Liity liittoon!
YTK mainostaa jatkuvasti olevansa edullinen vaihtoehto ammattiliitolle. Vaihtoehto se ei ole. Kannattaa muistaa, että työttömyyskassa ei koskaan ole ammattiliitto, oli se sitten ammattiliiton alainen työttömyyskassa tai yksityinen kuten YTK.
On käytännössä virhe puhua niin sanotusti liiton päivärahasta. Ammattiliitto sinällään ei maksa koskaan päivärahaa, vaan päivärahan maksaa työttömyyskassa, joka taas suorittaa maksut aina (vain jäsenilleen) kassasta riippumatta voimassaolevan lain mukaan.
Työttömyyskassat saavat rahansa työttömyysvakuusrahastolta, jonka varat kerätään pääosin ihan jokaiselta palkansaajalta ja työnantajalta työttömyysvakuutusmaksujen muodossa. Nämä ovat niitä vähennyksiä, jotka näet aina palkasta menneen, kuuluit sitten ammattiliitoon/työttömyyskassaan tai et. Toki osa varoista on myös työttömyyskassamaksuja, mutta vain murto-osa.
Työttömyyskassajäsenyyden hinta on ammattiliittojen alaisilla kassoilla samaa luokkaa ja pääsääntöisesti halvempi, kun esimerkiksi YTK:lla. Työttömyyskassan suorajäsenellä on täysin samat edut työttömyyspäivärahan osalta YTK:lla kuin ammattiliiton alaisella työttömyyskassalla. Kassajäsenyys ammattiliiton alaisessa kassassa ei tuo sen enempää eikä vähempää etuja kuin YTK:n jäsenellä. Työttömyyskassa maksaa ainoastaan ansiosidonnaista päivärahaa, jonka määrää laki. Työttömyyskassa ei myöskään lupaa yhtään sen enempää eikä vähempää.
Jos haluaa ammattiliiton jäsenyyden tuomaa turvaa, tulee aina kuulua ammattiliittoon – ei pelkästään ammattiliiton alaiseen työttömyyskassaan.
Eräs YTK:n tarkoitus onkin ammatillisen järjestäytymisen rapauttaminen ja lopulta ammattiliittojen kaataminen.
Pelkkä kassajäsenyys ei tarjoa minkäänlaista työsuhteisiin liittyvää juridista neuvontaa eikä ota kantaa työehtosopimusten tulkintaan, oli kassajäsenyys hankittu ammattiliiton kautta tai YTK:lta.
YTK:n hallitukseen kuuluu lähinnä vain yrityselämän päättäjiä. Eräs YTK:n tarkoitus onkin ammatillisen järjestäytymisen rapauttaminen ja lopulta ammattiliittojen kaataminen.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Mitä sinä olisit valmis tekemään ihmisen ja luonnon riistämisen lopettamiseksi? Hienoa, että sinulla on Tiedonantaja käsissäsi. Olet tarttunut marxilaiseen työvälineeseen. Tämän numeron kannessa nuoret ovat nousseet puuhun. ”Piti saada näkyvä paikka pääministeri Petteri Orpon edustusasunnon edessä järjestetyssä mielenosoituksessa.”
Chilestä Suomeen muuttaneen kirjailijan ja metsäteollisuuden parissa vuosikymmeniä toimineen Luis Astorgan kirja Ikuisesti Suomi: Chileläisen pakolaisen muistelmat julkaistiin tilaisuudessa, joka muistutti enemmän yhteisöllistä heräämistä kuin kirjallista muodollisuutta.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.