Kymppi tuntipalkaksi!

03.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 36 / 3.10.2008

Työnantajaliittojen toimiston edustalla Helsingin Eteläranta 10:ssä kaikuvat iskulauseet. Paikalle on kokoontunut pieni mutta pippurinen Oikeutta siivoojille -liikkeen mielenosoitus, jossa vaaditaan kovaan ääneen siivoojille kunnon liksaa ja ihmisarvoista kohtelua.


– Kymppi tuntipalkaksi, tiivistää Oikeutta siivojille -liikkeen puheenjohtaja ja perustajajäsen, helsinkiläinen metrosiivooja Jarmo Åsnabrygg. Hänen mukaansa nykyisillä palkoilla siivoustyötä voi hyvin pitää nykyajan orjuutena.


Siivooja Kirsti Kangas nappaa kovaäänisen ja kertoo omat katkerat terveisensä Etelärannan herroille.


– Siivoojat eivät tyydy kurjistettuun asemaansa. Elämä on kituuttamista pienellä palkalla, mutta nyt siivoojat ovat heränneet. Pelkkä hengissä pysyminen ei riitä, muuhunkin on palkasta jäätävä rahaa, sanoo Kangas. Hänen mukaansa Oikeutta siivoojille -liike on syntynyt arjen todellisesta köyhyydestä.
Apua maahanmuuttajilleSiivoojien esittämä kymmenen euron tuntipalkka on konkreettinen vaatimus, samoin se, että palkkojen on oltava ajallaan ja oikein maksettuina lisineen päivineen. Monet muutkin siivoojien vaatimat asiat, kuten lauantaityön lisät ja kunnollinen työterveydenhuolto, ovat itsestään selviä asioita useilla muilla aloilla.


Siivoojana työskentelee runsaasti maahanmuuttajia, jotka saattavat heikomman kielitaidon ja suomalaisen yhteiskunnan tuntemuksen vuoksi joutua työnantajan simputuksen ja väärinkäytösten kohteeksi. Oikeutta siivoojille -liike auttaa myös maahanmuuttajia kamppailemaan oikeuksiensa puolesta. Tähän liike on toimittanut materiaalia esimerkiksi siivousalan työehtosopimuksista suomen lisäksi myös muilla kielillä.
Yksin jurputtaminen ei hyödytäOikeutta siivoojille -liike muistuttaa, ettei taukotilassa yksin jurputtaminen hyödytä mitään. Jos siivooja itse ei arvosta työtään, ei sitä arvosta kukaan muukaan.


– Maailmalla siivoojien joukkovoima on osoittanut, että ei tarvitse alistua ala-arvoisiin ja ihmisarvoa halveksuviin työoloihin ja palkkoihin, liikkeen aktiivit kertovat. Esimerkiksi Hollannissa kamppailun tuloksensa siivoojien tuntipalkka nousee ensi vuonna kymmeneen euroon.


Suomessakaan palkkatavoitteen ei tarvitse siintää kaukaisessa tulevaisuudessa, vaan sen puolesta on kamppailtava nyt.
Liiton oltava napakampiMielenosoittajien joukossa kytee myös suurta närää Palvelualojen ammattiliittoa kohtaan. Moni kaipaa liitolta napakampia kannanottoja.


On myös selvää, että alan voimassa oleva työehtosopimus ei siivoojia tyydytä. Oikeutta siivoojille -liike vaatiikin myös oman edustajansa saamista mukaan seuraaviin tes-neuvotteluihin.MARKO KORVELA
* SIIVOOJA, JÄRJESTÄYDY!– Ammattiliittoon kannattaa liittyä vaikka ajattelisit tehdä siivoustyötä vain tilapäisesti esimerkiksi opiskelijana. Ammattiliittoon kuulumisaikasi hyvitetään kun valmistuttuasi siirryt oman ammattialasi liittoon. Älä eroa liitosta, vaikka pidät taukoa työnteosta. Ilmoita tauosta liittoon, niin sinun ei tarvitse maksaa jäsenmaksuja.– Liity myös Oikeutta siivoojille -liikkeeseen, jäsenyys ei maksa mitään. Pääset vaikuttamaan ja olemaan historiallisessa muutoksessa mukana auttamassa maan hiljaisia saamaan oikeuksiaan.www.pam.fi


www.freewebs.com/siivoojienaani


– oikeutta.siivoojille(at)wippies.fi

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!