Kuuba jatkaa avun antamista

03.04.2020 - 15:30
(updated: 07.04.2020 - 13:40)
Kuubalaisia lääkäreitä saapuu Italiaan 22. maaliskuuta / Kuva Cuba Sí

Kuuba on jatkanut kansainvälistä apua lähettämällä lääkäreitä koronan kriisialueille, kertoo Granma. Jo aikaisemmin, pandemian alettua Kuuba lähetti nopeasti lääkäreitä yli 40 maahan. Useat Karibian saarimaat ovat saaneet arvokasta apua Kuuban lääkäreistä ja terveydenhuollon ammattilaisista taistelussa COVID-19:ta vastaan. Pienet Antillit, Antigua ja Barbuda, Jamaika ja Haiti näiden joukossa.

–  Jamaika arvostaa Kuuban tukea, kun taistelemme tätä pandemiaa vastaan, twiittasi Jamaikan pääministeri Andrew Holness.

Haitissa kuubalaiset lääkärit, jotka olivat jo suorittaneet työtehtävänsä, jäivät auttamaan. Suunnitelman mukaan lentokoneet olivat valmiina lähtemään kotiin, mutta lääkärit viivästyttivät lähtemistään ja päättivät tarjota työpanostaan ryhmälle, joka työskentelee tuhoavan viruksen pysäyttämiseksi.

Haitin terveysministeri Marie Greta Roy Clement muistutti puheessaan historiallisista Kuuban avunannoista maallensa: koleraan, hirmumyrsky Matthewiin ja Haitin maanjäristykseen nimetäkseen muutamia.


Kuuba on ojentanut auttavan kätensä maailmalle usein, mutta ei koskaan näin monta kertaa näin lyhyessä ajassa. Viime viikon aikana katastrofitilanteisiin ja vakaviin epidemioihin erikoistuneen Henry Reeven kansainvälisen lääketieteellisen yksikön prikaatit ovat lähteneet maailmalle joka päivä. Toistaiseksi toista samanlaista tapausta ei ole kirjattu historiassa.

Katalonian terveysministeri Alba Verges vaati 2. huhtikuuta Espanjan terveysministeriltä Salvador Illalta, että Kuuban lääkärit voivat liittyä taisteluun COVID-19:tä vastaan Katalonian autonomisella alueella, kertoo CubaSí.

Hän pyysi myös Kuuban lääkäreiden työlupien nopeaa hyväksymistä, jotta he voivat työskennellä Kataloniassa, kuten he jo tekevät Andorrassa ja Italiassa. Työlupien hyväksymisestä hyötyisivät kaikki Espanjassa asuvat kuubalaiset lääkärit.

Aiemmin tällä viikolla Katalonian kriisihallitus harkitsi mahdollisuutta rekrytoida Kuuban lääkäreitä ja on vaatinut ministeriä Illaa helpottamaan heidän palkkaamistaan.


Kuuba oli lähettänyt 2. huhtikuuta mennessä lääketieteellisiä prikaateja yhteistyöhön COVID-19-pandemian torjunnassa 44 maahan. Esimerkiksi Italiaan saapui 22. maaliskuuta 37 lääkäriä ja 15 sairaanhoitajaa, joilla on kokemusta epidemioiden torjunnasta Afrikassa.

"Lääkäreitä, ei pommeja. Lääkäreitä, ei täsmäaseita."

Espanjassa 12 lääkäriä ja 27 sairaanhoitajaa tarjoaa työpanostaan Andorrassa. Ranska on myös valtuuttanut Kuuban terveydenhuollon ammattilaiset työskentelemään merentakaisilla alueillaan, kuten Martiniquessa, Guadalupessa ja Guyanassa.

Granma julkaisi otteen Fidel Castron vuoden 2003 puheesta, joka osaltaan kertoo paljon Kuuban suhtautumisesta solidaarisuuteen vaikeina aikoina koko maailman mittakaavassa.

"Doctors, not bombs. Doctors, not smart weapons." ("Lääkäreitä, ei pommeja. Lääkäreitä, ei täsmäaseita."), totesi Castro puheessaan vuonna 2003.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.