Mielenilmaus budjettiriihen alkaessa Säätytalolla maanantaina

11.09.2020 - 11:15
(updated: 14.09.2020 - 16:30)
Leipäjono kasvaa entisestään Helsinginkadulla. Korona-ajan turvavälein 9.9.2020 jono kiertää jo korttelin ympäri. Kuva Toivo Koivisto

Helsingin Työkanava HeTy ry. sekä Työttömien Keskusjärjestö ry. kutsuu koolle kaikille avoimen rauhanomaisen mielenilmauksen budjettiriihen alkaessa maanantaina 14.9.2020 Helsingissä Säätytalon edustalla klo 8-12. Mielenilmaus kulkee nimellä "Kuunteleeko maan hallitus vähäosaisen ääntä?".

Puheenvuoron paikan päällä käyttää muun muassa Työttömien Keskusjärjestö ry.:n puheenjohtaja Irma Hirsjärvi. Lisäksi ohjelmassa on musiikkia. Tilaisuus on puoluepoliittisesti sitoutumaton, eikä paikalla sallita vihapuheita.

– Tarkoituksena on evästää hallitusta ja tuoda esiin kansalaisjärjestöjen mielipiteitä siitä, mitä budjetissa olisi syytä ottaa huomioon. Muun muassa sosiaali-ja terveysjärjestöiltä uhataan leikata 33,3% avustustasosta Veikkauksen supistuneiden tuottojen vuoksi. Työttömyys ja lomautukset ovat kasvaneet massiivisesti kevään aikana. Budjettiin kaavaillut kiristykset ja leikkaukset horjuttavat entisestään työttömien ja pienituloisten elämää, kerrotaan mielenosoituskutsussa.

Mielenosoituksessa on keittotarjoilu klo 10.00 alkaen niin kauan kuin keittoa riittää. Järjestäjä suosittelee kasvomaskin käyttöä.

Työttömyys ja lomautukset ovat kasvaneet massiivisesti kevään aikana.

Hävittäjämiljardeja ja leipäjonoja

Kansalaiskeskustelu on käynyt kuumana budjettiriihen alla. Hävittäjämiljardit hyötykäyttöön -kampanja kommentoi maanantaina alkavaa neuvottelua tänään Facebookissa.

– Maanantaina alkaa hallituksen budjettiriihi, jolta vaadimme hävittäjähankinnan vähintäänkin lykkäämistä. Voi esimerkiksi tehdä kyltin valitsemastaan aiheesta, ottaa kuvan ja levittää sitä sosiaalisessa mediassa.

– Kannattaa ottaa aikalisä, ettei tule sidottua budjettia vanhenevaan kalustoon vuosikymmeniksi  Säästyy rahat mm. puolustukseen, kampanja kommentoitiin aikaisemmin tällä viikolla.

Tulevana maanantaina mielenilmaukseen Säätytalolla osallistuva Toivo Koivisto kommentoi Helsinginkadun leipäjonon pituudesta.

– Hallituksen budjettiriihi lähestyy. Leipäjono kasvaa entisestään Helsinginkadulla. Korona-ajan turvavälein 9.9.2020 jono kiertää jo korttelin ympäri. Keskustelin erään eläkeläisen kanssa. Hän kertoi olleensa jonon vakiasiakas vuodesta 2013. Nyt oli iloinen kun oli kaunis ilma. Kaksi tuntia meni hänellä jonottaessa -toista se on talvipakkasella, kommentoi Koivisto.

 

Koronan kulut korvattava kunnille

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen pitää tärkeänä, että koronaviruksen aiheuttamia kuluja korvataan kunnille.

– Kevään arvioiden mukaan korona aiheuttaa kunnille 1,9 miljardin euron menetykset verotulojen tippumisena ja menojen kasvuna. Tälle vuodelle on päätökset 1,4 miljardin valtiontuesta. Lisäpäätöksiä tarvitaan. Kustannukset eivät jää vain tähän vuoteen vaan kriisi vaikuttaa usean vuoden jälkeen.

Lisäksi Karhusen mielestä on päätettävä uusista tehtävistä pidättäytymisestä. Hallitusohjelma sisältää jo esimerkiksi hoitajamitoituksen sekä oppivelvollisuuden pidentämisen.

– Julkinen talous on pahasti velkaantunut, ja kunnat eivät usko, että valtion on mahdollista korvata kaikki uudet tehtävät täysimääräisesti lupauksista huolimatta.

Karhunen myös peräänkuuluttaa investointeja.

– Investoinneilla on taloutta ja työllisyyttä elvyttävä vaikutus. Kunnilla on hyvät valmiudet sekä rakennus- että infrainvestointien nopeaan käynnistämiseen. Useat investoinnit tukevat myös ilmastotavoitteita, muistuttaa Karhunen.

 

Uutinen sisältää otteita artikkelista Ruohonjuuritasolta viesti budjettiriiheen: Ei koronalaskuja kansan niskaan!, Tiedonantaja 08/2020

Tilaa Tiedonantaja ja saat radikaalin vasemmistolaisen äänen kotiisi kerran kuukaudessa ja/tai koko lehden diginä myös verkossa!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.