Miksi terrorihysterian lietsontaa?

08.10.2010 - 12:04
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Yhdysvaltain ulkoministeriö julkaisi viime sunnuntaina tiedotteen, jossa maan kansalaisia kehotettiin “valppauteen” matkustaessaan missä tahansa Euroopan mantereella, erityisesti Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa. ”Tämänhetkinen informaatio viittaa siihen, että al-Qaida ja sitä lähellä olevat järjestöt jatkavat terroristihyökkäysten suunnittelua”, ulkoministeriö sanoi. USA:n hallituksen varsinaisessa lausunnossa puhuttiin vain ”terroristihyökkäysten mahdollisuudesta” sen kummemmin täsmentämättä. Selväksi ei käynyt, oliko hälytyksellä mitään objektiivista perustaa ja oliko uusi uhka todella olemassa.

USA:n viranomaiset olivat aiemmin varoittaneet al-Qaidan suunnittelevan Euroopan suurkaupunkeihin samankaltaista iskua, jonka islamistit tekivät Intian Mumbaihin vuonna 2008. Niinpä USA:n media, erityisesti tv-uutiset, olivat täynnä varoituksia ”Mumbain tyylisistä” hyökkäyksistä. Oikeistolainen tv-kanava Fox News jopa luetteli kohteita, kuten Eiffel-torni, Notre Damen katedraali, Brandenburgin portti sekä Berliinin tv-torni ja päärautatieasema.

Britannia, Japani, Ruotsi ja Kanada seurasivat esimerkkiä ja varoittivat omia kansalaisiaan, jotka saattaisivat matkustaa manner-Eurooppaan. Ne pitivät USA:n hälytystä todisteena siitä, että eurooppalaisissa liikennevälineissä ja turistikohteissa oli lisääntynyt terroristihyökkäyksen uhka. Britannian ulkoministeriö nosti terrori-iskun uhkaa Saksassa ja Ranskassa ”yleiseltä” riskitasolta ”korkealle”.

USA:n esimerkkiä seuranneilla mailla ei ollut minkäänlaisia omia todisteita terroristihyökkäyksen uhasta. Esimerkiksi Ruotsin turvallisuuspalvelu korotti hälytystasoa vain viittaamalla täsmentämättä Ruotsin islamistiryhmien “aktiviteettien muutokseen”. Ja esimerkiksi Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, joka oli syvässä poliittisessa kriisissä hyökätessään romani- ja muslimisiirtolaisten demokraattisia oikeuksia vastaan ja pyrkiessään vastoin kansan tahtoa nostamaan eläköitymisikää, tarttui hanakasti terroripaniikkiin katseiden kääntämiseksi toisaalle.

Muualla Euroopan mantereella näyttää kuitenkin olevan epäilevämpi asenne USA:n inspiroimaan terrorihysteriaan. Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi, ettei viranomaisilla ole mitään uutta tietoa, joka antaisi aihetta varoittaa terrori-iskuista eikä tällä hetkellä ole mitään syytä lietsoa pelkoa.

Der Spiegel -lehti paljasti yhden terrorihysterian lähteen kirjoittaessaan, että USA:n joukot Afganistanissa olivat vanginneet pataanisyntyisen Saksan kansalaisen Ahmad Sidiqin. CIA:n erikoisyksikkö oli kiduttanut häntä, jolloin hän oli sanonut tavanneensa Pakistanissa korkean tason al-Qaida-henkilön, joka puolestaan oli kertonut Osama bin Ladenin suunnitelmista hyökätä Eurooppaan.

USA:n antamalle terroristihälytykselle on löydettävissä monia syitä. Vajaan kuukauden päästä USA:ssa on vaalit, joissa Obaman demokraattinen puolue voi mielipidetiedustelujen mukaan menettää enemmistön jommassakummassa tai molemmissa kamareissa.

Terrorihysteria sattuu myös sopivasti samaan aikaan, kun Euroopassa on lakkoja ja mielenosoituksia hallitusten työväen vastaista politiikkaa vastaan.

Terrorihysteria on hyödyksi myös mielialojen muokkaamisessa muslimeja ja muslimimaita vastaan. Kun esimerkiksi Suomessa huomio kiinnittyy romaneihin ja muihin maahanmuuttajiin, ei helposti tulla huomanneeksi, että ”terrorisminvastaisen sodan” ansiosta suurin ja militaarein maailmanlaajuinen fobia- ja vihakampanja kohdistuu muslimeihin ja islamiin, ei etnisen alkuperän eikä uskonnon vaan maailmanherruudesta ja luonnonvaroista käytävän taistelun vuoksi.

Terrorihysteria hyödyttää myös USA:n sotia Irakissa ja Afganistanissa sekä pommitus- ja ohjushyökkäysten laajentamista Pakistanissa oleviin kohteisiin.

Ja vielä yksi vaarallinen syy terrorihysterian lietsonnalle, mahdollinen hyökkäys Iraniin. Iranilla ei ole tietenkään muuta tekemistä terrorismin kanssa kuin se, että USA rahoittaa ja aseistaa Iranin vastaisia terroristiryhmiä. Mutta massiivisella propagandalla asiat on sotkettu niin, että hyvinkin suurin osa läntisen maailman ihmisistä, yhdysvaltalaisista puhumattakaan, voisi kysyttäessä nimetä Iranin johtavaksi terroristivaltioksi.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.