Moksis huhtikuu 2021

30.04.2021 - 13:15
(updated: 08.06.2021 - 14:17)

Moksis huhtikuu 2021www.siramoksi.fi

 


 

Sira Moksi mukaan Tiedonantajaan

 

Tiedonantajassa ilmestyy vapusta alkaen uusi poliittinen satiirikuva. Uusi kuvapalsta sai nimekseen Moksis. Palstaa toimittava Sira Moksi on kuvataiteilija, jonka töiden keskiössä ovat usein päivänpolitiikasta tutut henkilöt ja puheenaiheet. Omien sanojensa mukaan hän on "kuvilla maailmaa kommentoiva ihminen." Moksi-sanan kantasana sen sijaan on kirveen hamaran lyönnistä kuuluva moksahdus ääni.

Taiteilijan kuvia jaetaan ahkerasti ja jatkuvasti ympäri sosiaalista mediaa. Kuten arvata saattaa, ovat Moksin työt suorasukaisuudessaan saaneet aikaan myös närää, mutta taitelija osaa nähdä kurjimmassakin kritiikissä myös onnistumisen siemenen.

– Tavallaan on ollut jotenkin vaikuttavaa saada olla öyhöjen ja muiden häiriköiden huomioima siinä määrin, että on joutunut mm. häirityksi ja bannatuksi. Sen huomaaminen, että kynällä tehdyllä jäljellä paperiin on niin valtaisa voima, on itsellekin joka kerta hirmuisen ällistyttävä, kertoi Moksi Tiedonantajan haastattelussa numerossa 02/2021.

Kuvien aikaansaamalla kohinalla on ollut myös konkreettinenkin hyöty.

– Mun kuvat pöhisytti siinä määrin somea, että niistä kiinnostui myös Pertti Jarla, jonka kustantamo Täysikäsi Oy, julkaisi multa kirjat Köyhien sota (2019) ja Köyhien puutarha (2020). Että toisaalta mun pitää tässä kohdin ihan kiittää kaikkia banninappuloiden päällä istujia, Moksi jatkaa.

Moksin mukaan kaikista tärkein palaute tulee kuitenkin tavallisilta ihmisiltä.

– Sipilän hallituksen luomaa kollektiivista pahaa oloa mä kuvitin hyvin paljon, varsinkin aktiivimallista tekemäni kuvat ihmiset ottivat suurella ilolla omikseen. Sillon juuri tuli palautetta, että mun kuvat auttaa; helpottaa olotilaa, tasaa painetta.

– Mun oma henkilökohtainen ahdistus Sipilän politiikkaa kohden tietty läpileikkasi hyvin voimakkaasti kaikki tekemäni kuvat, varmasti juuri siksi ne resonoi. Oikeastaan Sipilä, Orpo ja Soini kaivoi musta makaaberin piirtäjän esiin. Pitäisi kai niitäkin kiittää, Moksi lisää.

 

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.