Miksei satojen miljardien pörssikauppaa veroteta?

23.06.2010 - 13:12
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Arto Viitaniemen mukaan veroremontin tarvetta Suomessa on, etenkin tulojen pienemmässä päässä. / Veikko Koivusalo |

Työväenluokka ei ole Suomesta mihinkään kadonnut. Luokkaristiriidat ovat SKP:n väistyvän pääsihteerin Arto Viitaniemen mukaan päinvastoin kärjistyneet entisestään.

– Euroopan unionin viimeisimpien kriteereiden mukaan Suomessa on 900 000 köyhää. Se kertoo luokkarajojen jyrkkyydestä.

Köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntymistä ennakoivat myös Martti Hetemäen tuoreet verotusesitykset, jotka Viitaniemi tyrmää täysin. Hänen mukaansa veropolitiikka on käytännössä keinottelua, joka on luonut Suomeen pääomalle ja suurrikkaille veroparatiisia muistuttavat olosuhteet.

– SKP sen sijaan on pitkään rakentanut oikeudenmukaisempaa veropolitiikkaa, jossa keskeisenä on pääomatulojen saattaminen samalle viivalle palkkatulojen kanssa. Se vahvistaisi kuntien ja yleensä julkisen talouden pohjaa.

Viitaniemen mielestä on myös kummallista, ettei satojen miljardien pörssikauppaa veroteta.

Sosiaalidemokraatit ovat vasta oppositioasemassa siirtyneet verolinjauksissaan lähemmäs pienituloisten

– Itse asiassa juuri Paavo Lipposen hallitus kevensi 1990-luvulla pääoman ja suurituloisten verotusta. Hetemäen ehdotus jatkaa samaa uusliberalistista linjaa, johon kuuluvat muun muassa veroprogression lieventäminen sekä yhteisöveron alentaminen. Myös arvonlisäveron korotus siirtää verotuksen painopistettä rikkailta köyhille. Veropolitiikalla on osittain aiheutettu lamaa, ja nyt Hetemäen esitys vain syventää lamaa entisestään, toteaa Viitaniemi.

Hänen mukaansa veroremontin tarvetta toki ilmenee, etenkin tulojen pienemmässä päässä. Viitaniemi ihmettelee esimerkiksi sitä, miksi eläketuloista maksetaan enemmän veroja kuin palkkatuloista.

 Teot antavat odottaa itseään

Arto Viitaniemi toteaa, ettei taannoisten demareiden ja vasemmistoliiton edustajakokousten saldo anna avaimia luokkataisteluun. Vaikka yksittäisissä puheissa voi olla särmää, päätökset ja teot antavat odottaa itseään.

– Työväenpuolueilla on Suomessa muihin pohjoismaihin verrattuna poikkeuksellisen alhainen kannatus, vaikka työväenliikkeellä on maassa pitkät ja kunniakkaat perinteet. Ei tässä ole kyse mistään muusta kuin omista töppäilyistä, sanoo Viitaniemi.

Tähän on lisättävä vielä kyvyttömyys tehdä kriittisyys arvioita omasta politiikasta, tavoitteista ja yhteistyöstä.

– Vuodesta toiseen tehdään samoja virheitä, kuten kieltäydytään eduskuntavaaliyhteistyöstä. Kuitenkin yhteistyö vaaleissa vasemmistoliiton ja SKP:n välillä olisi vasemmiston uskottavuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Hämmästyttävää, ettei vasemmistoliiton uusi johto ole kyennyt arvioimaan tilannetta uudelleen, vaan jatkaa vanhojen taisteluhautojen pohjalta huutelua.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.