Laulun on saavutettava kaikki

11.03.2014 - 14:36
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Tammikuussa edesmennyt amerikkalainen folk-artisti Peter Seeger (1919-2014) kävi Suomessa marraskuussa 1981. Seeger osallistui kansainväliseen Laulu ottaa kantaa –symposiumiin ja esiintyi Vanhalla Ylioppilastalolla. Seegerin vierailusta raportoi luonnollisesti myös Tiedonantaja.

Seeger kertoi olevansa luonteeltaan laulunjohtaja, jonka tehtävä on saada kaikki laulamaan samaa laulua yhdessä.

– Yksinkertainen laulu voi joskus vaikuttaa enemmän kuin kymmenen kirjaa. Laulun on saavutettava kaikki. Mitä hyötyä on itseensä sulkeutuneista ryhmistä, jotka tietävät mielestään kaiken ja halveksivat ulkopuolisia, ihmetteli Seeger.

Hän puhui kulttuuri-imperialismista, mutta korosti samalla sitä että niin kuin monia kieliä on ihmisten nykyään tarpeen tuntea myös monenlaista musiikkia. Seeger itse pyrki harrastamaan hyvin monenlaista musiikkia ja laulamaan myös monilla kielillä.

Seeger tuli tunnetuksi etevänä banjonsoittajana. Suomessa käydessään hänellä oli mukanaan jo 20 vuotta käytössä ollut instrumentti, johon oli kirjoitettu vapaasti suomennettuna lause: ”Tämä kone piirittää vihaa ja vaatii sitä antautumaan.”

1940-luvulla Yhdysvaltain kommunistiseen puolueeseen kuulunut ja muutenkin poliittisesti aktiivinen muusikko joutui kylmän sodan aikana monille mustille listoille ja ”epäamerikkalaista toimintaa” tutkivan komitean HUACin kuulusteltavaksi. Vasta vuonna 1959 Seeger sai ulkomaan passin.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri