Mediasyrjintä on demokratian polkemista

27.08.2012 - 11:06
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Etyj-vaalitarkkailijat saapuivat taannoin seuraamaan Suomen eduskuntavaaleja ja tapasivat myös SKP:n edustajia. SKP:n edustajat selvittivät tarkkailijoille kommunisteihin ja muihin eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin kohdistuvaa syrjintää mediassa, puoluerahoituksessa, monissa kunnissa, vaalipiirilautakuntien muodostamisessa ja uudessa vaalilaissa, jolla silloinen oikeusministeri Tuija Brax kaavaili kolmen prosentin äänikynnystä uusien vaihtoehtojen eduskuntaan pääsyn vaikeuttamiseksi.

Etyjin vaalitarkkailijat arvostelivat eduskunnan ulkopuolisten puolueiden syrjintää Suomen vaaleissa. Vaalitarkkailijoiden yleisarvio Suomen vaalilainsäädännöstä ja vaalijärjestelyistä oli positiivinen. He arvostelivat kuitenkin ehdotusta kolmen prosentin äänikynnyksestä sekä puoluetuen rajoittamisesta vain eduskuntapuolueille. Tarkkailijat suosittelivat, että valtion tukea jaettaisiin myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille, esimerkiksi niille, joilla on edustus kunnanvaltuustoissa.

Sen sijaan, että olisivat noudattaneet tätä tarkkailijoiden suositusta, hallituspuolueet alkoivat suunnitella uutta poliittisen korruption ja vaalisyrjinnän välinettä: kunnallista puoluetukea, jota ei jaettaisi edes kuntavaalien tulosten mukaan vaan eduskuntavaalien voimasuhteiden perusteella.

Erittäin tärkeää raportissa oli, että vaalitarkkailijat arvostelivat eduskunnan ulkopuolisten puolueiden heikkoa pääsyä esille mediassa. Eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin kohdistunut syrjintä jatkuikin eduskuntavaaleissa. Valtiollisessa Yleisradiossa puoluetuen ja vaalirahoituksen suhteen muutenkin etuoikeutetussa asemassa olevat valtapuolueet saivat kymmeniä kertoja enemmän ohjelma-aikaa kuin eduskunnan ulkopuoliset puolueet. MTV3 ja monet valtalehdet eivät päästäneet SKP:n edustajia esille lainkaan.

Esimerkiksi SKP:n kaltainen selkeästi oppositiossa oleva ja toiminnassaan kansalaiset ja kansalaisliikkeet etusijalle asettava puolue olisi voinut tuoda vaalikeskusteluihin uusia kysymyksenasetteluja ja haastaa muita väittelyyn. Tätä ei kuitenkaan sallittu.

Nyt sekä Ylestä että eräistä muista medioista on kuulunut vihiä samanlaisista epädemokraattisista aikeista. Vielä olisi hyvin aikaa perua tällaiset mahdolliset aikeet. Mutta niin tai näin, SKP:n jäsenten ja kannattajien varmimpia vaalityön aseita ovat Tiedonantajan ja aluelehtien levittäminen sekä rohkea keskusteluihin osallistuminen ja keskustelutilaisuuksien järjestäminen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.