Markkinavoimien niskalenkki
EU-maat sopivat maanantaiyönä 750 miljardin euron lainajärjestelmästä estääkseen Kreikan talouskriisin leviämisen muualle Eurooppaan. Summa koostuu euromaiden 440 miljardin euron lainatakuista, EU-komission 60 miljardin vakautusrahastosta ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n 250 miljardin euron osuudesta.
Järjestelmällä on tarkoitus tukea EU-maita, jos ne kriisiytyvät eivätkä saa muualta lainaa kohtuullisella korolla. Suomen osuus lainatakuista olisi 8,14 miljardia euroa. Edellisviikonloppuna sovitun Kreikan tukipaketin mukaan Suomi lainaa Kreikalle jo 1,5 miljardia euroa.
Tukipaketin julkistamisen jälkeen osakkeet odotetusti vahvistuivat, kun paketti Helsingin Sanomien otsikkoa lainataksemme ”hurmasi markkinat”, mutta ekonomistien mukaan pitkäaikaista kasvua on turha toistaiseksi odottaa. Valtioiden velkaongelmat toimivat talouskasvun jarruna pitkälle tulevaisuuteen.
Suomen valtiovaranministeri Jyrki Katainen kehui päätöksen jälkeen, että kansanvalta otti niskalenkin markkinavoimista. Mikään ei voisi olla harhaanjohtavampaa. Kansanvallasta EU:n toiminnassa ei ole tietoakaan. EU toimii markkinoiden ja keinottelutalouden ehdoilla.
Päätöksellä pyritään vain lepyttämään markkinoita tyydyttämällä monien maiden velanottotarvetta. Kansainväliset suursijoittajat ja pankit ovat pelanneet kasinopeliä ja rohmunneet valtavia voittoja Nyt ne kiristävät valtioilta tukea ja sanelevat tälle tuelle omat ehtonsa.
Suursijoittajat ja muu suurpääoma vaativat laman torjunnan nimissä EU:ta ja sen jäsenmaiden hallituksia ajamaan alas hyvinvointivaltiota, heikentämään palkkoja ja eläkkeitä, kärjistämään tuloeroja, leikkaamaan julkisia menoja ja laajentamaan yksityistämistä. Ja EU sekä IMF tekevät työtä käskettyä, ei vain Kreikan teurastusohjelman vaan muidenkin maiden samansuuntaisten ”uudistusten” läpiajamiseksi. Puhe rahoitusmarkkinoiden sääntelystä on vain silmänlumetta. Itse rahoitusjärjestelmään sekä pörssi- ja valuuttakeinotteluun ei puututa.
Itse asiassa EU:n ja IMF:n pelastuspaketti on tuhoisa osoitus globaalin finanssioligarkian loismaisuudesta ja poliittisen euroeliitin täydellisestä orjamaisuudesta sen suhteen. Koko EU on kytketty finanssikeinottelun järjestelmään. EU yhdessä IMF:n kanssa takaa pankkien ja sijoittajien supervoitot.
Monissa asiantuntijakommenteissa on myös kiinnitetty huomiota siihen, että euroeliitti käyttää nykyistä kriisiä ajaakseen läpi EU:n liittovaltioistamista, mikä toki muutenkin on ollut tähtäimessä. Jo yhtenäisvaluutan käyttöönotto samoin kuin EU:n perustuslaki ja poliittisten rakenteiden kehittäminen ovat tähdänneet tähän. Ja esimerkiksi talouskomissaari Olli Rehnin tuoreet puheet kansallisten budjettien valvonnan lisäämisestä EU:ssa kuvastavat tätä pyrkimystä.
Jos EU:n komissio alkaa valvoa kansallisten parlamenttien toimia, voidaan pian jättää viimeisetkin hyvästit jäsenvaltion demokratialle ja suvereenisuudelle. Sen tien päässä on EU-liittovaltion yksi parlamentti, yksi hallitus ja yksi valtiovarainministeriö. Puuttumaan jäisi vain ein Führer eli yksi johtaja.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Maailma on syvän ympäristökriisin edessä. Perimmäiset syyt tälle ovat sidoksissa taloudellisen vallan ja riiston rakenteisiin.
Suomen työttömyystilanne on koko EU:n heikoimpia. Lisäksi työelämän laatu on heikentynyt.
Työsuojeluviranomainen tarkasti kesällä alle 30-vuotiaiden nuorten työpaikkoja ja havaitsi selkeitä puutteita nuorten palkkauksessa. Nuorten työpaikoilla valvottiin myös työturvallisuutta ja tarkastuksilla havaittiin monenlaisia puutteita perehdytyksen suhteen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.