Kunta-alan sopimus syntyi kovassa paineessa

01.06.2020 - 15:00
(updated: 03.06.2020 - 13:01)
Jukka Ahokkaan mukaan ay-liikkeen rappio ja hajaannus tuli hyvin näkyviin siinä, kuinka tuki hoitajille puuttui ay-liikkeen sisälläkin. Kuva Veikko Koivusalo

Tehy ja SuPer hyväksyivät viime torstaina 28.5. kunta-alan neuvottelutuloksen. Mitä kunta-alan sopimuksesta pitäisi ajatella? SuPerin ammattiosasto 404:n jäsen ja SKP:n Uudenmaan piirisihteeri Jukka Ahokas ajattelee sopimuksen avaavan jatkoon mahdollisuuksia. Toisaalta neuvottelutuloksessa oli Ahokkaan mielestä myös paljon huonoa.

– Palkan suhteen meni aivan penkin alle, joskin tilanne oli haastava. Kikyn poistuminen oli oikeastaan itsestäänselvyys, jota ei tietysti sellaisena pidetty. Näin voitiin antaa jotain ilman, että annettiin mitään.

Ahokkaan mukaan ay-liikkeen rappio ja hajaannus tuli hyvin näkyviin siinä, kuinka tuki hoitajille puuttui ay-liikkeen sisälläkin.

– Nyt tarvitaan suurta remonttia ay-liikkeeseen. Se on voima, joka pystyy aikaansaamaan muutoksia asioihin, jos ja kun sen johdossa halua on ja jäsenistö aktivoituu oikeasti vaikuttamaan ja toimimaan. Nyt aika seuraaviin neuvotteluihin kannattaisi käyttää hoitajien ja hoidettavien asiooiden esiin tuomiseen ja taisteluun julkisen terveydenhuollon yksityistämiskehitystä vastaan.

– On myös henkisesti valmistauduttava siihen, että seuraavan kerran oikeasti lakkoillaan.

Lisää lakkokoulutusta

Ahokkaan mukaan ammattiosastojen tulisi näkyä ja puhua aktiivisesti epäkohdista, jotka vaativat korjausta.

– Siihen on mahdollisuus paikallislehdissä osastona ottaa kantaa esimerkiksi. On myös henkisesti valmistauduttava siihen, että seuraavan kerran oikeasti lakkoillaan. Käytävä lakkokoulutuksia jo etukäteen, jotta tiedämme mitkä oikeutemme ovat mutun sijaan. Ehkä ihmisten on myös laitettava mahdollisuuden mukaan muutama lantti talteen, jottei raha tule esteeksi sille, ettei raha-asioita saada palkan osalta ikinä kuntoon.

Ahokkaan mielestä myös julkisuuskampanjaa on hyvä suunnitella.

– Nämä asiat kuuluisivat toimivassa ammattiliitossa johdon organisoimiksi, joten kun sellaista ei ole hirveämmin kuulunut, ehkä myös sitä johtoa voi miettiä uusiksi? Joka tapauksessa mikään johto ei asioita missään saa yksin aikaiseksi, joten suurin vastuu tulevasta lankeaa juuri sinulle ja minulle, ihan tavallisille liiton jäsenille. Hyvä, parempi huominen ei tule itsestään vaan se on meidän rakennettava!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.