Monsanton varjo Ukrainan yllä

05.09.2014 - 12:41
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Kaliforniassa toimiva Oakland-instituutti toteaa heinäkuun lopulla julkaistussa raportissaan, että Ukrainan tekemä sopimus Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n 17 miljardin dollarin lainapaketista avaa Ukrainan markkinat geenimuunnellulle viljelylle ja GM-tuotteille. Ukrainan nykyinen lainsäädäntö ei salli geenimuunneltujen kasvien kasvatusta. Maan EU:n kanssa tekemässä assosiaatiosopimuksessa artikla 404 toteaa kuitenkin, että Ukrainan on avattava maatalouttaan kilpailulle sekä tehtävä siitä tehokkaampaa.

Samaten artiklassa mainitaan, että Ukrainan on edistettävä monipuolisesti ”bioteknologian” käyttöä maataloudessa.
– Useissa muissa maissa Maailmanpankki ja IMF peittävät todelliset intressinsä “kehityksen” alle, mutta Ukrainan tapauksessa on selvää, että kyse on orwellilaisesta uuskielestä. Niiden tavoite on selkeä: avata maan markkinat länsimaisille yhtiöille. Eräs Maailmanpankin avainvaatimuksista on, että Ukrainan hallituksen on poistettava kilpailun esteitä ja vähennettävä valtion roolia talouselämässä, toteaa Frederic Mousseau, eräs Oakland-instituutin johtajista ja raportin kirjoittajista.

Yhdysvaltain agribisnes lobbaa

Ukraina on maailman kolmanneksi suurin maissinviejä ja viidenneksi suurin vehnänviejä. Ulkomaiset yhtiöt ovat vallanneet Ukrainasta jo 1,7 miljoonaa hehtaaria Euroopan parasta viljelymaata.

Maailman suurimpiin maatalous- ja muiden kemikaalien tuottajiin kuuluva amerikkalainen Monsanto ilmoitti jo viime vuonna sijoittavansa 140 miljoonaa dollaria GM-vapaan maissin kasvattamiseen Ukrainassa. Ei ihme, sillä maa on tunnettu hedelmällisyydestään: vuonna 2012 maassa korjattiin reilun 20 miljoonan tonnin maissisato.

Monsanto on kuitenkin ollut tyytymätön Ukrainan GM-vastaiseen lainsäädäntöön. Suuryhtiö onkin ryhtynyt mittavaan kampanjaan Ukrainan käytäntöjen muuttamiseksi. Joulukuussa 2013 Monsanton sidosryhmäsuhteista vastaava varajohtaja Jesus Madrazo totesi, että Monsantolle on tärkeää luoda Ukrainaan ilmapiiri, joka edistää innovaatioita ja maatalouden kehittämistä. Tulevaisuudessa eräs työkalu tulee olemaan geenimuuntelu. Monsanto on myös väläytellyt investointiensa merkittävää kasvua – jopa tuplaantumista, mikäli maan lainsäädäntö kehittyy yhtiön kannalta myönteiseen suuntaan. Vuoden 2013 lopulla kuusi suurta ukrainalaista maatalousjärjestöä teki jo tekstipohjia lakiesitykselle, jossa vaaditaan GM-vastaisen lainsäädännön muuttamista.

Monsanto on mukana Yhdysvaltain ja Ukrainan yhteisessä bisnesneuvostossa (U.S.-Ukraine Business Council), jossa keskustellaan muun muassa maiden välisten kauppasuhteiden vapauttamisesta. Mukana on Monsanton lisäksi muita suuria agribisneksen yhtiöitä, kuten Cargill, DuPont Pioneer sekä maatalouskoneita valmistava John Deere.

www.oaklandinstitute.org

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat