Liity liittoon!

20.01.2017 - 10:45

YTK mainostaa jatkuvasti olevansa edullinen vaihtoehto ammattiliitolle. Vaihtoehto se ei ole. Kannattaa muistaa, että työttömyyskassa ei koskaan ole ammattiliitto, oli se sitten ammattiliiton alainen työttömyyskassa tai yksityinen kuten YTK.

On käytännössä virhe puhua niin sanotusti liiton päivärahasta. Ammattiliitto sinällään ei maksa koskaan päivärahaa, vaan päivärahan maksaa työttömyyskassa, joka taas suorittaa maksut aina (vain jäsenilleen) kassasta riippumatta voimassaolevan lain mukaan.

Työttömyyskassat saavat rahansa työttömyysvakuusrahastolta, jonka varat kerätään pääosin ihan jokaiselta palkansaajalta ja työnantajalta työttömyysvakuutusmaksujen muodossa. Nämä ovat niitä vähennyksiä, jotka näet aina palkasta menneen, kuuluit sitten ammattiliitoon/työttömyyskassaan tai et. Toki osa varoista on myös työttömyyskassamaksuja, mutta vain murto-osa.

Työttömyyskassajäsenyyden hinta on ammattiliittojen alaisilla kassoilla samaa luokkaa ja pääsääntöisesti halvempi, kun esimerkiksi YTK:lla. Työttömyyskassan suorajäsenellä on täysin samat edut työttömyyspäivärahan osalta YTK:lla kuin ammattiliiton alaisella työttömyyskassalla. Kassajäsenyys ammattiliiton alaisessa kassassa ei tuo sen enempää eikä vähempää etuja kuin YTK:n jäsenellä. Työttömyyskassa maksaa ainoastaan ansiosidonnaista päivärahaa, jonka määrää laki. Työttömyyskassa ei myöskään lupaa yhtään sen enempää eikä vähempää.

Jos haluaa ammattiliiton jäsenyyden tuomaa turvaa, tulee aina kuulua ammattiliittoon – ei pelkästään ammattiliiton alaiseen työttömyyskassaan.

Eräs YTK:n tarkoitus onkin ammatillisen järjestäytymisen rapauttaminen ja lopulta ammattiliittojen kaataminen.

Pelkkä kassajäsenyys ei tarjoa minkäänlaista työsuhteisiin liittyvää juridista neuvontaa eikä ota kantaa työehtosopimusten tulkintaan, oli kassajäsenyys hankittu ammattiliiton kautta tai YTK:lta.

YTK:n hallitukseen kuuluu lähinnä vain yrityselämän päättäjiä. Eräs YTK:n tarkoitus onkin ammatillisen järjestäytymisen rapauttaminen ja lopulta ammattiliittojen kaataminen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.