Metallin Helsingin osastot: työllisyys- ja kasvusopimus hylättävä

24.09.2013 - 14:45
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Metallin Helsingin alueen isot ammattiosastot 5, 41 ja 70 kummeksuvat suuresti keskusjärjestöjen allekirjoittamaa työllisyys- ja kasvusopimusta. Ammattiosastojen mielestä on käsittämätöntä, että lähes täydellisesti työnantajapuolen intressejä ajava sopimuspaperi hyväksyttiin mukisematta ja kyselemättä siitä lainkaan työntekijöiden mielipidettä.

– Vaikka tiedossa on, että Metalliliitto käy neuvotteluja Teknologiateollisuus ry:n kanssa erikseen myös muista kysymyksistä, ei tällaista pohjasopimusta saata irvihampainkaan hyväksyä. Sopimuspaperi sisältää kohtia, joista on pakko vetää johtopäätöksenä tosiasia, että keskusjärjestö- ja liittojohtajat puhuvat kalseasti työntekijöiden ohi välittämättä vähät heistä keitä heidän tulisi edustaa, toteavat osastot yhteisesti allekirjoittamassaan kannanotossa.

– Sinänsä 20 euron sopimuskorotus kuukaudessa kuulostaa äkkiseltään pilailulta. Lähemmin tarkasteltuna sopimuksessa oleva sopimuskorotuksen määrittely kertoo, että siihen sisältyy myös muut kustannusvaikutteiset työehtojen muutokset. Tämä voi tarkoittaa sitä, ettei edes tuo 20 euron korotuskaan ole täysin varma. Mahdollinen yleiskorotus astuu voimaan vasta maaliskuussa 2014.

Aloite työnantajien käsissä

Ammattiosastojen mielestä paperi osoittaa, että aloite on täydellisesti työnantajien käsissä.

– Sopimus määrää sellaisia aiheita työryhmien käsiteltäviksi, jotka huonontavat vakavasti työntekijöiden työehtoja. Arkipyhiä ollaan siirtämässä lauantaiksi ja neuvottelujärjestelmää uudistamassa. Nämä tarkoittavat työajan pidentämistä sekä työtaisteluvapauden ja lakko-oikeuden tylyä rajoittamista sanktioita ja pakkosovittelua lisäämällä.

Sopimukseen kirjattu työajan vakiintuminen antaa keinon ajaa työsopimuksessa määritellyn työajan yli mahdollistaen 0-40 tunnin työajan viikossa. Lisäksi liittoja kehotetaan neuvottelemaan ja miettimään työsopimuskeinoja, joilla turvataan yritysten ja julkisyhteisöjen toiminta, kun yritys tai julkisyhteisö joutuu poikkeuksellisiin taloudellisiin vaikeuksiin. Tässä kohdassa ei voi välttyä ajatukselta palkkojen alentamisesta matalasuhdanteen koittaessa.

Osastot vaativatkin Metalliliiton hallitusta ja valtuustoa hylkäämään keskusjärjestöjen solmiman työllisyys- ja kasvusopimuksen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (7 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.