyt vaatimukset EU:n roolin muuttamisesta sosiaalisempaan suuntaan merkitsevät viime kädessä tätä.
– Mitä enemmän EU:lle annetaan sitovaa tai vain poliittista valtaa päättää tai suositella normeja yhteiskuntaelämän eri aloille, sitä pidemmälle mennään liittovaltiokehityksessä, painotti Suonperä.
Suomi säilytettävä itsenäisenä
Monelle kriitikollekin unioni näyttäytyy puutteistaan huolimatta mahdollisuutena lisätä yhteiskuntapoliittista valtaa yritysmaailman sanelun sijaan, kunhan EU:n elimiin saadaan oikeanlainen poliittinen enemmistö. Tuon kaukaisen tavoitteen saavuttamiseen saakka EU toimisi Suonperän mielestä kuitenkin jonkinlaisena poliittisena esiintymislavana, jolla yhteiskunnan tavoitteita voitaisiin ainakin esitellä.
– Kun katsoo EU:n poliittista karttaa, niin vasemmiston asemat näyttävät niin heikoilta, ettei muutokselle nykyisillä syrjivillä ja paljon rahaa kysyvillä vaalijärjestelmillä tunnu olevan realismia. Saksa ja muut isot jäsenmaat ja niitten poliittiset edustajaryhmät vähät välittävät suomalaisten hyvinvoinnista.
EU:sta eroaminen on VEU:n tavoitteitten kannalta vain eräs vaihtoehto, eikä ainoa.
– Sen lisäksi tavoitteisiin kuuluu EU-vaalijärjestelmän demokratisoiminen niin, että myös EU-kriittisillä ehdokkailla on reaaliset mahdollisuudet taloudellisten resurssien puolesta saada ehdokkuutensa näkyviin edes jotenkin tasaveroisesti verrattuna EU-kannattajien mahdollisuuksiin saada kampanjointiinsa tukea verovaroista ja liike-elämältä, totesi Suonperä.
Hän korosti, että VEU:n tarkoituksena on Suomen säilyttäminen itsenäisenä ja kansanvaltaisena valtiona, joka yhteistyössä muiden maiden kanssa etsii tietä kestävään kehitykseen.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Ilmastonmuutos ja ekokriisi laajemminkin on välitön uhka ihmiskunnalle. Kaikkein kovimmin se iskee maapallolla köyhimpiin ja haavoittuvimpiin väestönosiin. Aikaa katastrofiin torjumiseen on vähän.
Rauhan ja palestiinalaisten oikeuksien puolesta järjestetään mielenosoitus viikonloppuna Helsingissä. Myös asekauppaa Israelin kanssa vaaditaan lopetettavaksi.
Leikkaukset tulevat syventämään luokkajakoa. Rosa Warski kirjoittaa puheenvuorossaan niukkuuspolitiikan vaikutuksista lapsiin, nuoriin ja opiskelijoihin.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.