Lähipalvelut tärkeitä myös Pohjanmaalla

14.09.2012 - 10:15
(updated: 21.05.2018 - 09:15)

Suomen kommunistisen puolueen Etelä- ja Keski-Pohjanmaan piiri jalkautui viime lauantaina Pietarsaaren keskustan kävelykadulle. Sateinen sää verotti väkeä, mutta punainen teltta herätti runsaasti huomiota kaupunkilaisten keskuudessa.

Iltapäivällä järjestettyyn julkisia palveluja käsitelleeseen keskustelutilaisuuteen Toimitalolle oli saapunut alustamaan SKP:n Seinäjoen kuntavaaliehdokas, informaatioalaa opiskeleva Simo Suominen sekä Tiedonantajan tuore päätoimittaja Marko Korvela, joka on itse asunut ja opiskellut Pietarsaaressa 1990-luvun puolessa välissä.

Simo Suomisen mukaan lähipalvelujen puolustaminen on kommunistien kuntavaalien pääteema, jota muut puolueet eivät juurikaan keskusteluihin nosta.

– Paljon puhuttu hallituksen ajama kuntauudistus karsii väistämättä lähipalveluja, mikä jää keskustelussa usein piiloon.

Julkisten lähipalvelujen säilyminen on Suomisen mukaan harvaan asutun maaseudun elinehto. Hän myös tähdensi, että lähipalveluissa on kyse lähidemokratiasta: kuinka kauaksi asukkaiden päätösvalta omista palveluistaan luisuu.

 

Kuntiin ohjattava lisää rahaa

Marko Korvela lisäsi, että lähipalvelujen puolustamisen kautta päästään käsiksi myös moniin muihin kuntasektorin kipupisteisiin kuten talousongelmiin.

– Kuntaliitoksia, lähipalvelujen karsimista ja palvelujen keskittämistä perustellaan usein ”säästöillä.” Moni kunta onkin taloudellisissa vaikeuksissa, mutta harva kysyy, mistä kuntien rahapula johtuu. Kuntia syytetään tehottomuudesta, tuhlailusta ja ylivelkaantumisesta. Tosiasiassa Suomessa on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kavennettu kuntienkin rahoituspohjaa muun muassa valtionosuuksia leikkaamalla. Samalla kunnille on sälytetty lisää palveluvastuita, pohti Korvela.

Kunnille saataisiin Korvelan mukaan lisää varoja muun muassa pistämällä pääomatulot kunnallisverolle ja muuttamalla kuntaverotus progressiiviseksi. Lisäksi valtionosuuksien leikkaukset pitäisi perua ja kuntien palveluihin ohjata lisää rahaa.

Lähipalvelujen merkitys on suuri myös Pohjanmaalla, missä väestö ikääntyy, palvelutarve ei ainakaan vähene ja samalla julkista liikennettä karsitaan.

Maahanmuutto vie keskustelua sivuraiteille

Yleisökeskustelussa esille nousi varmasti kaikkialla Suomessa huolta herättävät terveys- ja vanhuspalvelut. Pietarsaaren seudun ongelmat ovat tuttuja myös muualla: lääkäreitä ei saada julkisen puolen virkoihin, jonotusajat ovat pitkiä ja ulkomailta tuodun hoitohenkilökunnan kommunikointitaidot voivat olla heikkoja.

Myös maahanmuuttopolitiikka herätti keskustelua. Pietarsaaressakin maahanmuuttajia näkyy katukuvassa enemmän kuin aikaisemmin. Todettiin, että Suomen kotouttamispolitiikassa on paljon parantamisen varaa, ja esimerkiksi suomen kielen ja kulttuurin opettamiseen tarvittaisiin lisää resursseja.

Sekä Simo Suominen että Marko Korvela huomauttivat, että Suomeen tulee yhä vähän väkeä ulkomailta moniin muihin maihin verrattuna. Ihmisiä ajaa liikkeelle ennen muuta globaali kapitalismi ja sen aiheuttamat riisto, elitasoerot, sodat ja konfliktit. Tilanne ei ratkea ennakkoluuloilla tai syyllistämällä maahanmuuttajia ja siirtotyöläisiä, joista suuri osa on Suomessa vastoin tahtoaan, olosuhteiden pakosta.

– Jotkut tahot pyrkivät kääntämään kuntavaalikeskustelua sivuraiteille, maahanmuuttoon ja jopa rasismin lietsomiseen, kun pitäisi keskittyä oikeisiin ongelmiin, kuten valtapuolueiden kuntia ja lähipalveluja leikkaavaan politiikkaan ja esimerkiksi paikalliseen korruptioon, totesi Korvela.

Politiikan suunnan muutosta

SKP tuo syksyn kuntavaaleihin todellisen vaihtoehdon, totesi Korvela.

Hallituspuolueet ovat sitoutuneet kokoomusvetoiseen hallitusohjelmaan ja surkeaan EU-politiikkaan, joka tuntuu myös kunnissa.

Keskustapuolueen oppositiopolitiikka on haparoivaa, kun puolue joutuu nyt vastustamaan edellisissä hallituksissa kannattamiaan linjauksia. Paikallisesti esimerkiksi Pohjanmaalla ei Keskustan valta-asema asukkaita miellytä, ja monessa kunnassa puhutaankin ”kepumafiasta”, joka asioita on tähän asti junaillut oman mielensä mukaisesti. Perussuomalaisten jytky näyttää jämähtävän iltapäivälehtien lööppeihin päätyvään sekoiluun sekä tähän mennessä harjoitetun kuntapolitiikan olemattomuuteen.

– Tarvitaan politiikan suunnan muutosta ja tekoja lähipalvelujen puolesta. Tätä tarjoaa SKP, sanoi Korvela.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.