Leikkaushallitus antaa markkinoille vapaat kädet

05.06.2015 - 12:03
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Juha Sipilän hallitus leikkaa työttömiltä, opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja lapsiperheiltä. Se heikentää ihmisten laajasti käyttämiä ja tarvitsemia julkisia peruspalveluja ja uhkaa palkansaajia sekä ay-liikettä yhteiskuntasopimuksella. Sen sijaan rikkaita vain pyydetään kohteliaasti osallistumaan talkoisiin.
Hallituksen keskeiset keinot työllisyyden lisäämiseksi ovat palkkamaltti ja sosiaaliturvan leikkaukset. Ay-liikettä vaaditaan sitoutumaan yhteiskuntasopimuksella alhaisiin palkankorotuksiin, tai muuten hallitus uhkaa toteuttaa 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset mm. lapsilisiin ja eläkkeisiin. Samaan aikaan työttömiä ohjataan yhä vahvemmin erilaisiin palkattoman työharjoittelun ja tukityöllistämisen kokeiluihin. Hallitus on päättänyt siirtää työvoimanvälitystä TE-keskuksilta ja kunnilta yksityisten työvoimavälittäjien kontolle.

Suomen kommunistisen puolueen poliittinen toimikunta ihmettelee, miksi hallitus ei työntekijöiden kyykyttämisen sijaan leikkaa rikkaiden voittoja? Palauttamalla varallisuusvero ja työnantajan kela-maksu ja verottamalla rankemmin pääomatuloja saataisiin valtiolle kaivattuja verotuloja.

Hallitus kaavailee hallituskaudella 860 miljoonan euron leikkauksia opintotukeen (90 miljoonaa), eläkeläisten asumistukeen (123 miljoonaa), lääkekorvauksiin (150 miljoonaa), sekä eräisiin muihin etuuksiin ja korvauksiin. Lisäksi hallitus aikoo tehdä yli miljardin leikkaukset indeksikorotuksiin. Opintotuen ja lapsilisän indeksisidonnaisuus poistetaan. Kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat söivät selkeästi sanansa vaalien jälkeen, kun hallitus päätti 550 miljoonan euron leikkauksista koulutukseen, sivistykseen ja kulttuuriin.

Ainoat sektorit, jotka saavat lisää rahaa, ovat armeija ja sisäinen turvallisuus. Hallitus uusii Hornetit sekä sotalaivat. Lisäksi hallituskaudella laaditaan nato-selvitys ja viedään eteenpäin Naton kanssa solmitun isäntämaasopimuksen edellyttämää lainsäädäntöä.

Hallituksen esitys sote-uudistukseksi tehdään maakuntapohjaisena, ja sote-alueille tulee vaaleilla valittavat valtuustot. Ongelmana kuitenkin on, että hallitus kaavailee palvelujen siirtämistä kokonaan pois kunnilta sote-alueille, sekä yksityisten palvelujen sekä palvelusetelien käytön laajentamista.

Hallituksen käsittämätön leikkauslinja saa tukea EU:sta, jonka lainsäädäntöön ja perussopimuksiin hallitus – myös perussuomalaiset – sitoutuu täysin. Perussuomalaiset hyväksyvät hallitusohjelmassa mukisematta myös laina- ja kurjistamispaketit, joita viime kaudella vastustivat.

Seuraavan kuukauden aikana ratkeaa päätös Kreikan lainaohjelman jatkosta. Sipilän istuva hallitus on selvästikin lisäämässä leikkauksia ja eurokuria niin Suomessa kuin Euroopassa, vaikka taloustieteilijöiden laaja enemmistö pitää leikkauksia tuhoisina, lamaa pahentavina keinoina. Eurooppalainen kuripolitiikka on seuraus siitä itsepäisestä ja puhtaasti ideologisesta tavoitteesta, jossa Euroopan talouseliitti – pörssikeinottelijat ja yritysjohtajat – pyrkivät laajoihin leikkauksiin ja tulonsiirtoihin työntekijöiltä omiin taskuihinsa. He pyrkivät esittämään koko tämän politiikan yhteisen edun mukaisena.

Nyt tarvitaan laajapohjaista, radikaalia ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta leikkausten vastaista toimintaa niin Suomessa kuin Euroopan laajuisestikin. Vain siten voimme estää nykyisen hallituksen leikkauslistat ja muuttaa politiikan suunnan Suomessa ja Euroopassa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset