Luokkataistelun uusi vaihe
Ranskan lakot ja joukkomielenosoitukset eläkeiän nostamista ja eläkeleikkauksia vastaan ovat vahva merkki luokkataistelun uudesta vaiheesta, työväenluokan asettumisesta vastustamaan kapitalistien suorittamaa törkeää hyökkäystä työpaikkoja ja elinehtoja vastaan.
Nämä tapahtumat antavat iskun väitteille, joiden mukaan työväenluokka on loppuun palanut voima ja luokkataistelu menneisyyden jäänne. Jälleen kerran työväenluokan yhteiskunnallinen voima on löytämässä ilmeensä. Modernin yhteiskunnan perusjakautuminen porvaristoon ja työväenluokkaan osoittaa paikkansa pitävyytensä maailmankapitalismin historiallisen romahduksen olosuhteissa.
Ranskassa lakot lakiluonnosta vastaan, joka nostaisi eläkkeellesiirtymisikää, ovat kestäneet jo viikkoja ja ovat tällä viikolla laajentuneet. Kun viikko alkoi, huoltoasemat kautta maan olivat tyhjiä polttoaineesta jalostamotyöntekijöiden lakon takia. Kuorma-autonkuljettajat yhtyivät lakkoon hidastaen liikennettä maan päävaltateillä. Lukiolaisten liittyminen protestiin sulki satoja oppilaitoksia. Jatkona edellisten viikkojen toimintapäiville tällä viikolla oli jälleen suurmielenosoituksia, jotka toivat kaduille yli kolme miljoonaa ihmistä. Väkimäärät olivat paljon poliisin ilmoittamia suurempia.
Lakkotoiminnan laajentuminen oli työväenluokan vastaus Sarkozyn hallituksen sortotoimille, muun muassa mellakkapoliisin käyttämiselle öljytyöläisten suorittamien jalostamojen saartojen murtamiseksi.
Lakoilla on koko ajan ollut Ranskan väestön valtaisa tuki. Mielipidetiedustelujen mukaan 70 prosenttia on lakkolaisten puolella. Nuorten 18–23-vuotiaiden keskuudessa tuki on jopa 84 prosenttia. Sitä vastoin Sarkozyn suosio on ennätyksellisen alhaalla.
Sarkozyn hallituksen vastaus laajeneviin lakkoihin on ollut kaivautuminen asemiinsa ja sen väittäminen, että leikkaukset ovat pakon sanelemia ja ne on toteutettava. Sarkozyn takana ovat ranskalaiset ja eurooppalaiset pankit sekä maailman tasolla raha- ja yhtiöeliitti, joka on päättänyt maksattaa kapitalistisen järjestelmän kriisin työväenluokalla.
Ranskan tapahtumat ovat maailmantapahtumia. Ne ovat osa kasvavaa vastarintamielialaa jokaisessa maassa. Euroopassa vastustetaan yhä päättäväisemmin ankaria toimia, jotka esiteltiin kautta mantereen kevään velkakriisin puhjettua. Kreikassa ja Espanjassa on ollut päivän yleislakkoja. Italiassa sadat tuhannet ovat marssineet vastalauseena kurjistustoimille. Britanniassa valmistaudutaan joukkokamppailuun oikeistohallituksen kurjistuspakettia vastaan. Taistelu ei ole myöskään rajoittunut Eurooppaan. Lakkoja on ollut myös Aasian maissa ja USA:ssa.
Avoin konflikti työväenluokan ja valtion välillä nostaa jokaisessa maassa kysymyksen vallasta. Keiden eduksi yhteiskuntaa hallitaan? Jatkuva tuotantovälineiden yksityisomistukseen perustuva kapitalistiluokan herruus merkitsee väestön yhä suurempaa köyhtymistä, demokraattisten oikeuksien hävittämistä ja entistä verisempiä sotilaallisia konflikteja.
Siksi työväenluokan ja työväenliikkeen on välttämättä nostettava jälleen esiin perimmäinen vaihtoehtonsa, poliittisen vallan haltuun ottaminen, maailmantalouden uudelleen järjestäminen sosiaalisten tarpeiden mukaisesti sekä pankkien ja yhtiöiden diktatuurin lopettaminen.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tiedonantaja saa riveihinsä uuden kirjoittajan Venezuelasta. Kauri Suárez, työväenluokasta ponnistava vallankumouksellinen ja maantieteen opiskelija, alkaa syksyllä kirjoittaa Tiedonantajaan taustoittavia juttuja maasta, jossa sosialismia rakennetaan globaalin pääoman painetta ja imperialismin hyökkäyksiä vastaan. Suárezin tekstit tarjoavat harvinaisen näkökulman vallan, luokan ja teknologian risteyksiin – suoraan keskeltä kamppailua. Mitä voimme oppia maasta, jossa työväenluokka ei ole vain hallittava joukko vaan aktiivinen historian tekijä?
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.