Kunnon työ ja palkka – työaika lyhyemmäksi

13.02.2018 - 13:45

Palkkojen polkeminen ja yritysten voittojen kasvattaminen eivät paranna työllisyyttä. Kapitalismi perustuu yhä enemmän vain keinotteluun rahoitusmarkkinoilla. Suursijoittajat tavoittelevat pikavoittoja joukkoirtisanomisilla ja siirtämällä varoja veroparatiiseihin.

Julkisella sektorilla on paljon mahdollisuuksia työllistää.

Me kommunistit haluamme suunnata rahaa keinottelun sijasta reaaliseen talouteen, jossa työ luo hyvinvointia. Muuttamalla työn ja pääoman välistä tulonjakoa palkansaajien hyväksi voidaan parantaa työllisyyttä, taata 1200 euron perusturva sitä tarvitseville ja nostaa minimipalkkataso 1800 euroon kuukaudessa. Tuloja on jaettava oikeudenmukaisemmin myös kiristämällä suurituloisten verotusta, verottamalla pääomatuloja samalla tavalla kuin muitakin tuloja, alentamalla ruuan arvonlisäveroa sekä perumalla yhteisöveron alennus ja työnantajien kela-maksun poistaminen. Pienyritysten asemaa on helpotettava muun muassa nostamalla arvonlisäverottoman liikevaihdon alarajaa.

Julkisella sektorilla, kuten kaupungeilla ja kunnilla, on paljon mahdollisuuksia työllistää. Helsingin kaupunkikin maksaa kuitenkin sakkomaksuja Kelalle työllistämisen laiminlyömisestä, kymmeniä miljoonia ja kohta jo enemmän kuin käyttää rahaa työllisyyden hoitamiseen. Työttömyysturvasta ei saa tehdä palkatonta pakkotyötä.

Valtion ja kaupungin on luotava lisää työpaikkoja palveluihin, rakentamiseen, peruskorjaamiseen, uusiutuvan energian tuotantoon ja joukkoliikenteen kehittämiseen. Matalia palkkoja on nostettava. Niin sanotut nollasopimukset on kiellettävä. Myös alihankinnoissa on edellytettävä työehtosopimusten noudattamista.

Kommunistit vaativat työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien ja ammattiyhdistysliikkeen toimintaoikeuksien laajentamista.

On käynnistettävä 6 + 6 tunnin työaikamallin kokeilu, jolla lyhennetään työaikaa palkkaa alentamatta ja luodaan lisää työpaikkoja kaupungin palveluihin. Myös nuorten yhteiskuntatakuu edellyttää työpaikkojen lisäämistä.

Kommunistit vaativat työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien ja ammattiyhdistysliikkeen toimintaoikeuksien laajentamista. Haluamme kehittää yhteistyötä siirtotyöläisten ja maahanmuuttajien kanssa, jotta heille turvataan samat oikeudet kuin muillekin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.