Luokkasopuratkaisulla ei ole kentän tukea

06.09.2013 - 13:22
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto N:o 7:n toimitsija Petri Lahtinen kehottaa ammattiosastoja kapinoimaan keskitettyä sopuratkaisua vastaan. / Hannu Oittinen |

Viime perjantaina työmarkkinakeskusjärjestöt ilmoittivat muutamassa tunnissa päässeensä sopuun niin sanotusta "työllisyys- ja kasvusopimuksesta", vaikka työnantajapuolella on tähän saakka oltu selvästi keskitettyä työmarkkinaratkaisua vastaan. Nopea ratkaisu kertoo työnantajien saaneen jotain itselleen mieluista.

Melkoisia herkkupaloja sopimuksesta löytyykin. Sen perusteella järjestöt muun muassa sitoutuvat neuvottelemaan työurien pidentämisestä työeläkeuudistuksen yhteydessä. Yleensä se on tarkoittanut eläkeiän nostamista. Lisäksi neuvotellaan arkipyhien kuten loppiaisen ja helatorstain siirtämistä lauantaille, jolloin valtaosalta suomalaisista katoaisi kaksi palkallista vapaapäivää. Pyhäpäiviin kajoamista varten neuvotteluihin oli haettu siunausta aina jumalallisilta auktoriteeteilta saakka Kirkon työmarkkinalaitoksen muodossa.

Ammattiliitoilla ja työnantajaliitoilla on nyt kahdeksan viikkoa aikaa neuvotella ratkaisuun perustuvat alakohtaiset työehtosopimukset. Keskitetty työmarkkinaratkaisu toteutuu, jos sen hyväksyy 90 prosenttia palkansaajia edustavista liitoista 25. lokakuuta mennessä. Työnantajapuoli edellyttää, että mukana ovat kuljetusala ja julkinen sektori.

Sopimus sitoo liittojen kädet

Perinteisesti ay-liikkeen päänavaajana liittokierroksella toimii teknologiateollisuuden ala, jonka työehtosopimusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. Sen työläisiä edustavan Metalliliiton liittohallitus otti työllisyys- ja kasvusopimukseen myönteisen kannan kokouksessaan tämän viikon maanantaina. Kaksi liittohallituksen jäsentä jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Erimielisyyttä löytyy myös kentältä. Tampereella toimivan Metallityöväen Ammattiosasto N:o 7:n toimitsija Petri Lahtinen pitää liittohallituksen ratkaisua hätiköitynä.

– Taas ollaan hyväksymässä nopealla aikataululla sellaisia asioita, joista ei oikein tiedetä mitään. Toverit Lauri Lyly ja Metallin Riku Aalto ovat eläkeyhtiöiden hallituksen jäseninä olleet hyväksymässä johtajille järjettömiä palkankorotuksia, mutta nyt ovat sopimassa duunarien puolesta säästölinjaa, Lahtinen ihmettelee.

Palkkojen yleiskorotuksia kaksivuotisessa ratkaisussa on kaksi: ensimmäinen 20 euroa kuukaudessa ja toinen 0,4 prosenttia. Vaikka taloustilanne muuttuisikin parempaan suuntaan, sopimus sitoo liitot säästökuuriin moneksi vuodeksi.

– Meillä menee tämä vuosi kokonaan ilman korotuksia, ja 16 kuukauden aikana todellinen korotus on 15 euroa. Ei jäsenistö ole tyytyväinen tällaisiin nollapalkankorotuksiin. Hintatason nousun myötä se menee pakkasen puolelle, eihän siinä mikään auta, huokaa Lahtinen.

Hän näkee ongelmia myös työttömien 300 euron suojaosuudessa. 

– Kun peruspäiväraha on 500 euroa ja siihen saat tienata 300 euroa päälle, on edelleen kyse halpatyövoimasta. Samalla työssäkäyntialuetta laajennetaan sellaiseksi, että persaukinen tamperelainen saattaa joutua lähtemään Turkuun karenssin uhalla. 

– Ainoa hyvä asia tässä on se, että työttömyyspäivärahan omavastuuaika putoaa seitsemästä päivästä viiteen.

Kilpailukyky ei tuo ruokaa pöytään

Sopimuksen johdantotekstin mukaan "pidättyvällä" korotuslinjalla pyritään varmistamaan kilpailukyvyn parantuminen.

Tuoreiden vertailujen mukaan Suomi on kuitenkin kilpailukykyvertailussa maailman kärkitasoa. Maailman talousfoorumi WEF:n vuotuisessa kilpailukykyvertailussa Suomen edellä ovat vain Sveitsi ja Singapore. Duunaria tieto ei juuri lämmitä.

– Mitä kilpailukykyisempiä ollaan, sitä huonommin kansa voi. Kustannuskilpailukykyä lisätään ajamalla palkkoja ja sosiaaliturvaa alas. Samaan aikaan kapitalistit ovat saaneet mittavia verohelpotuksia. Maksajina ovat pienipalkkaiset, köyhät ja kipeät, Lahtinen linjaa.

Hänen mukaansa ammattiliittojen päätökset heijastelevat kokoomusvetoista hallituspolitiikkaa. 

– Itsensä työväenpuolueiksi ilmoittavat SDP ja Vasemmistoliitto ovat myymässä periaatteitaan, sitä kautta se tulee. 

– Työpaikkojen luonti yritysten verohelpotuksilla on pelkkää humpuukia. Siinä siirretään vaan kapitalistin taskuun enemmän ja enemmän rahaa. 

Ammattiosastot kapinaan!

Sopimuksen hyväksyminen tulee Metalliliiton liittovaltuuston käsittelyyn tänään perjantaina.

Lahtisen mukaan Tampereen ammattiosasto 7 tulee kapinoimaan keskusjärjestöjen ajamaa äärimaltillista palkkapolitiikkaa vastaan "sen, minkä vain kerkeää". Hän painottaa, että kyseessä ovat omaa palkkapussia laajemmat asiat.

– Tämä on niin kokoomuksen ajamaa markkinavetoista porvaripolitiikkaa kuin olla ja voi, ja tätä tukemalla sekä työväenpuolueiden kannatus että ammattiliittojen jäsenmäärät tulevat entisestään laskemaan. Pitäisi tyhmänkin ymmärtää, että tässä on syy-seuraussuhde.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (39 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.