Lissabonin tapaaminen: Eurooppa muutoksessa

10.03.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 10/2006.

Portugalin kommunistinen puolue järjesti 03.–4. maaliskuuta Lissabonissa kansainvälisen tapaamisen, jonka teemana oli "Eurooppa ja Euroopan unioni – todellisuus, taistelukokemukset ja uudet muutoksen mahdollisuudet". Tapaaminen kuului Portugalin kommunistisen puolueen 85-vuotisjuhlan tapahtumiin samana viikonloppuna ja siihen osallistui 23 kommunistista ja vasemmistopuoluetta Euroopasta, myös Suomen kommunistinen puolue.


Tapaamisessa arvioitiin Euroopan unionin kehitystä, erityisesti perustuslaillista prosessia Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten jälkeen. Lisäksi keskusteltiin Bolkensteinin eli palveludirektiivin ja satamadirektiivin haasteista ja kansainvälisestä yhteistoiminnasta kansalaisten oikeuksien ja vapauksien kaventamista vastaan. Erityisesti työläisten ammattiliittokamppailun ja kansainvälisen solidaarisen merkitystä korostettiin.


Euroopan unionin militarisointi sai paljon huomiota osakseen jo senkin vuoksi, että tämä tapahtuu kiinteässä yhteydessä USA:n johtamaan Natoon. Toiminta sotaa ja militarismia vastaan vaatii yhteisiä ponnistuksia yli kansallisten rajojen työväenliikkeen kansainvälisyyden parhaiden perinteiden mukaisesti. Euroopan turvallisuutta vahvistavia ja vakauttavia toimia tarvitaan, ei uusia blokkirajoja ja jakolinjoja.


Tapaamisen osallistuneet puolueet löysivät paljon yhteisiä nimittäjiä, joiden perustalla voidaan rakentaa määrätietoista toimintaa. Euroopan koulutuksen, terveydenhuollon ja sosiaaliset ongelmat, deindustrialisaation seuraukset, ennen muuta joukkotyöttömyys ja köyhyys, kasvava eriarvoisuus haastavat myös kommunistiset ja vasemmistopuolueet, koko edistyksellisen liikkeen. Euroopan edistyksellisten voimien on löydettävä toisensa, myös yli EU:n rajojen, jotta Euroopan taloudellinen kehitys saadaan kestävälle kasvu-uralle, joka tuottaa hyvinvointia, turvallisuutta ja vakautta kaikille eurooppalaisille, korostettiin tapaamisen puheenvuoroissa.




SKP:n aloitetta kannatettiin



Tapaamiseen osallistunut Suomen kommunistinen puolue kutsui Lissaboniin saapuneiden puolueiden edustajat syyskuun alussa Helsingissä järjestettävään kansainväliseen seminaariin, joka käsittelee uusliberalismin vastaista taistelua, julkisten palvelujen yksityistämistä ja sosiaalista polkumyyntiä.


Heinäkuussa alkavan EU:n puheenjohtajuutensa merkittävimmät tapahtumat Suomi järjestää juuri syyskuun alussa, jolloin Helsinkiin kokoontuvat Euroopan ja Aasian maiden johtajat ASEM-huippukokoukseen. Huippukokouksen rinnalla järjestetään lukuisia vaihtoehtoisia tapahtumia, foorumeita ja tapaamisia. Euroopan ja Aasian maiden kansalaisjärjestöjen laaja AEPF-foorumi kokoontuu 3.–6. syyskuuta ja ammattiyhdistysliikkeen foorumi 8.–9. syyskuuta. Sodanvastaiset, ammatti- ja kansalaisjärjestöt järjestävät yhteisen mielenosoituksen 9. syyskuuta.


Lissabonin tapaamiseen osallistuneet puolueet ilmaisivat tukensa SKP:n aloitteelle.



(ET)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!