Marxin Pääomaa opiskellaan nyt etänä

14.04.2020 - 15:15
(updated: 16.04.2020 - 11:51)

Marx on täällä tänään -lukupiiri siirtyi 7. huhtikuuta etäopiskeluun, kertoo jo vuosia lukupiiriin osallistunut Outi Mononen Helsingistä.

– Poikkeuksellisessa tilanteessa tulin selailleeksi hieman muistiinpanojani lukupiiristämme vuosien varrelta. Aluksihan opiskelimme ”kevyempiä” paloja marxismin teoriaa. Sitten tulivat Pääoma – seminaarit. Niiden sisältö, seminaareissa esiintyneet tutkijat ja seminaareissa käyty keskustelu toimivat sytykkeenä Pääoman tarkkaan lukemiseen, kertoo Mononen.

Monosen mukaan aloittamista leimasi epävarmuus, vaikka intoa piisasi.

– Ymmärtäisimmekö kaikista R’ :sta ja kaavoista yhtään mitään? Olisiko perehdyttävä pikavauhtia Marxia edeltäneeseen tutkimukseen ja vielä alkukielellä? Teoshan oli täynnä alaviitteitä, viittauksia henkilöihin ja teoksiin, joista emme olleet kuulleetkaan. Kenen luettavaksi Marx Pääoman kirjoitti? Tutkijoilleko vain? Miten lukevalle työläiselle avautuu kapitalismin kritiikki? Miten selvitä kaavoista ja hankalasta, vanhahtavasta kielestä, kysyi Mononen alkuun.

 

Kapitalismin lainalaisuudet

Onneksi apu oli lähellä myös Marxin Pääoman lukutyylin kartoittamista varten.

– Valoa tunnelin päähän toi Paula Rauhala, jonka tapasimme Töölön kirjastossa eräänä lauantaina. Hänen tapaamisestaan on muistiinpanoissani seuraavaa. Millä tavalla aiotte lukea? Tapa 1 kirjallinen näkökulma, tapa 2 poliittinen näkökulma, tapa 3 taloustieteellinen näkökulma. Meidän tavaksemme tuli yhdistellä näitä kaikkia tapoja. Rauhalan mukaan olisimme voiton puolella, jos selviytyisimme Pääoma I osassa Rahaan. Me selviydyimme, riemuitsee Mononen.

Lukupiirin tavoitteena on ollut saavuttaa kapitalismin lukutaito so. oppia tuntemaan kapitalismin lainalaisuudet ja nähdä, kuinka ne ovat sovellettavissa tähän päivään.

Lukevalle työläiselle Pääoma on tärkeä teos.

– Olemme onnistuneet odotettua paremmin. Olemme selvinneet kielestä ja kaavoista, olemme löytäneet kapitalismin lainalaisuuksia ja soveltaneet niitä Ahaa-elämyksin tähän maailmaan. Lukeminen on edistynyt, menossa on Pääoma III. Maija Hakanen on luonut  lukemisen tueksi Marx-sanaston ja päivittänyt sitä tarpeen mukaan. Vaikeaa on ollut, se myönnettäköön. Yksin koko hommasta ei olisi tullut mitään, kertoo Mononen.

Edes koronakriisi ei johda periksi antamiseen opiskelussa, sanoo Mononen luottavaisena.

– Kaiken kaikkiaan lukupiirimme voi todeta, että kyllä lukevalle työläiselle Pääoma on tärkeä teos eikä se saa jäädä vain tutkijoiden aarteeksi. Seuraavan kerran tapaamme 5.5.2020 klo 17 – etäopiskellen WhatsAppin ryhmänä. Periksi ei anneta!

 

Tilaa Pääoman 1. osa Tiedonantajan verkkokaupasta hintaan 15 euroa: https://www.tiedonantaja.fi/kauppa/tuotteet/karl-marx-p-oma-poliittisen-taloustieteen-arvostelua-1-osa-p-oman-tuotantoprosessi

Pääoman kaikki kolme osaa hintaan 40 euroa: https://www.tiedonantaja.fi/kauppa/tuotteet/p-oma-osat-1-3

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.