Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Keywords:
Nainen uupui töissä – etusivu ei mennyt uusiksi
Nainen, tunnetko itsesi väsyneeksi? Onko arjen pyörittäminen välillä ylivoimaista? Koetko, että sinuun kohdistuu odotuksia, joita et voi täyttää? Luultavasti et tarvitse kotiisi uutta hilavitkutinta tai purkista uutta kallista lumerohtoa. Luultavasti tarvitset yhteiskuntajärjestelmän muutoksen.
Työssäkäyvien naisten jaksamisongelmat ovat lisääntyneet ja kiireen kokemista kuvaavat luvut ovat jo EU:n kärkeä. Työvoimatutkimuksen eurooppalaisen vertailun mukaan aina tai usein kiireessä työskentelevien naispalkansaajien osuus on EU-maissa on keskimäärin 36%. Sen sijaan Suomessa vastaava luku on 48%. Siis melkein puolet työssä käyvistä naisista!
Yleisin syy sairauspäivärahan saamiselle naisilla on mielenterveyden häiriöt, jotka ovat lisääntyneet varsinkin nuorilla ja varhaiskeski-ikäisillä. Jaksamisongelmat lisääntyivät räjähdysmäisesti viime vuosikymmenellä. Esimerkiksi väsymyksen, haluttomuuden tai tarmottomuuden tunteita vähintään viikoittain kokevien naispalkansaajien osuus oli vuonna 2018 hurjat 50%. Ja vielä sitäkin korkeampi 25–34-vuotiailla naisilla.
Psyykkiset oireet ovat yleistyneet 2000-luvulla eniten juuri alle 45-vuotiailla naisilla. Vakavaa työuupumusta selvänä vaarana työssään pitävien naispalkansaajien osuus yli kaksinkertaistui työolotutkimusten 2013-2018 välissä; viidessä vuodessa 8 prosentista 19 prosenttiin.
Vielä odotellaan työolotutkimusta, jossa koronapandemian vaikutukset näkyvät. Sen sijaan työllisyystutkimuksista nähdään jo, että pandemian aikana juuri naisten työllisyys on kärsinyt nopeammin. Yleensä naisten työllisyys on heikentynyt kriisitilanteissa, lähinnä siis talouden taantumissa, verkkaisemmin verrattuna miesten tilanteeseen. Ja vastaavasti alkanut kohentua myöhemmin, kuin miesten työllisyys.
Sosiaali- ja terveyspalvelut on maamme naisvaltaisin ala. Siellä alan työllisistä 85% on naisia. Hyvinä kakkosina tulee koulutus 69%:lla ja majoitus- ja ravitsemistoiminta 67%:lla. Jo pelkästään näitä lukuja katsomalla voivat kaikki todeta, millaiset vaikutukset koronapandemialla on ollut nimenomaan naisiin.
Ankeita lukuja
Naistenpäivän kynnyksellä on tietysti muistutettava jälleen myös palkkaeroista. Selkeästi palkkaeron olemassaolo ei tunnu menevän edelleenkään kaikille perille. Tilastokeskuksen ansiotasoindeksi vuonna 2020 kertoo, että palkkaero naisten ja miesten välillä on noin 16 prosenttia koko työmarkkinoilla. Palkkaero lasketaan kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan keskikuukausiansioista. Ansiotasoindeksi ei sisällä ylityötä eikä pääsääntöisesti osa-aikatyötä.
Tehtävänä jokaisella lukijalla, joka kuuluu tämän palkkaeron paremmalle puolelle, on nyt mielessään poistaa vuosituloistaan 16%. Millaisen summan sinä sait? Mikä hyödyke tai palvelu lähti yks kaks sinulta pois tämän 16% mukana?
Asiaa ei juuri auta, että kun tuloissa huomioidaan omaisuustulot, etuudet sekä verotus, on ero keskimäärin 20 prosenttia miesten hyväksi.
Kaikkien näiden ankeiden lukujen tasoittamiseksi on olemassa ratkaisut. Yksi isoimmista uudistuksista on kuuden tunnin työpäivään siirtyminen ansiotasoa alentamatta. Tähän on Suomessa varaa ja siitä on laskelmat tehty. Toisena isona kokonaisuutena on naisvaltaisten alojen nostaminen ylös palkkakuopista. Tähän liittyy olennaisena osana naisvaltaisten alojen yleisen arvostuksen lisääminen.
Lopulta tietysti on päästävä pois koko palkkatyöjärjestelmästä. Kapitalismin oloissa emme tule koskaan saavuttamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa, sillä järjestelmä hyötyy luokan sisällä olevien, erilaisten ihmisryhmien epätasa-arvosta. Tällä luodaan vastakkainasettelua työväenluokan sisälle, vaikka vastakkainasettelun tulisi olla työväenluokan ja omistavan luokan välillä.
Toivotan lopuksi kaikille hyvää kansainvälistä naistenpäivää Rosa Luxemburgin sanoin: Tänään on proletaarinaisen vuoro saada kapitalistinen valtio tietoiseksi kypsyydestään. Tämä tapahtuu jatkuvalla, voimakkaalla joukkoliikkeellä, jonka on käytettävä kaikkia proletaarisen taistelun ja painostuksen keinoja.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
SKP:n Helsingin piirikomitea vaatii kaupunginvaltuustoa ohjaamaan 430 miljoonan ylijäämistä heti rahaa kaupungin palveluihin, vuokrien nousun hillitsemiseen, HSL:n lippujen hintojen alentamiseen sekä työntekijöiden palkkojen ja työolojen parantamiseen.
Palvelujen markkinaehtoisuus on ongelma sekä demokratian että asukkaiden yhdenvertaisten perusoikeuksien toteutumisen kannalta. Uusliberalistisen politiikan hengen mukaisesti tämä ei kuitenkaan vaikuta hallituksen tekemiin päätöksiin, jotka kurjistavat työväenluokkaa entisestään.
- 1 / 86
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Palvelujen markkinaehtoisuus on ongelma sekä demokratian että asukkaiden yhdenvertaisten perusoikeuksien toteutumisen kannalta. Uusliberalistisen politiikan hengen mukaisesti tämä ei kuitenkaan vaikuta hallituksen tekemiin päätöksiin, jotka kurjistavat työväenluokkaa entisestään.
Suomen militarisoituminen tulee lisääntymään, työntekijöiden ja työttömien kyykytys jatkumaan sekä perusturvan ja -palveluiden romuttaminen kiihtymään. Maamme on kulkemassa kohti katastrofia.
Suomessa käydään nyt ensimmäiset eduskuntavaalit uusien ja kiireellä loppuun saatettujen hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeen. Keskustelu on syystäkin kääntynyt alueiden pulaan rahasta ja henkilöstöstä. Radikaali veroremontti tarvitaan alueiden rahoittamiseksi.