Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Naistenpäivänä marssitaan Tampereella ja Helsingissä
Kansainvälisen naistenpäivän marsseja järjestetään jälleen parin vuoden tauon jälkeen tiistaina 8. maaliskuuta. Naistenpäivän marsseilla on kahtena viime vuotena ollut sama kohtalo, kuin perinteisillä vappumarsseilla, eikä niitä ole voitu järjestää koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Tilanne on nyt kuitenkin toinen.
Tampereella marssin nimi on selkeästi Kansainvälisen naistenpäivän marssi ja mainoksiin on iskulauseeksi nostettu myös Kansainvälisen naisliikkeen puolesta! Patriarkaattia vastaan!
Marssi järjestäytyy Tullinaukiolla klo 18:00, josta liikutaan Keskustorille kuuntelemaan puheenvuoroja.
Tapahtuman kutsuteksti kysyy heti alkuun osallistujilta, mitä heille merkitsee kansainvälinen naistenpäivä ja naisliike? Lisäksi kerrotaan, että tämän vuoden marssille saa kernaasti muodostaa omia pienempiä tai suurempia blokkeja.
Tampereen marssin kutsu valottaa alkuun Kansainvälisen naistenpäivän historiaa.
– Historiaan mahtuu useita erilaisia naistenpäivän viettoja, mutta merkittävimpänä mainittakoon naisliikkeen historiasta:Työläisnaisliikkeen vaikutus - Clara Zetkinin johdolla aloitettiin Kansainvälisen naistenpäivän vietto ensimmäistä kertaa 112 vuotta sitten, vuonna 1910. Naistenpäivän vietto vakiintui maaliskuun 8. päiväksi kunnianosoituksena Pietarin tekstiilityöläisnaisten järjestämälle vuoden 1917 naistenpäivälle, joka syttyi laajamittaiseksi kapinaksi vallitsevaa järjestelmää vastaan - äänekkäänä vaatimuksenaan 'Rauhaa ja leipää'. Historian ensimmäisiä kansainvälisiä naistenpäiviä vietettiin teemalla ’Äänioikeus kaikille’ (ei pelkästään porvarinaisille, kuten mm. suffragetit vaativat). Myöhemmin nähtiin monia muitakin teemoja, kuten elintarvikkeiden hintojen nousu, imperialistisen sodan vastustaminen ja naisten taloudellinen asema, kerrotaan kutsutekstissä. Yhä tänäkin päivänä me tarvitsemme kansainvälistä naistenpäivää ja naisliikettä!
Tampereen marssin manifesti nostaa esille huonosti palkatut naisvaltaiset alat.
– Tilanne naisvaltaisilla aloilla on kestämätön! -Ne ovat aliresursoituja ja niissä ollaan yhä edelleen palkkakuopissa. Sote-alalla kiristetään työtahtia ja -taakkaa sekä käytetään hyödyksi poikkeuslakeja, joiden avulla kielletään oikeutetut työtaistelut. Palvelualoilla työntekijät näkevät, Helsingin ja Tampereen yliopistojen kyselytutkimuksen mukaan, jopa nälkää, kun palkka yhdessä sovitellun päivärahan kanssa ei riitä elämiseen. Työpaikat eivät ole naisille sen turvallisempia kuin muukaan yhteiskunta mm. seksuaalista häirintää, jopa väkivaltaan saakka, saavat naiset osakseen myös työympäristöissä. Koronatoimet ovat yhä edelleen lisänneet kurjuutta, työttömyyttä ja köyhyyttä, jotka on sälytetty suhteettomasti nimenomaan naisten harteille, kutsumanifestissa sanotaan.
Voit lukea koko kutsun Tampereen naistenpäivän marssin Facebook-tapahtumasta.
Helsingin mielenosoitus kantaa nimeä Ei vapautta ilman naisten vapautta - Kansainvälinen naistenpäivän marssi ja se järjestäytyy Narinkkatorilla niin ikään klo 18:00.
– Kaksi vuotta sitten puhjennut koronaviruskriisi on johtanut monien sorrettujen ryhmien kohtaamien ongelmien syventymiseen. Samaan aikaan sosiaalinen eriarvoisuus on kasvanut rikkaiden rikastuessa. Kriisi on lisännyt perheväkivaltaa, työttömyyttä, terveysongelmia ja eristyneisyyttä. Ongelmien laajetessa ihmiset ovat järjestäytyneet solidaarisesti kaikkialla maailmassa: naiset Kurdistanissa ovat jatkaneet emansipatorista liikettään maansa ja kansansa puolustamiseksi; Ukrainassa naiset, äidit ja työläiset vastustavat Kremlin miesten väkivaltaa ja naiset Venäjällä protestoivat kaduilla epäoikeudenmukaista sotaa vastaan vangituksi tulemisen uhalla, kerrotaan Helsingin marssin kutsutekstissä.
Kummallakin marssilla on useita erilaisia tukijoita muun muassa järjestö- ja ay -kentältä.
Jää nähtäväksi, povaako naistenpäivän marssien järjestäminen myös vappumarssien mahdollisuutta parin vuoden tauon jälkeen.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Hallitus suorastaan pakottaa hyvinvointialueita nostamaan asiakasmaksuja korkeimpaan mahdolliseen. Kommunistinen näkökulma terveydenhuoltoon on selkeä: sen pitää olla maksutonta, yleisesti saatavilla ja täysin suojattua markkinatalouden syövyttäviltä voimilta.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Kansainvälisen naistenpäivän juuret ovat vahvasti työväenluokan feminismissä ja sosialistisissa liikkeissä. Kapitalismi kukoistaa naisten työvoiman hyväksikäytöstä, sekä palkallisesta että palkattomasta.
- 1 / 96
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Taiteen edistämiskeskus Taike päätti tänä vuonna jättää Tiedonantajan täysin ilman kulttuurilehtitukea. Tämä tarkoittaa, että Tiedonantaja on nyt täysin julkisten tukien ulkopuolella. Lehden talous nojaa yhä vahvemmin tilauksiin ja lukijoiden tukeen.