Mielenosoitus toisenlaisen Euroopan puolesta

15.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33/2006.

Arviolta 2 500 ihmistä marssi viime viikon lauantaina rauhan, työllisyyden, ympäristön, tasa-arvon ja peruspalveluiden puolesta Helsingissä. Mielenosoituksessa olivat vahvasti esillä imperialistisen sotapolitiikan vastaiset tunnukset. Tunnuksissa vaadittiin Palestiinan ja Irakin miehitysten lopettamista sekä USA:n Iranin vastaan suunnitteleman hyökkäyksen estämistä.


Rautatientorilta alkanut ja siellä mielenosoituksen jälkeen jatkunut tilaisuus keräsi päivän aikana yhteen yli kolme tuhatta EU:n nykypolitiikasta huolestunutta ihmistä.




Laajapohjainen tapahtuma



Mielenosoituksen järjestäneeseen Helsinki 2006 -verkostoon osallistui suuri määrä järjestöjä, muun muassa Suomen Rauhanpuolustajat, Työpaikkojen Rauhantoimikunta, PAND – Taitelijat rauhan puolesta, Arabikansojen ystävyysseura, Maan ystävät, Attac, Suomen kommunistinen puolue, Kommunistinen nuorisoliitto, Naiset rauhan puolesta, Pääkaupunkiseudun demokraattien naisverkosto, Vaihtoehto EU:lle, Asukasliitto, työttömien järjestöjä, Vasemmistonuoret, Rakennusliitto ja useita paikallisia ammatillisia järjestöjä.


Huomiota herätti, että vasemmistoliitto ja vihreät puuttuivat tapahtumaan osallistuneiden joukosta. Myöskään näiden puolueiden kansanedustajia ei marssilla eikä Rautatientorin tapahtumassa näkynyt. Ammattiyhdistysjohtajat Rakennusliittoa lukuun ottamatta loistivat niin ikään poissaolollaan.


Vahvat poliisivoimat vahtivat mielenosoitusta, joka sujui rauhanomaisesti ja ilman häiriöitä. Virkavalta kuvasi ja videoi kuitenkin ahkerasti tämänkin mielenosoituksen osanottajia, kuten toisenkin, anarkistien yrittämän mielenosoituksen osanottajia ja sivustaseuraajia. Jälkimmäiseen kohdistettu poliisioperaatio riisti, kuten etukäteen oli odotettavissakin, päähuomion valtamediassa.




Terrorisodan tuhoisat seuraukset



Mielenosoitusmarssin jälkeen Rautatientorilla pidetyssä tapahtumassa puhunut Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Markku Kangaspuro sanoi, että Israelin hyökkäys Libanoniin ja sen piittaamattomuus kansainvälisen yhteisön ja YK:n Palestiinan valtion perustamista ja palestiinalaisten oikeuksia koskevista päätöksistä oli viimeisin todiste niin sanotun terrorisminvastaisen sodan tuhoisista seurauksista.


– Se myös osoitti toivottavasti viimeistään nyt kansainväliselle yhteisölle sen, että Lähi-idän ongelmat eivät ole typistettävissä terrorismiongelmaksi. Niitä ei voida ratkaista sodalla eikä näennäisellä puolueettomuudella.


Rakennusliiton 2. puheenjohtaja Kyösti Suokas puhui työläisten oikeuksista ja korosti EU:n demokratiassa olevan parantamisen varaa. Suokas myös sanoi EU:n tarvitsevan lisää avoimuutta ja ihmisille mahdollisuuksia vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon.




Sanojen ja tekojen ristiriita



SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen arvosteli Suomen EU-puheenjohtajakauteen liittyvää sanojen ja tekojen ristiriitaa.


– Suomen hallitus puhuu avoimuudesta ja demokratiasta, mutta ajaa Euroopan unionin uusliberalistisen perustuslain hyväksymistä, vaikka kansalaisten enemmistö muun muassa Suomessa vastustaa sitä. Hallitus puhuu globalisaation hallinnasta ja hyödyllisyydestä, mutta sivuuttaa nykyisen globalisaation eriarvoisen ja epäoikeudenmukaisen luonteen. Se ajaa muun muassa Lissabonin strategialla ja Bolkesteinin direktiivillä ratkaisuja, joilla jokaiselle kuuluvia perusoikeuksia alistetaan kauppatavaraksi. Vaikka Suomen hallitus esiintyy ilmastonmuutoksesta huolestuneena, se jarruttaa pidemmälle menevien sitovien päästörajoitusten asettamista.


Hakanen muistutti, että hallitus on myös hylännyt perinteisen sotilaallisen liittoutumattomuuden ja osallistuu EU:n taistelujoukkoihin ja vie Suomea askel askeleelta lähemmäs Nato-jäsenyyttä.


Tapahtumassa puhuivat myös Intian ammatillisen keskusjärjestön AITUC:n varapääsihteeri Hariharan Mahadevan ja lukuisat Helsinki 2006 -verkostossa mukana olevien järjestöjen edustajat.


Mielenosoituksen jälkeen Rautatientorilla esiintyivät Kristiina Halkola, Pekka Milonoff, Ursula Salo, Steen1, Pyhimys sekä Maria Gasolina. Juontajina toimivat Irene Grönroos ja Niko Saarela.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli