Mitta täyttyi kulttuuri- ja tapahtuma-alalla. Järjestävät mielenosoituksen torstaina.

01.06.2021 - 12:30
(updated: 03.06.2021 - 16:33)
Viime heinäkuussa pienimuotoiset keikat vielä onnistuivat. Kuvassa Underground Jazz Festival Orchestra Vallilan kirjaston sisäpihalla 10.7.2020. Kuva Toivo Koivisto

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan Mitta on täysi! -mielenilmaus järjestetään eduskuntatalon edustalla torstaina 3.6.2021 klo 12–14. Järjestäjät huolehtivat tapahtuman koronaturvallisuudesta.

Mielenosoituksen julkilausuman vaatimukset ovat tiivistetysti seuraavat:

  • Tapahtumien järjestäminen turvallisuusohjeistuksilla avataan välittömästi.
  • Freelancereille suunnatut koronatuet laitetaan maksuun välittömästi, tapahtuma-ala tarvitsee pitkän rajoituskauden jälkeen starttituen liiketoimintojen uudelleen käynnistämiseen.
  • Leikkauksista investointeihin: kulttuuriin investoidaan vähintään yksi prosentti valtion budjetissa.
  • Työsuhteen määritelmä päivitetään ja freelancereiden turvaverkkoa parannetaan.

Mielenilmauksessa luovutetaan eduskuntaryhmille luovien alojen vaatimukset yhteisenä julkilausumana. 

– Korona lamautti 120 000 ihmistä työllistävän kulttuuri- ja tapahtumatoimialan täydellisesti 15 kuukautta sitten vieden ihmisiltä työn ja toimeentulon. Ala on pitkässä ahdingossaan saanut osakseen myötätuntoa, mutta yhteiskunnan tuki on jäänyt täysin alamittaiseksi, eikä se ole ollut kaikkien monimuotoisen toimialan tekijöiden ulottuvissa. Luovien alojen ahdinko on entisestään syvenemässä kulttuurin rahoitukseen kohdistettavien leikkausten myötä, kerrotaan mielenosoituskutsussa.

– Kulttuuri on hallitusohjelmassakin tunnistettu kasvuala, joka vuonna 2019 tuotti 3,3 % kansantuotteestamme ja jonka työpaikkojen määrä lisääntyi viidenneksellä vuosikymmenessä. Korona kiepautti kaiken päälaelleen ja nyt ala on henkitoreissaan. Yleisöstä elävää alaa ei ole kohdeltu yhdenvertaisesti muihin aloihin nähden koronarajoituksia asetettaessa ja niitä purettaessa.

– Yhteinen huoli tulevasta on yhdistänyt poikkeuksellisella tavalla suomalaiset kulttuurin ja tapahtuma-alan yritykset, yhdistykset, ryhmät ja muut toimijat pienimmistä suurimpiin poikkeuksellisen laajaksi rintamaksi. Ainutlaatuisessa ja koronaturvallisessa mielenilmauksessa luovutetaan eduskunnalle luovien alojen vaatimukset tiivistävä yhteinen Mitta on täysi! -julkilausuma, jonka on allekirjoittanut 171 alan yhteisöä ja toimijaa.

Lausuman luovuttavat näyttelijä Seela Sella, koreografi Sonya Lindfors, muusikko Karri Paleface Miettinen, kirjailija Laura Lindstedt, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen, muusikko Mikko Kosonen, kuvataiteilija Emma Helle ja toiminnanjohtaja Laura Serkosalo.  Englanniksi julkilausuman lukee näyttelijä ja laulaja Reeta Vestman ja ruotsiksi teatteriohjaaja Erik Söderblom. Tilaisuus kestää noin tunnin ja se päättyy Seela Sellan sanoihin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa