Leikkausten ja kiristysten kevät
Kokoomuksen Jyrki Kataisen johtama sixpack-hallitus järjestää vuosia 2013–2016 koskevat budjettikehysneuvottelunsa torstaina 22. maaliskuuta. Luvassa on talouden "sopeuttamista", eli menoleikkauksia ja veronkorotuksia.
Katainen kertoi maaliskuun alussa Ylen haastattelussa, että tasaisen juustohöyläperiaatteen sijasta nyt tarvitaan valikoidusti kohdennettuja leikkauksia.
Valtiovarainministeriö arveli viime joulukuussa sopeuttamistarpeeksi 3,5-5 miljardia euroa. Palkansaajien tutkimuslaitos on arvioinut sopeutustarpeeksi 1,8 miljardia. Millään pienillä vähennysten poistoilla tai rikkaiden solidaarisuusveroilla ei miljardiluokan summia kerätä.
Veronkorotukset kurittavat köyhimpiä
Kataisen hallituksen ministerit ovat toistelleet mantraa, jonka mukaan "kaikki osallistuvat talouden tasapainottamiseen". Väitteen tueksi on väläytelty rikkaiden verotuksen kiristämistä. Parhaassa tapauksessakin tämä jää pelkäksi kosmeettiseksi kaunisteluksi.
Valtaosa veronkorotuksista kohdistunee välillisiin veroihin ja ennen muuta arvonlisäveroon. Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi, että hallitus pohtii ruuan alv:n nostamista nykyisestä 13 prosentista 17 prosenttiin, mikä toisi lisäverotuloja noin 500 miljoonaa euroa. Tasainen yhden prosenttiyksikön alv-korotus toisi valtion kirstuun arviolta 700 miljoonaa euroa.
Välillisten verojen korottaminen vähentää verotuksen progressiota ja vie Suomea tasaverotuksen suuntaan.
Leikkaukset kohdistuvat kuntiin
Leikkauspuolella julkisuudessa on eniten spekuloitu puolustusvoimien säästöistä, kodinhoidontuen leikkauksista, työmatkavähennysten poistosta ynnä muista yksittäisistä kohteista.
Näilläkään toimenpiteillä ei vielä arvioidun 1,5 miljardin leikkaustavoitteisiin päästä.
Kärsijäksi joutuvatkin todennäköisesti kunnat, joiden valtionosuuksista on helppo karsia. Samalla voidaan vauhdittaa hallituksen esittämää kuntarakenneuudistusta ja patistaa kuntia liitoksiin.
Kuntaverotukseen tämä aiheuttaa korotuspaineita, mikä on taas askel kohti tasaverotusta.
Katainen kiristää työmarkkinajärjestöjä
Katainen puhui keskiviikkona Veronmaksajien Keskusliiton Vero2012-tapahtumassa. Pääministeri vaati työmarkkinajärjestöiltä ripeitä rakenneuudistuksia työvoiman tarjontaan.
Käytännössä Katainen kiristää järjestöjä sopimaan itse eläkeiän korottamisesta ja työeläkemaksujen nostamisesta. Muussa tapauksessa hallitus kuristaa taloutta entistä kovemmalla kädellä.
Kataisen puheista voi ounastella, että sosiaaliturvaan on budjettikehysriihessä tulossa leikkauksia.
Wallinin ideologiset valinnat
Puolustusministeri Stefan Wallin (RKP) esitti viikolla ilmestyneessä tiedotteessaan useita verotukseen kohdistuvia korotuksia ja leikkauksia. Wallinin valintoja olisivat muun muassa arvonlisäveron uudistaminen, työmatkojen omavastuuosuuden korottaminen ja ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden karsiminen.
Wallin vaati, että nyt on "ideologiset silmälasit" asetettava sivuun. Ikään kuin julkisen talouden kurittaminen ei olisi ideologinen valinta.
Miksi hallitus leikkaa?
Kokonaan oma kysymys on, mistä nousee tämä pakonomainen julkisen talouden kuritustarve. Suomen AAA-luokkaan sijoittuva talous on EU:n vahvimpia. Sen tunnusluvut täyttävät edelleen rahaliitto EMU:n kriteerit, mitä ei voi sanoa valtaosasta EU:n muista maista.
Menoleikkaukset ja veronkorotukset eivät myöskään auta valtion velkaantumiseen eivätkä ole järkevää elvytyspolitiikkaa talouden taantuman aikana.
Valitun poliittisen linjan taustalla ei voi olla kuin kaksi syytä.
Ensiksikin julkista sektoria supistamalla luodaan lisää pelitilaa ja markkinoita yksityiselle sektorille. Tämähän on jo pitkään ollut etenkin kokoomuksen agendalla. Siihen liittyy myös haluttomuus lisätä julkista rahoitusta suuryhtiöiden ja suurituloisten verotusta kiristämällä.
Toiseksi paineet voivat tulla ulkomailta. Julkisten menojen leikkaukset ovat olleet jo pitkään osa esimerkiksi OECD:n ja valuuttarahasto IMF:n ohjeistuksia. Nyt kun muualla Euroopassa leikataan, on Suomessakin leikattava.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Asukkaiden Turku -lista keräsi yhteensä lähes kahden tuhannen turkulaisen tuen kuntavaaleissa. Listalta valtuustoon valituksi tullut vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho esittää, että kaupungissa yhdistetään voimia kaikkien toimielinten vasemmistoedustuksen turvaamiseksi.
Yritystuista yli puolet maksettiin suuryrityksille ja viidesosa mikroyrityksille vuonna 2024, selviää Tilastokeskuksen yritystukitilastosta. Etenkin suuremmat yritystuet keskittyvät harvoille.
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.