Keywords:

Miksi meppi Eero Heinäluoma nuolee kokoomusta ja Israelia?

01.11.2021 - 16:00
(updated: 22.11.2021 - 17:24)
Eero Heinäluoma kannatti palestiinalaisten tuen leikkaamista EU:n budjettikomiteassa. Kuva Euroopan parlamentti

Euroopan unionin budjetti seuraavalle vuodelle käsitellään edellisen vuoden lopussa. Budjettia ruotii ensin yleiskokousta valmisteleva budjettikomitea, jossa laaditaan yleiskokoukselle suositukseksi koottu budjettiehdotus. Tänä syksynä EU:n Israel-suhteita ylläpitävän delegaation jäsen, saksalainen meppi Nicola Beer esitti saksalaisen Bild-lehden kirjoituksen perusteella palestiinalaisten oppikirjojen yllyttävän lapsia vihanpitoon ja esitti vuoden 2022 budjettiin muutosesitystä, jonka mukaan palestiinalaisten oppikirjojen rahoitusta leikattaisiin oppikirjoissa esiintyvän väitetyn vihanlietsonnan ja antisemitismin vuoksi.

Suomi on 20 vuoden ajan tehnyt kehitysyhteistyötä Palestiinan opetussektorin kanssa ja seurannut kouluopetusta, jonka Ramallahin edustusto on arvioinut laadukkaaksi.

Palestiinalainen kirjailija Mohammed Abed kertoo: Kasvoin Gazassa ja opiskelin UNRWA:n kouluissa ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan. Olen suuresti velkaa koululleni, opettajille ja palestiinalaisten opetussuunnitelmalle, jonka avulla olen oppinut uskomaan väkivallattomuuteen ja sekä palestiinalaisten että israelilaisten oikeuteen elää turvallista, vaurastunutta ja ihmisarvoista elämää. Koulukirjojen leikkaus tarkoittaisi myös, että meidän on pyyhittävä pois kulttuurimme, kokemuksemme ja historiamme, jotta muut hyväksyisivät meidät.

Budjettikomiteassa äänestys oli tiukka. Tukien leikkaus hyväksyttiin yhden äänen enemmistöllä, kun suomalainen sosialistien ja demokraattien ryhmän jäsen Eero Heinäluoma ryhmänsä vetoomuksesta huolimatta lipesi ryhmän kannasta ja kannattaen palestiinalaisten tuen leikkaamista. Tämä kanta meni sitten suosituksena yleiskokoukselle. AKYSin paheksuntaan Heinäluoma vastasi toteamalla: Äänestin tämän muutosehdotuksen puolesta, koska en halua, että EU-rahoitusta käytetään minkäänlaiseen lapsille suunnattuun vihapuheeseen. Uskon, että parlamentin vahva kannanotto näissä asioissa johtaa muutoksiin ja rakentavaan dialogiin EU:n ja palestiinalaishallinnon välillä.

Yleiskokous pidettiin 21. lokakuuta. Palestiinalaisten helpotukseksi yleiskokous ratkaisi asian ylivoimaisella äänten enemmistöllä palestiinalaisten hyväksi: 345 /291. Suomalaisten meppien äänet meni niin, että kaikki kokoomuslaiset ja Heinäluoma äänestivät palestiinalaisia vastaan ja kaikki muut palestiinalaisten puolesta.

Mutta miksi Heinäluoma nuolee kokoomusta ja Israelia? Vastaus voisi olla, että hän kaavailee laajempaa suosiota tullakseen valituksi sinipunahallituksen pääministeriksi vuonna 2023 tai presidentiksi vuonna 2024.

Ilona Junka
AKYSin puheenjohtaja

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.