Keywords:

Naistenpäivänä on syytä puhua työstä

09.03.2017 - 15:45
Tampereella marssittiin kansainvälisenä naistenpäivänä tunnuksella: Meidän ehdoilla! Kuva Laura Hyyti.

Tampereella SKP käy kuntavaalitaistoon 19 ehdokkaan voimin. Eräs heistä on Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri, pispalalainen Petra Packalén.

Naistenpäivän tunnelmissa Packalén korostaa, että tasa-arvo, naisten aseman puolesta kamppailu, on olennainen osa työväenaatetta.

"Kun tulevaisuus näyttäytyy edessä mustana, tuntemattomana möykkynä, on se omiaan syrjäyttämään ihmisen osittain tai kokonaan."

Packalén haluaa puhua syrjäytettyjen naisten määrän kasvusta ja nuorten naisten hankaluuksista löytää töitä.

– Naisvaltaisilla aloilla tehdään tällä hetkellä edelleen eniten pätkätöitä. Kun tulevaisuus näyttäytyy edessä mustana, tuntemattomana möykkynä, on se omiaan syrjäyttämään ihmisen osittain tai kokonaan. Nuoret naiset saavat osakseen syrjintää työmarkkinoilla. Olenkin alkanut kutsumaan sitä nimellä "perhevapaapelko". Täysin samalla koulutuksella ja työkokemuksella varustettu nuori nainen pääsee huonommin vakituiseen työhön kuin muut, sanoo Packalén.

Kilpailukykysopimus on purettava

Packalénilla on takataskussaan useitakin ratkaisuja naisvaltaisten alojen työehtojen parantamiseen.

– Kilpailukykysopimus on purettava kaikilta aloilta. Se lisäsi täysin tarpeettomasti työtaakkaa useimmilla työpaikoilla, ja kaiken lisäksi vielä ilman lisäliksaa. Monille naisvaltaisille aloille esimerkiksi kuntien peruspalveluissa tarvitaan palkankorotus välittömästi. Suomessa on kyllä varaa siihen, kun osinkoja jaetaan yksityisille vuosi vuodelta enemmän. Pääomatuloverotus kuntoon ja kuntiin, niin saadaan naisvaltaiset alat ylös palkkakuopasta, listaa Packalén.

SKP:n pääsihteerin mielestä naiset toimivat yhä ay-liikkeessä liian vähälukuisina.

– Kuitenkin juuri naisvaltaiset yhdistykset yksi toisensa jälkeen edustavat radikaaleinta ja juurilleen uskollisinta ammattiyhdistystoimintaa Suomessa. Osallistuvaa demokratiaa työpaikoillakin on rakennettava alhaalta käsin, joukkojen itsensä aloitteesta.

Hyvinvointia työtä jakamalla

SKP on pitkään vaatinut lyhyempää työpäivää palkkoja alentamatta.

”Kuuden tunnin työpäivän kokeiluista on ollut maailmalla positiivisia kokemuksia.”

– Suomen historiassa työaikaa on lyhennetty vähitellen. Tällä on ollut suurta merkitystä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kasvuun. Kuuden tunnin työpäivän kokeiluista on ollut maailmalla positiivisia kokemuksia, muistuttaa Packalén.

Hänen mielestään Tampereella pitäisi kokeilla kaupungin omien työntekijöiden keskuudessa 6h+6h –työaikamallia.

– Kokeilu voidaan toteuttaa ansiotasoa alentamatta, sillä sairauspoissaolot vähenevät, työn tuottavuus kasvaa ja työn jakaminen edistää työllisyyttä ja näin ollen lisää tuloveroja, sanoo Packalén.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.