Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Mitta täyttyi kulttuuri- ja tapahtuma-alalla. Järjestävät mielenosoituksen torstaina.
Kulttuuri- ja tapahtuma-alan Mitta on täysi! -mielenilmaus järjestetään eduskuntatalon edustalla torstaina 3.6.2021 klo 12–14. Järjestäjät huolehtivat tapahtuman koronaturvallisuudesta.
Mielenosoituksen julkilausuman vaatimukset ovat tiivistetysti seuraavat:
- Tapahtumien järjestäminen turvallisuusohjeistuksilla avataan välittömästi.
- Freelancereille suunnatut koronatuet laitetaan maksuun välittömästi, tapahtuma-ala tarvitsee pitkän rajoituskauden jälkeen starttituen liiketoimintojen uudelleen käynnistämiseen.
- Leikkauksista investointeihin: kulttuuriin investoidaan vähintään yksi prosentti valtion budjetissa.
- Työsuhteen määritelmä päivitetään ja freelancereiden turvaverkkoa parannetaan.
Mielenilmauksessa luovutetaan eduskuntaryhmille luovien alojen vaatimukset yhteisenä julkilausumana.
– Korona lamautti 120 000 ihmistä työllistävän kulttuuri- ja tapahtumatoimialan täydellisesti 15 kuukautta sitten vieden ihmisiltä työn ja toimeentulon. Ala on pitkässä ahdingossaan saanut osakseen myötätuntoa, mutta yhteiskunnan tuki on jäänyt täysin alamittaiseksi, eikä se ole ollut kaikkien monimuotoisen toimialan tekijöiden ulottuvissa. Luovien alojen ahdinko on entisestään syvenemässä kulttuurin rahoitukseen kohdistettavien leikkausten myötä, kerrotaan mielenosoituskutsussa.
– Kulttuuri on hallitusohjelmassakin tunnistettu kasvuala, joka vuonna 2019 tuotti 3,3 % kansantuotteestamme ja jonka työpaikkojen määrä lisääntyi viidenneksellä vuosikymmenessä. Korona kiepautti kaiken päälaelleen ja nyt ala on henkitoreissaan. Yleisöstä elävää alaa ei ole kohdeltu yhdenvertaisesti muihin aloihin nähden koronarajoituksia asetettaessa ja niitä purettaessa.
– Yhteinen huoli tulevasta on yhdistänyt poikkeuksellisella tavalla suomalaiset kulttuurin ja tapahtuma-alan yritykset, yhdistykset, ryhmät ja muut toimijat pienimmistä suurimpiin poikkeuksellisen laajaksi rintamaksi. Ainutlaatuisessa ja koronaturvallisessa mielenilmauksessa luovutetaan eduskunnalle luovien alojen vaatimukset tiivistävä yhteinen Mitta on täysi! -julkilausuma, jonka on allekirjoittanut 171 alan yhteisöä ja toimijaa.
Lausuman luovuttavat näyttelijä Seela Sella, koreografi Sonya Lindfors, muusikko Karri Paleface Miettinen, kirjailija Laura Lindstedt, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen, muusikko Mikko Kosonen, kuvataiteilija Emma Helle ja toiminnanjohtaja Laura Serkosalo. Englanniksi julkilausuman lukee näyttelijä ja laulaja Reeta Vestman ja ruotsiksi teatteriohjaaja Erik Söderblom. Tilaisuus kestää noin tunnin ja se päättyy Seela Sellan sanoihin.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Maailma on syvän ympäristökriisin edessä. Perimmäiset syyt tälle ovat sidoksissa taloudellisen vallan ja riiston rakenteisiin.
Suomen työttömyystilanne on koko EU:n heikoimpia. Lisäksi työelämän laatu on heikentynyt.
Työsuojeluviranomainen tarkasti kesällä alle 30-vuotiaiden nuorten työpaikkoja ja havaitsi selkeitä puutteita nuorten palkkauksessa. Nuorten työpaikoilla valvottiin myös työturvallisuutta ja tarkastuksilla havaittiin monenlaisia puutteita perehdytyksen suhteen.
- 1 / 93
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.