Lähipalvelujen leikkaaminen on virhe

23.03.2010 - 13:46
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Tampereella osoitettiin viime viikolla mieltä sosiaaliasemien puolesta. Jari Heinonen kuvassa toinen vasemmalta. / Pentti Airola |

Tampereella aiotaan lopettaa Klassillinen yläkoulu, Sampolan yläkoulu ja Irjalan koulu. Kalkun koulusta, Hyhkyn koulusta ja Järvensivun koulusta viedään viidennet ja kuudennet luokat. Myös Kaarilan ja Tammerkosken lukiot lopetetaan.

Samassa rytäkässä myös laaja sosiaaliasemien verkko aiotaan karsia lähes olemattomiin.

Tampereen kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen (SKP) huomauttaa, että koulut ja sosiaaliasemat ovat lähipalveluita ja peruspalveluita.

— Euroopan unionissa on käytössä kestävän kaupunkikehityksen indikaattorit, joiden mukaan peruspalvelujen tulee olla kävelyetäisyydellä kuntalaisten asunnoista. EU:ssa on käytetty 300 metrin matkaa, mutta Suomessa on sovellettu myös 700 metrin matkaa.

Asiaa on myös vertailtu kuuden suurimman suomalaisen kaupungin kesken, viimeksi vuonna 2008. Näissä vertailuissa Tampereella on selviä puutteita palvelujen saatavuudessa muun muassa kouluissa, terveyspalveluissa ja kirjastoissa.

— Tampereella tarvitaan pikemminkin lisää useita lähipalveluja, ei suinkaan niiden leikkaamista.

Kuntalaisia on kuultava

Hätiköityjä leikkauspäätöksiä ei Jari Heinosen mukaan pitäisi missään nimessä tehdä. Pikemminkin lähipalveluverkkoa pitäisi kehittää sekä laajentaa harkiten ja suunnitelmallisesti, ja ennen kaikkea kuntalaisia kuunnellen. Varsinkin kun muun muassa kouluja ja sosiaaliasemia hallinnoiva Tampereen Tilakeskus tuottaa vuodesta toiseen 130 miljoonan euron liikevaihdolla lähes 50 miljoonan liikeylijäämän.

— Peruspalveluja voidaan mainiosti kehittää lähipalveluina, kunhan kaupungin sisäisissä vuokrissa luovutaan ylivoittoihin tähtäävien markkinavuokrien perimisestä.

Heinonen huomauttaa, että esille nostetuista kouluverkon ja sosiaaliasemien leikkauslinjauksista puuttuu tyystin kuntalaisten tarpeiden, palvelujen saatavuuden ja kestävän kaupunkikehityksen periaatteiden mukainen arvio. Tällainen arvio tulisi tehdä kuuntelemalla tamperelaisia.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.