Mielenosoittajat Kike Elomaalle: "Mee oikeisiin töihin!"

24.05.2014 - 23:08
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Vasenryhmän kansanedustajat Mustajärvi ja Yrttiaho mielenosoituksessa. / Toivo Koivisto |

Perjantaina Helsingissä järjestetty toinen Nyt Saa Riittää! -mielenosoitus keräsi satoja ihmistä vastustamaan Suomessa ja koko Euroopassa harjoitettua uusliberaalia leikkauspolitiikkaa. Mielenosoitukseen osallistui laajasti ihmisiä eri ikäryhmistä, aina lapsiperheistä ja nuorisosta yli 70-vuotiaisiin eläkeläisiin.

Osanottajamäärää voidaan pitää merkittävänä, sillä kaupungissa järjestettiin samaan aikaan toinen suurmielenosoitus Yhdysvaltain ja EU:n välistä TTIP-vapaakauppasopimusta vastaan. Yhteensä mielenosoittajia oli keskustassa poliisin mukaan noin 1 200.

Senaatintorilta aloittanut kulkue marssi Helsingin läpi kohti Eduskuntataloa, esittäen tunnuksia maan hallitusta, lapsilisien leikkauksia ja pieniä eläkkeitä vastaan. Matkan varrella Kolmen sepän patsaalla odottanut Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terhon vaaliteltta sai puolestaan kulkueelta osakseen rasismin ja fasismin vastaisia iskulauseita.

Sen parempaa vastaanottoa ei saanut Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa, joka saapui pitämään puhetta Eduskuntatalolle kerääntyneelle ihmisjoukolle. Mielenosoittajat osoittivat heti puheen alussa tyytymättömyytensä puhujan esiintymiseen buuauksilla ja huudoilla. Videotaltiointi puheesta on nähtävissä Tiedonantaja-TV:ssä.

– Te voitte mennä katsomaan henkilökohtaiset tekemiseni ja puheeni, ja täytyy sanoa, että kyllä minuakin hävettää meidän eriarvoisuutemme tässä maassa, aloitti puheensa edustaja Elomaa. 

– Sä olet iskelmätähti! Vedä Paranoid, kuului mielenosoittajan vastine.

– Olin minä kyllä keikalla viime lauantaina, mutta en minä sitä vetänyt, vastasi kehonrakentajana ja laulajana poliittisen uransa lisäksi profiloitunut kansanedustaja.

Maahanmuuttajavastaiselta Homma-foorumilta uransa aloittaneen Perussuomalainen-lehden päätoimittajan Matias Turkkilan kuvatessa innokkaasti tapahtumia portailla seisova mielenosoittajien joukko kiteytti mielipiteensä yhteisen veisuun.  Persut alas! Persut alas!

– Älä huuda alas persut, persut ylös. Kuinkas monta porukkaa täällä on muista puolueista puhumassa, minä kysyn vaan, yritti Elomaa vastata protestiin.

Elomaan tietämättä muista puolueista oli kuin olikin paikalla omat edustajansa. Esimerkiksi Eduskunnan Vasenryhmän molemmat kansanedustajat Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho osallistuivat mielenosoitukseen.

Itsensä puhujalavalla mainostamisen sijaan tämä edustajakaksikko keskittyi kuitenkin keskustelemaan mielenosoittajien kanssa katutasolla. Yrttiaho oli osallistunut samalla tavalla myös kuukautta aiemmin järjestettyyn mielenosoitukseen.

Elomaa lopetti puheensa peräänkuuluttamalla sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tuloerojen kaventamista - vaatimuksia, jotka olivat rajussa ristiriidassa samaan aikaan teltallaan kampanjoivan puoluetoveri Sampo Terhon viime vuonna esittämän leikkauslistan kanssa. 

Terhon raportin mukaan Suomen tulisi esimerkiksi siirtyä niin sanottuun Tanskan malliin, jossa työttömyysturvaa leikattaisiin rajusti.

Myös mielenosoittajat haistoivat kansanedustajan puheissa jotain mätää.

– Leikkaa omia palkkoja! Leikkaa omia palkkoja, kuului käytännön tuloeroja kaventava vaatimus.

– Pysytään kuitenkin rauhallisena, ja esitetään ne mielipiteemme. Ja ei muuta kun oikeudenmukaisempaa Suomea, sitä kohti, on siihen vielä meillä mahdollisuus, päätti Elomaa katkonaisen puheensa.

– Mee oikeisiin töihin, kuului erään mielenosoittajan viimeinen neuvo iskelmätähti-kansanedustajalle.

Lisää perjantain mielenosoituksista ensi perjantaina 30.5. ilmestyvässä Tiedonantaja-lehdessä. Katso myös muut videot tapahtumista Tiedonantaja-TV:stä.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa