Maattomat ja Massattomat tapasivat: Stora Enso pahentaa maailman ruokakriisiä

23.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 21 / 23.5.2008

Globaalin kapitalismin uhrit pohjoisesta ja etelästä kohtasivat, kun Kemijärven Massaliikkeen Juha Pikkarainen ja Brasilian Maattomien Liikkeen (MST) José Ulysses Manacas Campos istahtivat saman pöydän ääreen Helsingissä viime keskiviikkona. Campos vierailee Suomessa Maattomien Ystävät -yhdistyksen kutsumana.


Brasilian maattomien maatyöläisten ja kemijärveläisten selluntekijöiden kärsimysten takaa löytyy yhteinen tekijä, suomalais-ruotsalainen suuryritys Stora Enso. Yritys on siirtämässä selluntuotantoaan yhä enemmän Brasiliaan. Molemmat kansanliikkeet syyttävät Stora Ensoa yhteiskuntavastuusta piittaamattomasta toiminnasta, molemmissa maissa omalla tavallaan.


– Kamppailumme on yhteinen. Paikalliset kamppailut monikansallisia suuryrityksiä vastaan ovat tuhoon tuomittuja ilman kansainvälistä yhteistyötä, korosti Campos.


Brasiliassa ruokaa tuottavia pienviljelmiä häviää Stora Enson valtavien eukalyptusplantaasien alle. Yritys on hankkinut maata myös laittomin keinoin.


– Pienviljely on välttämätön Brasilian ja koko maailman ruoantuotannon muoto, Campos sanoo. – Suurmaanomistajat kuten Stora Enso korvaavat pienviljelyn yksipuolisella, vientiin suunnatulla tehotuotannolla. Se aiheuttaa ruoan hinnan nousua ja pahentaa maailman ruokapulaa. Lisäksi yksilajikkeiset rajusti myrkytetyt puuplantaasit ovat monella tavalla tuhoisia ympäristölle ja myös niillä työskenteleville ihmisille.Pikkarainen kertoi Kemijärven kamppailusta.– Emme anna periksi. Kemijärven kaupunki aikoo pakkolunastaa sellutehtaan, ja ratkaisu tästä tulee ensi viikolla. Tällä tavoin voimme estää teknisesti hyvässä kunnossa olevan tehtaan purkamisen ja löytää toiminnalle jatkaja.


Kemijärveläiset ovat esittäneet tehtaan tuotantosuunnan muuttamista liukosellun ja bioetanolin valmistukseen. Massaliikkeen mukaan metsään jäävästä hakkuutähteestä voitaisiin Kemijärven sellutehtaan yhteydessä valmistaa biodieseliä. Tällöin biopolttoaineita valmistettaisiin suomalaisesta puusta eikä se syrjäyttäisi ruoan tuotantoa. Pikkaraisen mukaan tehdas voisi jatkaa myös biodieselin tutkimustehtaana.


Yhteisessä tiedotteessaan Maattomat ja Massaliike toteavat, että Stora Enso pahentaa toiminnallaan maailman ruokakriisiä. Tiedotteessa kritisoidaan Suomen valtiota, joka tukee Stora Enson puuhia sekä suoraan yhtiön suurimpana omistajana että välillisesti rahoittamalla niitä Finnveran, Sitran ja Tekesin kautta. Tiedotteessa vaaditaan Suomen hallitusta puuttumaan Stora Enson vaaralliseen toimintaan, joka on myös hallituksen omien kehityspoliittisten tavoitteiden vastaista.MARJALIISA SIIRA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli