Loppu leikkauksille - lisää työtä ja toimeentuloa

07.10.2010 - 08:48
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Turkulainen Yleislakko-punkyhtye esiintyi laulaja Antti Sandbergin johdolla. / Veikko Koivusalo |

Työväki liikkuu tänään Euroopassa kaikkialla. Toimintapäivä ei ole kuitenkaan vain ay-liikkeen päivä, vaan julkisten palvelujen leikkaukset koskettavat meitä jokaista, sanoi Helsingin Hakaniemen torilla keskiviikkona 29. syyskuuta puhunut Kriittisen ay-verkoston sihteeri Sippo Kähmi.

Ja toden totta, torille oli kokoontunut laidasta laitaan väkeä useamman liiton ammattiosastosta, työttömien liikkeestä sekä muista kansalaisliikkeistä.

Tapahtuman järjestivät SAK:n Pääkaupunkiseudun Paikallisjärjestö, Metalli 5, Helsingin Kirvesmiehet, Helsingin maalarit, PAU:n Pasilan osasto, Helsingin Työttömät ry, Kriittinen ay-verkosto, Oikeutta siivoojille -liike, Vastavoima, Asukasliitto ja Vaihtoehto EU:lle.

Viesti oli kaikilla yhteinen: loppu leikkauksille, lisää työtä ja toimeentuloa. Äänekkäimmin viestin kiteytti Hakaniemessä turkulainen punk-yhtye Yleislakko, jonka luokkatietoinen sanoma upposi toriyleisöön.

Kari Pekkarinen Metalli vitosesta pohti puheessaan, että Suomen ay-liike on nykyään liian harvoin kaduilla ja toreilla. Hänen mukaansa toimintapäivä ei jää ainutkertaiseksi tapahtumaksi, vaan siitä tulee lähtölaukaus uudenlaiselle ay-toiminnalle.

Solidaarisuus syntyy työstä ja taistelusta

Tiettyä laitosta kyllä osataan elvyttää, kommentoi Jari Jääskeläinen Helsingin Kirvesmiehistä viitaten kansanedustajien muhkeisiin palkkionkorotuksiin.

Jääskeläisen mukaan ulkomaisen työvoiman riiston ja ylipäätään yhteiskunnan epäkohtien sivusta seuraaminen ja välinpitämättömyys ovat nykyhetken suurimpia ongelmia.

Myös Posti- ja logistiikka-alan Unionin Pasilan osaston Topi Saksala kannatti lämpimästi eduskunnan palkkionkorotuslinjaa muillekin aloille.

– Toivottavasti mielenosoituksen kaltaisista tilaisuuksista lähtee viisautta Arkadianmäelle, kommentoi Saksala.

Ilpo Haaja Metalli 41:stä totesi ay-liikkeen olevan haasteiden edessä. Ay-liikkeen ja työväenliikkeen on muututtava kansainvälisemmäksi.

Palvelualojen ammattiliiton vaaleissa ehdolla oleva Kirsti Kangas kaipasi ay-toimintaan enemmän talkoo- ja yhteishenkeä.

– Solidaarisuus nousee nykyäänkin työstä ja taistelusta, muistutti Kangas.

Työväenluokan solidaarisuutta korosti myös Vastavoima-verkoston Markus Heikkinen. Se on ainoa keino vastustaa kapitalistien luokkataistelun aaltoa, joka koettelee Suomea ja Eurooppaa.

Uusliberalismi palvelee kapitalistien etuja

Työttömien Valtakunnallisen Yhteistyöjärjestön puheenjohtaja Lea Karjalainen varoitti, että jos sama meno jatkuu ensi vaalikaudella, työttömyysturvajärjestelmä tullaan romuttamaan. Karjalainen korosti ay-liikkeen, työttömien, opiskelijoiden ja muiden yhteistyön tärkeyttä.

– Muistakaa äänestää huhtikuussa, hän kehotti.

Vasemmisto-opiskelijoiden Katri Immosen mukaan globaali uusliberalistinen politiikka palvelee vain kapitalistisen luokan etuja.

– Tarvitaan radikaalia taistelua ja liittoumia eri tahojen välille. Perusturva, asunto, ympäristö, työ ja kunnollinen palkka ovat kaikkien yhteinen etu.

Reilua työtä reilulla palkalla!

Tampereen Keskustorilla oltiin mukana yleiseurooppalaisen ay-toimintapäivän mielenosoituksessa vaatimalla työtä, kunnon palkkaa ja reiluja työehtoja – myös maahanmuuttajille.

– Maassa maan tavalla -vaatimus osoitetaan herkästi maahanmuuttajille, mutta se pitäisi osoittaa niille työnantajille, jotka käyttävät hyväkseen maahanmuuttajien hädänalaista tilannetta. Kaikille on maksettava sama palkka samoin ehdoin suomalaisten työehtosopimusten mukaisesti, sanoi PAM:n aluepäällikkö Niina Koivuniemi.

Metalli Seiskan puheenjohtaja Pauli Schadrin vaati ay-liikettä yleiseurooppalaiseen yhteistyöhön muulloinkin kuin toimintapäivänä.

– Nyt on luovuttava vääristä vastakkainasetteluista, sillä nykyinen kriisi ei johdu tavallisten kansalaisten palkoista, eläkkeistä tai palvelujen rahoituksesta. Kriisi johtuu kapitalistisesta finassikeinottelusta, jolle EU ja eri maiden hallitukset ovat alistuneet. Lasku on maksatettava kriisin aiheuttajilla, sanoi Schadrin.

Tampereen tilaisuuden järjestivät Tampereen kriittinen ay-verkosto. PAM:n aluejärjestö ja Metalli Seiska sekä SKP:n ja Vasemmistoliiton piirijärjestöt.

Tapahtumia ympäri Suomea

Suomessa tapahtumia järjestettiin Helsingin ja Tampereen lisäksi Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Iisalmessa, Kuopiossa, Keravalla ja Torniossa.

Oulussa onnistuneen tapahtuman järjestäjät ihmettelivät, kun työväenpuolueeksi itseään tituleeraavan Kokoomuksen edustajia ei paikalla näkynyt. Myös uusi "työväenpuolue" Perussuomalaiset loisti poissaolollaan, eikä katsonut tarpeelliseksi osallistua toimintaan, kun Euroopan työväestöltä leikataan palkkoja, eläkkeitä ja työllisyysrahoja.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (19 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.