Kuubalainen vieras saapuu Suomen kiertueelle

12.04.2013 - 14:20
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kuuban kommunistisen nuorisoliiton Lizette González Garcia (kesk.) on yksi 20.-21.4. järjestettävän Suomen Sosiaalifoorumin kansainvälisistä vieraista. Kommunistinuori Iida Ylönen (oik.) tapasi Gonzálezin viime kuussa Kuubassa. / JP Väisänen |

Ensi viikon tiistaina Suomeen saadaan harvinaislaatuinen vieras, kun Kuuban kommunistisen nuorisoliiton puheenjohtajistoon kuuluva Lizette González Garcia saapuu kahdeksi viikoksi Suomen kommunistinuorten vieraaksi. Torstaina alkavan Suomen kiertueen lisäksi González on yksi Suomen Sosiaalifoorumin aloitustilaisuuden pääpuhujista.

– Liittoneuvosto on pistänyt hihat heilumaan ja tehnyt porukalla hienoa jälkeä, ylpeilee nuorisoliiton helsinkiläinen puheenjohtaja Heikki Ketoharju.

Sosiaalifoorumin tämän vuoden teemaa, ihmisarvoa, lähestytään ihmistä palvelevan talouden rakentamisen kautta kahdessa eri keskustelussa. Se on kysymys, johon myös Kuubassa on paneuduttu.

Modernia suunnitelmataloutta KomNL:n Simo Suomisen johdolla ovat hahmottelemassa rahareformia ajavan Talousdemokratia ry:n puheenjohtaja Patrizio Lainà, eurokriisistä kirjoittava talousbloggaaja Antti Ronkainen, osallisuustalouteen pyrkivän Parecon Finlandin Antti Jauhiainen ja Karl Marx -seuran Miika Kabata.

– Pyrimme jatkuvasti hakemaan uusia, ovelia ja omituisiakin yhteistyökumppaneita. Nyt olemme saaneet mukaan laajan kattauksen viime vuosina vaihtoehtoisia malleja esiinnostaneita tahoja. Tätä laajempaa talouskeskustelua foorumista tuskin löytyy, Ketoharju lupaa.

Toisessa KomNL:n keskustelussa aiheena on ekologisesti kestävä hyvinvointi, josta kuubalaisen vieraan kanssa keskustelee Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Maija Hakanen. Kuuba tunnetaan maailman ainoana maana, joka on pystynyt täyttämään sekä YK:n kestävän kehityksen että niin sanotun Human development indexin tasostandardit.

– Kuuban mallia ei tietenkään Suomessa voi täysin kopioida, muttei sitä tule jättää huomiottakaan. On kiinnostavaa kuulla, miten esimerkiksi energiantuotanto on järjestetty.

Helsingissä järjestettävän Sosiaalifoorumin lisäksi González käy Suomen kiertueellaan ainakin Hyvinkäällä, Tampereella, Jyväskylässä ja Turussa. Seminaariluonteisten tilaisuuksien lisäksi luvassa on epämuodollisempia tapaamisia.

– Tässä on loistava mahdollisuus nostaa kommunistien profiilia. Jyväskylässä juuri perustetulle nuorisoliiton osastolle oli mukava laittaa postia, että ensimmäinen tilaisuus voisi olla julkinen keskustelu kansainvälisen vieraan kanssa, ja innollahan se otettiin vastaan. Myös Attacista ja Suomi-Kuuba-Seurasta ollaan oltu yhteydessä, Ketoharju listaa.

Osana kommunistien profiilien nostoa pitäisi Ketoharjun mukaan nähdä myös keskustelun käyminen toisten järjestämissä tilaisuuksissa, johon Sosiaalifoorumi tarjoaa mahdollisuuden.

– Vasemmiston kentällä monet tuntuvat kaipaavan nyt isoja tavoitteita, joita vasten on helpompi peilata viikottaisia tapahtumia. Päivänpolitiikan lisäksi on oltava visioita siitä, miten koko yhteiskunnallinen työ ja varallisuus voidaan jakaa toisella tavalla. Nimenomaan näitä visioita KomNL haluaa Sosiaalifoorumissa tarjota.


Kommunistinen nuorisoliitto ja Lizette González Garcia Suomen Sosiaalifoorumissa lauantaina 20.4.

  • Ihminen, yhteisöt ja talouden ylivalta klo 10-12, Juhlasali.
  • Ekologisesti kestävä hyvinvointi klo 12-14, huone 44.
  • Kuka päättää rahasta ja taloudesta? klo 16-18, huone 41.

Lue lisää:

>> www.komnl.fi

>> www.sosiaalifoorumi.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.