Kuuban ja Yhdysvaltain välien parantuminen joulun hyvä uutinen

19.12.2014 - 10:59
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti viikolla, että maa solmii diplomaattisuhteet Kuuban kanssa. Vuodesta 1961 jäissä olleiden suhteiden lämpeneminen on otettu ilolla vastaan niin Yhdysvalloissa, Kuubassa kuin kansainvälisessä yhteisössä.

Obama totesi puheessaan, että oli jo aika lopettaa vanhentunut, jo vuosikymmeniä epäonnistunut Kuuban-politiikka.

Kuuban presidentti Raúl Castro kiitteli Yhdysvaltain päätöstä. Castron mukaan Kuuba on tavoitellut tasavertaista, toisten kunnioittamiseen nojaavaa vuoropuhelua jo pitkään. Hän korosti, että päätös ansaitsee Kuuban kansan kunnioituksen ja tunnustuksen.

Toisaalta Castro huomautti, että päätös ei ratkaise keskeisimpiä kysymyksiä. Taloudellinen ja kaupallinen saarto aiheuttavat Kuuballe suuria inhimillisiä ja aineellisia vahinkoja. Vaikka saartotoimenpiteet on Yhdysvalloissa vahvistettu laissa, Yhdysvaltain presidentti voi muuttaa niiden soveltamista toimeenpanovaltansa nojalla. Kuuba ehdottaakin, että Yhdysvaltain hallitus hyväksyy kansainväliseen oikeuteen ja Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjaan perustuvia keskinäisiä toimenpiteitä maidenvälisen ilmapiirin parantamiseksi ja suhteiden normalisoimiseksi.

Etelän yhteismarkkinajärjestön Mercosurin kokouksessa Argentiinan Paranássa läsnä olevat Latinalaisen Amerikan johtajat juhlivat Havannan ja Washingtonin välien lämpenemistä. Esimerkiksi Perun presidentti Ollanta Humala luonnehti tapahtumia merkittäväksi askeleeksi, joka edistää koko Amerikkojen mantereiden integraatiota. Venezuelan presidentti Nicolás Maduro puolestaan kuvaili päivää historialliseksi kiitellen Obamaa hyvästä teosta.

Diplomaattisuhteiden solmimisen yhteydessä sovittiin myös vankien vapauttamisesta puolin ja toisin. Nyt 1990-luvulla Yhdysvalloissa vankilaan tuomittu Kuuban viisikko on kokonaisuudessaan vapaudessa ja kotona Kuubassa. Kuuba puolestaan vapautti yhdysvaltalaisia vankeja, joukon tunnetuimpana tiedusteluteknologian salakuljettamisesta vangittu Alan Gross.

Työ Kuuban vitosten vapauttamiseksi ja Kuuban kauppasaarron purkamiseksi on ollut myös Suomen kommunistisen puolueen keskeisiä kansainvälisiä solidaarisuuskampanjoita. Tänään kaikki tässä solidaarisuustyössä mukana olleet voivat juhlia ja todeta, että työ on tuottanut tulosta.

Yhdysvalloissa sekä republikaanit että erityisesti vallankumouksen jälkeen maasta paenneet oikeistolaiset kuubalaisemigrantit ovat arvostelleet Obaman päätöstä. Esimerkiksi kuubalaissyntyinen senaattori Mario Rubio, republikaanien mahdollinen presidenttiehdokas ensi vaaleissa, lupasi tehdä kaikkensa Obaman esityksen kaatamiseksi.

Kuten Castro totesi puheessaan, paljon jäi vielä tehtävää, jotta Kuuban kansa on tasavertaisessa asemassa muiden maiden kanssa kansainvälisessä yhteisössä. Tämä on kuitenkin alku ja tästä on hyvä jatkaa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (23 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.