Lauantaista ei luovuta!

20.05.2010 - 11:47
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Keskiviikkona noin sata mielenosoittajaa marssi Helsingissä Hakaniementorilta työministeriön kautta Elinkeinoelämän keskusliiton toimistolle Etelärantaan. / Toivo Koivisto |

Elintarvikealalla ollaan oltu jo kohta kaksi kuukautta sopimuksettomassa tilassa. Valtakunnansovittelija on kutsunut neuvotteluosapuolet saman pöydän ääreen sunnuntaiksi. Maanantaina on määrä SEL:n valtuuston kokoontua. Lakon on määrä alkaa tiistaina, mikäli sovintoon ei sitä ennen päästä.

Jyväskylän Saarioisten pääluottamusmies Marko Toiviainen kertoo, että taisteluvalmiutta löytyy edelleen: lauantaista ei suostuta luopumaan.

Toiviaisen mielestä työnantajapuoli lähti alunperinkin tes-neuvotteluissa väärillä eväillä liikkeelle. Nykyjohtajien asenteessa olisi hänen mukaansa paljon parannettavaa.

– Työnantaja haluaa tuottaa elintarvikkeita mahdollisimman halvalla, summaa Toiviainen tilanteen.

Loppu EK:n sikailulle!

Helsinkiläinen Vastavoima-verkosto on organisoinut mielenosoituksia ja aktioita elintarviketyöläisten kamppailun tukemiseksi. Pari viikkoa sitten ay-aktivistit iskivät kauppoihin ja liimasivat lakon aikana leivottuihin leipiin "Rikkurileipää" -tarroja.

Alkuviikosta tempauksen kohteeksi joutui Fazer, joka on leveillyt lakonmurtamisella toimihenkilövoimin ja sillä miten kovapalkkaiset juristit ja prosessi-insinöörit näin pyrkivät tuhoamaan leipureiden toimeentulon ja yhteistoiminnan edellytykset. Helsingissä Fazerin kahvilan edustalla jaettiin asiakkaille tiedotetta, jossa nostettiin esiin yrityksen härskit painostuskeinot elintarviketyöläisten liiton SEL:n lakon aikana.

Keskiviikkona noin sata mielenosoittajaa marssi Helsingissä Hakaniementorilta työministeriön kautta Elinkeinoelämän keskusliiton toimistolle Etelärantaan. Mielenosoittajat vaativat lakko-oikeuden laajentamista ja ilmaisivat tukensa SEL:n siirretylle työtaistelulle.

– Pienipalkkaiset raskasta työtä tekevät elintarviketyöläiset taistelevat inhimillisten työaikojen puolesta. Samaan aikaan työnantaja pyrkii jatkuvasti lakonrikkomiseen. Nyt on aika sanoa yhdessä, että tämä ei käy, lakko-oikeus on koskematon, työsulut laittomiksi ja palkkamaltti kapitalisteille, totesivat mielenosoittajat.

Tuki elintarvikealan työläisille

Elintarvikealalla mahdollisesti tiistaina 25.5. alkavan lakon tueksi on perustettu Puolustusryhmä, joka kutsuu kaikkia tukemaan elintarvikealan lakkolaisia vetäjänään maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Tukiryhmässä on mukana tutkijoita, taiteilijoita, kirkon väkeä ja muita kansalaisaktiiveja. Tavoitteena on kerätä laaja tuki mahdollisesti lakkoon joutuville elintarviketyöläisille ja taloudellista tukea kaikkein vaikeimpaan asemaan joutuneille lakkolaisille.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.