Maksuhäiriömerkintä tekee ihmisestä lainsuojattoman

03.03.2011 - 13:28
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Suomessa on satojatuhansia maksuhäiriömerkinnän omaavaa kansalaista. Nämä ihmiset ovat joutuneet tilanteeseen monista eri syistä, usein tahtomattaan.

– Monet heistä maksavat ulosoton kautta velkojaan, mutta tämä sinänsä oikeutettu menettely ei suinkaan vielä riitä. On kehitetty mitä moninaisimpia suoranaisia rangaistuksia, joilla näitä ahdingossa olevia kansalaisia piinataan, sanoo Timo Puro. Hän on lähestynyt kaikkien eduskuntavaaleissa mukana olevien puolueiden sihteereitä kiinnittääkseen huomiota maksuhäiriöisten syveneviin ongelmiin.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa muun muassa asunnon, työpaikan, pankkitilin ja vakuutusten saamista. Myös ulosoton niin sanottu suojaraja eli rahamäärä, joka velalliselle jää käytettäväksi välttämättömiin menoihin kuukaudessa, on Suomessa kohtuuttoman alhainen.

Elämää rampauttava systeemi

Maksuhäiriömerkintä voi olla voimassa jopa 18-23 vuotta, pitempään kuin Suomessa elinkautisvanki istuu tuomiotaan. Timo Puron mukaan nykyinen systeemi onnistuu lähestulkoon rampauttamaan velallisen koko elämän.

Istuvalle hallitukselle tehtiin tammikuussa asiasta kirjallinen kysymys, johon oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) antoi ympäripyöreän vastauksen. Nyt Puro haluaa, että maksuhäiriöisten tukala tilanne otetaan esille seuraavan hallituksen ohjelman neuvotteluissa.

– Tällä haavaa Suomi kulkee aivan eri polkuja kuin muun muassa Sveitsi ja Yhdysvallat, kuvaa Puro tilannetta.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on mahdollista tehdä niin sanottu henkilökohtainen konkurssi, jossa velat voi saada anteeksi kolmessa vuodessa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (23 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.