Metsien Suomi -kampanja harhaanjohtaa verovaroin

03.07.2020 - 10:45
(updated: 08.07.2020 - 14:46)
Suomalaisten metsien tilanteeseen perehtyneet ovat ihmetelleet Metsien Suomi -kampanjan väitteitä. Kuvakaappaus Metsien Suomi -nettisivut.

Metsäalan etujärjestöjen Metsien Suomi -kampanja on näkynyt viime aikoina muun muassa ulkomainoksissa, televisiossa, radiossa ja sosiaalisessa mediassa. Suomalaisten metsien tilanteeseen perehtyneet ovat ihmetelleet kampanjan väitteitä maamme metsätalouden kestävyydestä ja suojelumetsien määrästä.

Valtio on tukenut Metsien Suomi -kampanjaa yhteensä noin 380 000 eurolla Maa- ja metsätalousministeriön, Metsähallituksen ja Suomen Metsäkeskuksen kautta.

Harhaanjohtaja väite Suomen suojelumetsien määrästä perustuu pitkälti tilastoilla kikkailuun.

– Yli puolet Euroopan suojelumetsistä on Suomessa, kerrotaan kampanjan aineistoissa ja sen uutisoinnissa.

Harhaanjohtaja väite Suomen suojelumetsien määrästä perustuu pitkälti tilastoilla kikkailuun. Kampanjan yksi päälauseista johtaa kohdettaan harhaan, kun koko tekstiin ja sen lähteisiin tutustuu tarkemmin. Lähteenä käytetyssä Forest Europen tilastossa on eri kategorioita suojelumetsille, joista vain tiukimmassa kategoriassa Suomessa katsotaan sijaitsevan puolet koko Euroopan suojelumetsistä. Kun mukaan lasketaan kaikki kategoriat, joissa metsätalous ei ole sallittua, jää Suomen osuus alle viidesosaan.


Suojeluala ei riittävä vieläkään


Kampanjatekstissä lukee myös ylistäen, että omista metsistämme on 12 prosenttia ”tiukasti suojeltua”.

– Mistä sitten johtuvat Punaisen kirjan uhanalaisuusluvut? Yli 800 metsälajia on suuressa vaarassa hävitä kokonaan Suomesta. Eikö 12 prosentin suojeluala riitä estämään metsäluontomme köyhtymistä, kysyy Saraleena Aarnitaival Meidän Metsämme -kansanliikeestä mielipidekirjoituksessaan.

– Tarkemmin katsottaessa huomataan, että prosenttiluvun takana on kirjaimellisesti paljon ilmaa: Pohjois-Suomen avaria, vähäpuustoisia ja vähälajisia kitumaita. Lisäksi suojelualaksi on laskettu muun muassa kaavoitusvarauksia, jatkaa Aarnitaival kirjoituksessaan.

Lisätietoja kampanjan harhaajohtavuudesta voit lukea myös Luonto-Liiton metsäryhmän kirjoituksesta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.