Lisää käsiä päivähoitoon

25.04.2018 - 19:00
(updated: 11.06.2018 - 12:57)


Varhaiskasvatuslain uudistuksessa yritetään ratkaista hoitajien määrän puute lisäämällä näiden koulutusta. Pedagoginen pätevyys ei kuitenkaan lisää käsiä kenellekään, siihen tarvitaan pienemmät ryhmät ja enemmän kaikenlaisia hoitajia.

Eduskuntatalon eteen kokoontui joukko erilaisissa varhaiskasvatuksen tehtävissä työskenteleviä varhaiskasvatuslain uudistusta vastustavia ammattilaisia. Heidän mielestään nyt esitetty muutos Varhaisakasvatuslakiin ei lupauksista huolimatta parantaisi varhaiskasvatuksen laatua.

 

Liittojohtajat yksimielisiä

Eri ammattiliittojen puheenjohtajat olivat yksimielisiä siitä, että kaikkien ammattilaisten yhteistä työpanosta tarvitaan. Mielipiteet kuultiin Talentialta, JHL:ltä, Superilta ja Tehyltä.


- Eikö tässä maassa olisi paljon muutakin korjattavaa kuin toimiva varhaiskasvatus? Mikä ihmeen takia se halutaan rikkoa? Kysyi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen. Hän myös ihmetteli sitä, miten opetusministeri Sanni Grahn-Laaksonen ei pidä muita kuin lastentarhanopettajia koulutettuina henkilöinä.


- Minusta te kaikki olette kyllä ihan koulutettua väkeä, hän totesi mielenosoittajille.

 

Työntekijät joutuvat joustamaan

Puheenvuoronsa saivat myös eri työntekijäryhmien edustajat. Lastentarhanopettajana työskentelevä Tarja Taqui näki, että keskinäisellä riitelyllä ei päästä laadukkaan varhaiskasvatuksen tavoitteeseen.

- Kaikkien ammattiryhmien kädet ovat arvokkaita ja tarpeellisia nyt ja tulevaisuudessa. Pitääkö meidän jatkossa olla kuin Peppi Pitkätossu ja löytää jostain ihmevoimia, että voimme sekä hoitaa että opettaa lapsia?

Pitääkö meidän jatkossa olla kuin Peppi Pitkätossu ja löytää jostain ihmevoimia, että voimme sekä hoitaa että opettaa lapsia?

Lähihoitajan näkökulmaa ja tarpeellisuutta avasi puolestaan Heidi Kuusisto. Hänellä on itsellään vakavista allergioista kärsivät lapset, jotka tarvitsevat päivähoidossa terveydenhoidon ammattilaisen, joka osaa tarvittaessa tehdä hoitotoimenpiteitä, antaa lääkkeitä tai päättää lääkäriin lähdöstä suoraan päiväkodista. Hän kuvasi myös hyvin päiväkodin arkea kun kaikki mahdolliset erikoistilanteet, hyvin usein, sattuvat jo valmiiksi vajaamiehitetyssä tilanteessa.

- Sijaista ei saada, koska sijaismäärärahat on jo käytetty tai sijaisia ei ole saatavilla. Henkilökunta joustaa, mutta joustoja ei lasketa ylitöiksi, koska esimies ei ole niitä etukäteen määrännyt.

Hän epäili, ettei Eduskunnassa ymmärretä sitä, miten poikkeustilanteesta on tullut normaalia arkea ja siihen pitäisi reagoida lisäämällä henkilökuntaa.

- Tärkeintä on taata ryhmiin aina riittävä määrä kasvattajia. Nyt ehdotettu uudistus olisi hyvä, ellei siinä samalla leikattaisi edelleen aikuisten määrää ryhmissä. Lastentarhanopettajan tehtäviin kuuluu myös paljon työtä lapsiryhmän ulkopuolella. Tämä johtaa aikuisten vähenemiseen ryhmissä.

 

SKP vaatii lisää käsiä

Mielenosoitukseen osallistunut SKP:n Uudenmaan piirisihteeri Tiina Sandberg hahmotti uudistuksen kipukohdan.

- Hallitus yrittää nyt varhaiskasvatuslainuudistuksessa ratkaista käsiparien puutteen päivähoidossa lisäämällä kelpoisuusvaatimuksia, vaikka kyse on alipalkkauksen ja kohtuuttoman tehostamisvaatimuksen aiheuttamasta ongelmasta. Se pitää muuttaa välittömästi ja taata myös kunnon liksat kaikille varhaiskasvatuksessa työskenteleville.

Suomen kommunistisen puolueen aikaisemmin tänään julkaiseman kannanoton voi lukea täältä: www.skp.fi/artikkelit/varhaiskasvatukseen-tarvitaan-lis-tekij-it

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.