Mene, mene, tekel, ufarsin

02.02.2017 - 12:15

Yhdysvalloissa Donald Trumpin astuttua valtaan media on lanseerannut käsitteen ”vaihtoehtoinen totuus” (alternative fact). Jo pidemmän aikaa Trumpin valintaan ja sen tiimoilta käytyyn poliittiseen keskusteluun on viitattu termillä ”faktanjälkeinen aika” (post-fact). Tällä on jollain tavalla yritetty korostaa sitä, että Trump ja hänen lakeijansa eivät perusta politiikkaansa ja lausuntojaan tutkitulle tiedolle vaan mutu-tuntumalle ja pelkästi luokkaetuja heijasteleville kannoille. Esimerkiksi ilmastonmuutos on trumpilaisten mielestä vasemmistolaista propagandaa, jolla pyritään haittaamaan amerikkalaisen teollisuuden kehitystä.

Kaiken itkun keskellä on hyvä huomata, että Suomessa asiat eivät ole sen ihmeellisemmällä pohjalla. Meillä ”vaihtoehtoiset totuudet” ohjaavat politiikan tekoa monella sektorilla. Liki kaikki talouden asiantuntijat oikealta ja vasemmalta ovat tuominneet SOS-hallituksen kilpailukykysopimuksen ja talouspolitiikan laajemminkin epäonnistuneeksi. Samaan syssyyn on viety pohja esimerkiksi Suomen energia-, infra- ja työllisyyspolitiikalta. Itsenäisen Suomen suurimpiin yhteiskunnallisiin muutoksiin kuuluva, jo syntyessään susi sote-uudistus viedään läpi vaikka väkisin – asiantuntijoiden huolia kuulematta.

Monet ovat todenneet, että eihän sitä politiikkaa koskaan ole faktoille perustettu. Mielikuvat, ideologiat, luokkaedut – nehän sitä politiikkaa pyörittävät ja ovat pyörittäneet jo satoja vuosia. Tämäkin on totta. Mutta tähän ei kannata jumittua. Ei voida nostaa käsiä pystyyn ja sanoa, että näin asiat ovat aina olleet ja eivät ne muuksi muutu.

Sillä asiat muuttuvat. Se joka muuta väittää voi katsoa, mitä viimeisimmän 30 vuoden aikana on esimerkiksi Suomessa tapahtunut. Muutos huonompaan suuntaan on valtava eikä se ole tapahtunut sattumalta tai jonkin luonnonvoiman ohjaamana. Taustalla on politiikkaa, pienen piirin etuja, voitontavoittelua, päätöksiä – ja useat niiden takana seisovat henkilöt ovat edelleen keskuudessamme ja vaikuttamassa siihen, että pohjoismainen hyvinvointi alkaa olla historiaa.

On täysin mahdollista tehdä ”totuuteen pohjaavaa” politiikkaa – päätöksiä, jotka perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tietoon ja kansalaisten aitoon kuulemiseen. Ensimmäinen askel tämän politiikan toteutumiselle on nykyisen korruptoituneen ja epäpätevän hallituksen erottaminen. Sipilä kumppaneineen saa väistyä, kuten tänään mielenosoituksessa vaaditaan – mieluiten jo ennen huhtikuisia kuntavaaleja.

Raamatussa Danielin kirjassa kerrotaan hallitsija Belsassarista, joka orjuuttaa juutalaisen kansan. Kesken hallitsijan voitonjuhlien seinään piirtyy teksti: Mene, mene, tekel, ufarsin. Se tarkoittaa suomeksi jotakin siihen suuntaan, että ”punnittu, punnittu ja köykäiseksi havaittu”. Hetkeä myöhemmin Belsassarin valtakunta tuhoutuu ennustuksen mukaisella tavalla.

Samalla tavalla Suomen kansaa orjuuttava Juha Sipilän SOS-hallitus on punnittu ja havaittu jo aikaa sitten köykäiseksi. SOS-hallitusta ei kaada jumalainen tahto vaan tyytymätön kansa joukkovoimalla.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.