Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Keywords:
”Lakiehdotus on ala-arvoinen”
Marinin hallituksen pakkolakiesitys, toiselta nimeltään esitys laiksi potilasturvallisuuden varmistamisesta terveydenhuollon työtaistelun aikana, on saanut alojen työläisiltä ja ammattiliitoilta täystyrmäyksen.
– Mielestäni lakiehdotus on ala-arvoinen, sanoo psykiatrinen sairaanhoitaja Juha Ruokola.
– Suojatyövelvoite on olemassa ja sen turvin henkeä ja terveyttä uhkaava akuuttihoito toteutuu ja kuten kentältä nyt kuuluu, tälläkin hetkellä hoitajia on vuoroissa ollut enemmän, mitä tähän saakka ennen lakkoa, tehyläinen Ruokola kommentoi.
Ruokolan mielestä erityisen oudoksi asian tekee se, että työväenpuolueet SDP ja Vasemmistoliitto ovat hallituksessa.
– Miten he selittäisivät tämän äänestäjilleen? Lakia ehdottanut ministeri Aki Lindén on toiminut Suomen suurimman sairaanhoitopiirin HUS:n toimitusjohtajana ja nyt ajaa tällaista lakia. Kyllä hän on mennyt kauaksi taistolaisajoistansa, sivaltaa Ruokola.
Sote-alojen työläisten lakot ovat jatkuneet viime perjantaista eri puolilla maata. Samalla on järjestetty mielenosoituksia useiden ammattiliittojen toimesta. JHL, Jyty ja JUKO järjestävät tänään 5. huhtikuuta Palkkapäivä-mielenosoituksen kunta-alan ammattilaisten puolesta Helsingin Senaatintorilla klo 17 alkaen.
– On myös ilo nähdä, että hoitajien rivit on yhtenäisemmät, kun aikoihin. Mutta jos liitot aikovat pitää jäsenensä ja terveydenhoitoala henkilökuntansa, tätä taistelua ei voi hävitä, päättää Ruokola.
Tehy ja SuPer sanoivat eilisessä lausunnossaan, että hallituksen esityksen perustelut on rakennettu työtaistelun toisen osapuolen, työnantajan, kuulemiseen ja ilmoituksiin. Todellisuudessa useissa yksiköissä kuten teho-osastot, leikkaussalit jne. on ollut erittäin merkittävä pula hoitohenkilöstöstä jo useita vuosia. Useita vuoroja on säännönmukaisesti pyöritetty alimiehityksellä.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Helsingin kaupungin johdossa valmistellaan linjauksia, joilla osa kaupungin omistamasta Helen-konsernista voidaan myydä pois. Jos esitys hyväksytään, se avaa mahdollisuuden myydä Helenin muita omistuksia kuin tarkemmin määrittelemättömät ”strategisesti tärkeät verkot”. Myös Helenin osakkeista voitaisiin myydä lähes puolet.
Maailmantilanne on useiden päällekkäisten kriisitilanteiden vuoksi niin huono, että pessimismi on korkeimmillaan sataan vuoteen.
Osa hyvinvointialueiden johtajista on jo todennut, että sosiaali- ja terveyspalveluita tullaan karsimaan heidän alueillaan. Resurssit eivät yksinkertaisesti riitä ja sote-palvelut ovat kaikilta osin tukossa.
- 1 / 82
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin kaupungin johdossa valmistellaan linjauksia, joilla osa kaupungin omistamasta Helen-konsernista voidaan myydä pois. Jos esitys hyväksytään, se avaa mahdollisuuden myydä Helenin muita omistuksia kuin tarkemmin määrittelemättömät ”strategisesti tärkeät verkot”. Myös Helenin osakkeista voitaisiin myydä lähes puolet.
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Saamelaiskäräjien päätöksen ytimessä on kysymys alkuperäiskansan itsemääräämisoikeuden toteutumisesta. Suomen valtion on todettu voimassa olevan saamelaiskäräjälain osalta toistuvasti rikkoneen kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.