Kulttuuri ottaa kantaa sosiaalifoorumissa
Kreikkalainen Olga Athaniti on Suomen sosiaalifoorumissa PAND Taitelijat rauhan puolesta -järjestön tuomana. Monipuolinen näyttelijä-laulaja on aktivisti, joka pyrkii käyttämään näyttämötaiteen menetelmiä yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa.
Athanitin mielestä perinteisen teatterin ja musiikin koulutusta ei kannata hyljeksiä. Myös yhteiskunnallisen taiteen on hyvä olla osaavaa ja korkeatasoista.
Athaniti pitää teatterista ja musiikista sen vuoksi, että se on parhaimmillaan osallistavaa.
– Toisin kuin esimerkiksi kirjallisuudessa, palaute on välitöntä. Myös katsojat osallistuvat yhteisen kokemuksen luomiseen.
Athaniti kehittää kollegoineen erilaisia tapoja ja työkaluja yhteiskunnalliseen vastarintaan. Keskeistä on solidaarisuus.
– Kreikassa on meneillään vakava humanitäärinen kriisi, joka on shokki koko Euroopan näkökulmasta. Kriisi on synnyttänyt tarpeen uudelle solidaarisuudelle, jonka avulla voimme tyydyttää ihmisten perustarpeita, kuten ruokaa ja asumista. Tavoitteemme ei ole vain esittää kysymyksiä vaan myös ratkaisuja.
Olga Athaniti on aktiivisesti mukana kahdessa Välimeren alueen ydinvoiman vastaisessa järjestössä. Hänen mukaansa talouskriisi on ajanut monet yritykset etsimään uusia kasvun alueita. Esimerkiksi ydinjätteen loppusijoittamisesta on tulossa suurta bisnestä, mikä korostaa entisestään ydinvoiman vastaisen toiminnan kansainvälisyyttä.
Athaniti näkee sosiaalifoorumin mahdollisuudet yhdistää ihmisiä.
– Tulemme eri maista ja kulttuurisista taustoista emmekä aina puhu edes samaa kieltä. Silti voimme huomata, kuinka valtavasti meillä on yhteistä, tuumii Athaniti.
Palestiinalainen stand up ottaa kantaa
Seitsemisen vuotta stand up –komediaa tehnyt Adi Khalefa on palestiinalainen, joka asuu Israelissa Nasaretissa.
Khalefa on mukana järjestämässä työpajoja, joissa käsitellään yhteiskunnallisia teemoja. Hän haluaa tuoda esiin Israelin rajojen sisäpuolella asuvien palestiinalaisten näkökulmaa. Israelissa vähemmistössä oleva arabikulttuuri jää vallitsevan juutalaisen kulttuurin jalkoihin. Khalefa kertoo kansansa ongelmista: palestiinalaisten yhteisöt ovat köyhiä ja asuntoja voidaan purkaa mielivaltaisesti.
Hän sanoo, ettei oikein viihdy teatterilavoilla, missä yleisö istuu etäällä katsomossa ja tunnelma on virallinen.
– Haluan tehdä stand up -komediaa kaduilla. Siellä tapaan ihmisiä, jotka eivät tiedä mitään koko taiteenlajista. Nautin kun saan heidät nauramaan, sanoo Khalefa, joka on esiintynyt englanniksi pari vuotta.
Israelin hallituksen muutama vuosi sitten rakentama muuri jakaa palestiinalaisyhteisöt niin, etteivät ihmiset tiedä toistensa tekemisistä. Adi Khalefa kertoo, että hänen seuraava projektinsa Stand Up For Your Rights yrittää hakea ratkaisuja tähän pulmaan.
– Vaikka Palestiina vapautettaisiin saman tien, menee miehityksen aiheuttamien vaurioiden korjaamiseen vuosikymmeniä, pohtii Khalefa.
Teatteri, osallistuminen ja vastarinta. Keskustelu Suomen sosiaalifoorumissa la 26. huhtikuuta klo 12-13.30. Helsingin Arbis (Dagmarinkatu 3) (Luokka 42)
PANDin Peace & Love –rauhankonsertti la 26. huhtikuuta klo 18.30 ravintola Kaisaniemessä Helsingissä. Esiintymässä Adi Khalefan ja Olga Athanatisin lisäksi muun muassa Shava ja Heinäsirkka. Liput 11,50€ Lippupalvelusta/ 10€ ovelta tai samana päivänä Sosiaalifoorumista Arbikselta.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.