"Kuntakeisareilla ei ole vaatteita"

22.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 30 / 22.8.2008

Samat puolueet, jotka ovat heikentäneet kunnallisia palveluja, tarjoavat nyt vaalipuheissaan turvallista ja reilua kuntien palvelujen kehittämistä.


– Tarvitaan ehdokkaita, jotka kertovat, että näillä kuntakeisareilla ei ole vaatteita, kannustaa SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen kommunisteja asettumaan ehdolle kuntavaaleihin.


Viime lauantaina pidetyssä keskuskomitean kokouksessa puhunut Hakanen korosti, että SKP tarvitaan tuomaan vaaleihin todellinen vaihtoehto ja politisoimaan vaalikeskusteluja.


– Suomalaisten enemmistö haluaa julkisten palvelujen kehittämistä. Valtiontalous on jatkuvasti miljardeja ylijäämäinen. Eli rahasta palvelujen kehittäminen ei ole kiinni.


– Kuntien määrärahojen ja henkilöstön riittämättömyys on poliittinen valinta. Sillä ohjataan rahaa rikkaita suosiviin veronkevennyksiin ja luodaan markkinoita yksityisille palvelualan yrityksille.
Oikeistoa ja yksityistämistä vastaanHakanen muistutti, että useimmissa kunnissa olennaiset kysymykset ja vaihtoehdot on peitetty näennäisten taloudellisten välttämättömyyksien ja valtion tasolla sovittujen linjausten vaihdottomuuden taakse.


– Yksittäinenkin ehdokas ja valtuutettu voivat murtaa tätä konsensusta tuomalla esille asukkaiden tarpeista lähteviä kysymyksiä ja vaihtoehtoja.


– Kuntavaaleissa käydään koko politiikan ja yhteiskunnan suunnan kannalta tärkeää kamppailua siitä, pysäytetäänkö julkisten palvelujen karsiminen ja yksityistäminen vai romutetaanko kuntien omaan toimintaan nojaavan palvelujen järjestelmä.
Rohkeasti ehdollePääsihteeri Arto Viitaniemi selosti vaalien ehdokasasettelua ja kampanjoiden käynnistämistä.


– Vaikka kuntien määrä on supistunut, on nyt mahdollista asettaa enemmän ehdokkaita ja ainakin yhtä monessa kunnassa kuin neljä vuotta sitten.


Ehdokkuudelle ei pidä itse asettaa liian korkeaa kynnystä. Vaaleissa tarvitaan tavallisten ihmisten arjen tuntijoita ja monipuoliset listat. Jokainen ehdokas tuo ääniä, joita ei muuten tulisi.


Keskuskomitea hyväksyi jo kesäkuussa valtakunnallisen vaaliohjelman. Nyt se valmisteli syyskuun alkupuolella julkistettavaa lyhyttä julistusta. Tärkeintä on silti paikallinen aloitteellisuus, josta kertoi Tiina Sandberg.
Aihetta hintakapinaanKunnissa on nostettu kesän aikana terveyspalvelujen ja päivähoidon maksuja. Keskuskomitea kehottaa jatkamaan kuntien ensi vuoden budjettien valmisteluun liittyen kamppailua maksujen korotuksia vastaan ja maksuttomien peruspalvelujen laajentamiseksi.


Elinkustannusten nousu todettiin haasteeksi myös ay-liikkeelle nousta vaatimaan työntekijöiden palkkojen korottamista, jotta palkat eivät jää jälkeen hintojen noususta.
Ydinvoimalatyömaa pysäytettäväKeskuskomitea otti kantaa myös julkisuuteen tulleisiin tietoihin Olkiluodon ydinvoimalan rakennustyömaan turvallisuuden laiminlyönneistä. Se vaatii työ- ja elinkeinoministeriötä pysäyttämään rakennustyöt, kunnes ongelmat muun muassa hitsaustöiden laadun valvonnassa on ratkaistu. SKP vastustaa ydinvoiman lisärakentamista ja kiirehtii investointeja uusiutuvaan energiaan.


Kaukasian kriisin osalta keskuskomitea yhtyi poliittisen toimikunnan viime viikolla asiasta esittämään kannanottoon. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli