Kuntalaisaloite Helen Oy:n hintojen kohtuullistamiseksi

21.09.2022 - 14:30
(updated: 26.10.2022 - 15:58)
Helen on nostanut sähkön hintoja vuodessa jo kolme kertaa. Kuva Emma Grönqvist

Asukkaiden Helsinki -verkoston aloitteesta on ryhdytty keräämään kuntalaisaloitetta Helen Oy:n helsinkiläisiltä perimien sähkön sekä kaukolämmön ja jäähdytyksen kuluttajahintojen alentamiseksi.

Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen on nostanut sähkön hintoja vuodessa jo kolme kertaa. Viimeksi Helen nosti perussähkön hintaa lokakuun alussa peräti 58 %. Myös kaukolämmön energiamaksua on korotettu 30 %.

Yksittäisen kuluttajan kannalta energian hintojen korottaminen kerralla useilla kymmenillä prosenteilla on kohtuutonta. Se nostaa myös asumisen, elintarvikkeiden ja monia muita hintoja, todetaan kuntalaisaloitteessa.

– Helsingin kaupunki voi hillitä kokonaan omistamansa energiayhtiön hintojen nousua alentamalla yhtiölle asettamiaan tuottotavoitteita. Toinen, vielä merkittävämmin hintoihin vaikuttava muutos on eriyttää Helen Oy:n sähkön myynti helsinkiläisille siitä myynnistä, jolla Helen kilpailee markkinoilla, toteaa entinen kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen, yksi aloitteen tekijöistä.

– Helsingin ylijäämät ja Helen Oy:n liikevoitot osoittavat, että se on myös taloudellisesti mahdollista, korostaa puolestaan toinen aloitteen valmistelija, eläkeläisaktiivi Olli Salin.

Kuntalaisaloitetta kerätään sekä paperilla että verkossa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa