Mehiläisen kanssa tehty sopimus Länsi-Pohjan keskussairaalasta säädösten vastainen

08.12.2021 - 20:45
(updated: 10.12.2021 - 14:51)
Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnan siirtäminen Mehiläiselle on tullut sairaanhoitopiirille ja sitä kautta piirin muodostaville kunnille erittäin kalliiksi. Kuva Mehiläinen

Mehiläisen haltuun annetun Länsi-Pohjan keskussairaalan tilanne on noussut jälleen puheenaiheeksi.

– Ihmisille yritetään uskotella, että sairaalan toiminnan antaminen yksityisen yrityksen voitontavoittelun kohteeksi varmistaisi sairaalan pysymisen nykyisen kaltaisena laajan päivystyksen sairaalana. Tällä samalla perusteettomalla uskottelulla sekä painostuksella ja asian kiireellisyyteen vetoamalla Meri-Lapin kuntien valtuustot saatiin päättämään ulkoistuksesta vuoden 2017 lopussa, sanotaan Suomen kommunistisen puolueen (SKP) Lapin piiristä.

Korkeimmalle hallinto-oikeudelle tehdystä purkuhakemuksesta käy kuitenkin selville, että sopimus Mehiläisen kanssa on tehty säädösten vastaisesti.

– Jotta sopimus olisi mennyt läpi sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksessa, sopimusta vastustaneet jäsenet jäävättiin enemmistön äänillä. Eduskunnan apulaisoikeusmies on todennut jääväysten olevan perusteettomia. Muitakin rikkomuksia sopimuksessa on todettu; esimerkiksi kilpailu- ja kuluttajavirasto pitää ratkaisua lain vastaisena, kerrotaan puoluepiiristä.

 

Kallis yksityistäminen

Sairaalan toiminnan siirtäminen Mehiläiselle on tullut sairaanhoitopiirille ja sitä kautta piirin muodostaville kunnille erittäin kalliiksi. Kun sairaanhoitopiirin alijäämä oli vuonna 2018 noin 0,6 miljoonaa euroa, alijäämä oli kasvanut vuoteen 2020 mennessä jo noin 10 miljoonaan euroon.

– On selvää, että laaja Lappi tarvitsee nykyiset kaksi keskussairaalaa. Kemin sairaalalle erityinen perustelu on Kemin ja Tornion suurteollisuus sekä mittavat vaarallisten aineiden kuljetukset. Vaikka suuronnettomuudet pyritään estämään, sellaisiin on kuitenkin varauduttava, sanoo SKP:n Lapin piiri.

– Paras tapa Lapin kahden sairaalan turvaamiseksi on purkaa Mehiläiselle tehty ulkoistus. Mitään korvauksia Mehiläiselle ei tietenkään kuulu maksaa, koska Mehiläinen on kerännyt toiminnasta voittoa ja koska sopimukselta on alun perin puuttunut laillisuuspohja, puoluepiiristä vaaditaan.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa