Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Keywords:
”Lakiehdotus on ala-arvoinen”
Marinin hallituksen pakkolakiesitys, toiselta nimeltään esitys laiksi potilasturvallisuuden varmistamisesta terveydenhuollon työtaistelun aikana, on saanut alojen työläisiltä ja ammattiliitoilta täystyrmäyksen.
– Mielestäni lakiehdotus on ala-arvoinen, sanoo psykiatrinen sairaanhoitaja Juha Ruokola.
– Suojatyövelvoite on olemassa ja sen turvin henkeä ja terveyttä uhkaava akuuttihoito toteutuu ja kuten kentältä nyt kuuluu, tälläkin hetkellä hoitajia on vuoroissa ollut enemmän, mitä tähän saakka ennen lakkoa, tehyläinen Ruokola kommentoi.
Ruokolan mielestä erityisen oudoksi asian tekee se, että työväenpuolueet SDP ja Vasemmistoliitto ovat hallituksessa.
– Miten he selittäisivät tämän äänestäjilleen? Lakia ehdottanut ministeri Aki Lindén on toiminut Suomen suurimman sairaanhoitopiirin HUS:n toimitusjohtajana ja nyt ajaa tällaista lakia. Kyllä hän on mennyt kauaksi taistolaisajoistansa, sivaltaa Ruokola.
Sote-alojen työläisten lakot ovat jatkuneet viime perjantaista eri puolilla maata. Samalla on järjestetty mielenosoituksia useiden ammattiliittojen toimesta. JHL, Jyty ja JUKO järjestävät tänään 5. huhtikuuta Palkkapäivä-mielenosoituksen kunta-alan ammattilaisten puolesta Helsingin Senaatintorilla klo 17 alkaen.
– On myös ilo nähdä, että hoitajien rivit on yhtenäisemmät, kun aikoihin. Mutta jos liitot aikovat pitää jäsenensä ja terveydenhoitoala henkilökuntansa, tätä taistelua ei voi hävitä, päättää Ruokola.
Tehy ja SuPer sanoivat eilisessä lausunnossaan, että hallituksen esityksen perustelut on rakennettu työtaistelun toisen osapuolen, työnantajan, kuulemiseen ja ilmoituksiin. Todellisuudessa useissa yksiköissä kuten teho-osastot, leikkaussalit jne. on ollut erittäin merkittävä pula hoitohenkilöstöstä jo useita vuosia. Useita vuoroja on säännönmukaisesti pyöritetty alimiehityksellä.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Sosiaaliturvan voimakkaat heikennykset eivät ole lisänneet työpaikkoja – ainoastaan työttömien ahdinkoa. Jo valmiiksi erittäin korkealla tasolla ollut pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt 7 % viime vuodesta. Työttömien Keskusjärjestön mielestä sen estämiselle ei näytä olevan riittäviä keinoja.
Kun aiemmat leikkaukset painottuivat sosiaaliturvaan, kohdistetaan ne ensi vuonna erityisesti sairaisiin. Orpon hallituksen leikkaukset eivät ole mikään neutraali, taloudellinen säästöpäätös, vaan poliittinen valinta, joka vahingoittaa suhteettomasti juuri yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia.
Vuoden 2023 heinäkuusta lähtien jokainen kuukausi oli ollut vähintään 1,5 celsiusastetta esiteollisen ajan tasoa korkeampi, ja maailman keskilämpötila oli viimeisten 12 kuukauden aikana 1,63 astetta lämpimämpi kuin teollisen ajan aikana. Olemme lähellä yhä vaarallisempia ilmastovaikutuksia.
- 1 / 91
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Sosiaaliturvan voimakkaat heikennykset eivät ole lisänneet työpaikkoja – ainoastaan työttömien ahdinkoa. Jo valmiiksi erittäin korkealla tasolla ollut pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt 7 % viime vuodesta. Työttömien Keskusjärjestön mielestä sen estämiselle ei näytä olevan riittäviä keinoja.