Musiikilla asunnottomuutta vastaan

17.02.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 7/2006.

Edelleen noin 10 000 ihmistä viettää Suomen talvea taivasalla tai vailla vakituista asuntoa. Pelkästään Helsingissä asunnottomia perheitä oli vuoden 2004 loppupuolella 229. Joka vuosi noin 500 ihmistä lisää löytää tiensä hyvinvointivaltiomme sosiaaliturvajärjestelmän porsaanrei\'istä kaduille roska-astioihin ja porttikongeihin lämpöä etsimään.
Hyväntekeväisyyttä musiikillaTamperelainen Lines of Leaving-yhtye levyttää hyväntekeväisyyssinglen syrjäytyneitä, hylättyjä ja kodittomia käsittelevästä kappaleestaan "It\'s Not About Us Anymore". Yhtyeen säveltäjä-sanoittaja, Pispalan musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Timo \'Nipa\' Nyman kertoo, miten Vailla vakituista asuntoa -yhdistys (VVA) on tarkoitukseen sopiva kohde avun kanavointiin.


– Single tulee olemaan hyväntekeväisyyslevy VVA:lle, joka sitoutuu käyttämään levyn tuotot Suomen asunnottomuuden mahdollistavan tilanteen korjaamiseksi tehtävään työhön. Levyn julkaisussa tärkein asia on tietoisuuden lisääminen nuorten – tulevaisuuden päättäjien – keskuudessa siitä, ettei tällainen asunnottomuuden mahdollistava tilanne voi jatkua. Ja että on olemassa yhdistys, joka tarvitsee apua tilanteesta tiedottamiseen ja siitä keskustelua herättääkseen, sanoo Nyman


Ensisijainen tavoite on siis nostaa asiaa pöydälle ja keskustelun aiheeksi sekä päättäjien että kansan keskuudessa. Nymanin mielestä on luovuttava asenteesta, jonka mukaan asunnottomat ovat vain omatahtoisesti yhteiskunnan sosiaaliturvajärjestelmää hyväksikäyttäviä veroreikiä.


– Tällaisen asenteen ollessa vallassa saa itse ongelmien perimmäinen syy eli tilanteen mahdollistava sosiaali- ja työllisyyspolitiikka jatkaa toimintaansa rauhassa ilman rakentavaa kritiikkiä, Timo Nyman huomauttaa.


Vailla vakituista asuntoa ry on asunnottomien itsensä vuonna 1986 perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on asunnottomien ja asuntoloissa asuvien elinolojen parantaminen ja vaikuttaminen niin, että jokaisella asuntoa vailla olevalle järjestyisi mahdollisuus itsenäiseen asumiseen.
Julkisuutta asialleLevy tulee koko maanlaajuiseen, kattavaan levitykseen. Tarkoituksena on saada radio ja muu media mahdollisimman kiinnostuneeksi julkaisusta.


– Kaikki levyn tuoma julkisuus olisi tietysti samalla mainosta Vailla vaikuista asuntoa ry:n tärkeästä toiminnasta ja ennen kaikkea sysäys laittaa ihmisiä liikkeelle toimimaan muutoksen puolesta ja muuttamaan asenteitaan koko asiaa kohtaan, toteaa Timo Nyman.


Vaikka levyn tärkein tehtävä on tiedottaminen, voidaan levyltä odottaa taloudellisestikin merkittävää panosta asunnottomuuden hyväksi. Levymyynnin lisäksi yhtye suuntaa myös hyväntekeväisyyskeikoille.


Single on määrä julkaista 1. maaliskuuta. Nymanin mukaan enää puuttuukin vain ihmisiä ja tahoja, jotka olisivat valmiita panostamaan tärkeän asian eteen.


– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tarvitsemme apua levyn nauhoitus- ja painokustannusten rahoittamiseen. Vaikka itse olisimme valmiita työskentelemään ilmaiseksi ja antamaan musiikin levylle ilmaiseksi, niin haluaisimme ainakin vähentää studio- ja painokustannuksia ulkopuolisten sponsoreiden avustuksella.


Vastineeksi hankkeen tukijoille on luvassa näkyvyyttä.


– Lisäksi Lines of Leaving on myös haluttaessa valmis esiintymään sponsoreiden tilaisuuksissa, lupaa Timo Nyman. (TA)linesofleaving.cjb.net

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli