Marxin Pääoma on yhä ajankohtainen
Lauantaina Marx-seminaarissa Helsingissä puhuvan toimittaja Hannu Taanilan mukaan maailma on tällä hetkellä olemassa ja toimii kapitalismiksi – ”globalisaatio”.
– Kapitalismi on nyt komentotalousjärjestelmä, ideologia ja uskonoppi, joka pakolla toimeenpannaan koko luomakuntaan; luomakunta on ”kuin karitsa, jota teuraaksi viedään, niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä” (Jes. 53,7). Tämän kaiken käsittämiseen ja ymmärtämiseen Marx on välttämätön, ainoa ja ensimmäinen.
Taanilan mukaan Marxin Pääoma ei ole mikään pikauskonoppi autuuteen.
– Se kuuluu oppineimpaan ja vaikeimpaan, mitä ihmisten yhteiskunnasta on ajateltu ja lausuttu.Se on äärimmäisen työläs lukea: paitsi että se on paikoin – ollakseen Marxin tekstiä – huonosti kirjoitettu – ”lukijaystävällisyydestä” Marx viis veisaa. Pääomasta ei saa irti mitään, ellei osaa historiaa, klassista taloustiedettä, klassista kirjallisuutta ja – kaiken muun vaivan lisäksi – Hegelin filosofiaa, listaa Taanila.
Kun Pääoma myös on ylenpalttiselta empiiriseltä aineistoltaan sidoksissa 1800-luvun alkupuolen ja puolivälin Englantiin, on sen lukeminen niin monen salvan ja vaikeuden takana, että ei ole Taanilan mukaan ihme, että sitä lukiessa ”niin monta, niin monta, on tielle uupunut”.
Tärkeitä kysymyksiä
Samassa seminaarissa esiintyvä Turun yliopiston sosiologian oppiaineen apulaisprofessori Suvi Salmenniemi pohtii, että Marxin Pääomassa ensisijaista eivät ole Marxin antamat vastaukset vaan tapa, jolla Marx auttaa kysymään tärkeitä kysymyksiä taloudesta ja vallasta.
– Se on teos jonka kanssa on antoisaa ajatella, kommentoi Salmenniemi.
Pääoma-seminaari lauantaina 16.11. klo 11–15.30. Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33, Luentosali 12. Mukana mm. professori Sixten Korkman, toimittaja Hannu Taanila, tutkimusjohtaja Vesa Oittinen, apulaisprofessori Suvi Salmenniemi, dosentti Lena Näre, johtava tutkija Pertti Honkanen, erikoistutkija Seppo Ruotsalainen sekä valtiotieteen maisteri MiikaKabata. Seminaarin puheenjohtajana Yrjö Hakanen. Järjestävät: Karl Marx –seura ja Demokraattisen sivistysliiton opintokeskus.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.